بررسی اثر عصاره گیاه زنیان بر روی برخی از پاتوژن های قارچی و باکتریایی مهم گیاهی
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی -بیوتکنولوژی کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 869;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73317;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 869;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73317
- تاریخ دفاع
- ۳۰ شهریور ۱۳۹۴
- دانشجو
- طاهره شکریان کیاسری
- استاد راهنما
- سیداحمد سادات نوری
- چکیده
- با روند رشد صعودی جمعیت در جهان, تامین امنیت غذایی مستلزم توسعه بیشتر در بخش کشاورزی خواهد بود , اما عوامل محدود کننده نظیر پاتوژن های گیاهی, علف هرز و عوامل غیر زنده را نباید از نظر دور داشت. هر چند کنترل عوامل بیماری زا با استفاده از آفت کش ها در بخش کشاورزی سودمند است, ولی استفاده مکرر و بی رویه از ترکیبات شیمیایی, علاوه بر آلودگی محیط زیست, ایجاد بیماری و مرگ انسان ها, موجب پدیده مقاومت در برابر آفت کش ها شده و در نتیجه پتانسیل خسارت آفرینی عوامل بیماری زا را به شدت افزایش میدهد. این عوامل سبب شد تا متخصصین بخش کشاورزی به این نتیجه رسیدند که از گیاهان دارویی بهره بیشتری گیرند، که در این بین استفاده از ترکیبات طبیعی در کنترل آفات و بیماریهای گیاهی یکی از راهکارهای کاهش مخاطرات زیست محیطی است. با مطالعاتی که تا کنون صورت گرفته است به نظر می رسد که متابولیت های ثانویه به عنوان مواد طبیعی، نقش های اکولوژیکی مهمی در واکنش های دفاعی گیاهان دارند, بسیاری از متابولیت ها در دفاع گیاه در مقابل آفات و امراض موثر می باشند. زنیان گیاهی از خانواده چتریان (Apiaceae)، یکی از گونه های دارویی معطر می باشد که به واسطه داشتن اسانس فراوان دانه آن در صنایع داروسازی و بهداشتی کاربرد دارد. فعالیت ضدمیکروبی عصاره های مختلف (از حلال های قطبی و غیر قطبی حاصل از بذر و کالوس) و اسانس پنج اکوتیپ یزد، سبزوار، مرودشت، اصفهان و قم گیاه زنیان به دو روش دیسک کاغذی و میکرودایلوشن بر رشد میکروارگانیسم های مهم مرکبات (قارچ های Penicillium digitatum و Penicillium italicum و باکتری های Pseudomonas viridiflava , Pseudomonas syringae) انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده اکوتیپ یزد بیشترین اثر محدودکنندگی بر رشد باکتری ها و قارچ ها داشته و متانول بهترین حلال در عصاره گیری شناخته شد و عصاره متانولی بیشترین اثر را بر رشد پاتوژن ها داشته است و بطور کلی باکتری ها نسبت به قارچ ها حساسیت بیشتری نشان دادند.
- Abstract
- With the growth of population in the world, food security will require further development in the agricultural sector, but limiting factors such as plant pathogens, weed and abiotic factors should be taken into consideration. Although the control of pathogens using pesticides in agriculture is beneficial, but the frequent and indiscriminate use of chemicals, in addition to environmental pollution, disease and death in humans, has caused the phenomenon of resistance to pesticides And therefore greatly increases the potential for damaging pathogens. These factors led to agricultural experts concluded to use medicinal plants more, in which the use of natural products to control pests and plant diseases is one of the ways to reduce environmental hazards. With studies that have been conducted so far, it seems that secondary metabolites as natural materials, have an important ecological role in plant defense responses, many metabolites in plant are effective in defense against pests and diseases. Ajowan of Apiaceae family, is a species of aromatic herbs that by having abundant oil seed has applications in the pharmaceutical industry and medical. The antimicrobial activity of different extracts (polar and non-polar solvents derived from seed and callus) and essential oils of five ecotypes of Yazd, Sabzevar, Shiraz, Yazd, Qom of Ajowan was performed by two paper disc method and microdilution on the growth of citrus important microorganisms (fungi Penicillium digitatum and Penicillium italicum and bacteria Pseudomonas viridiflava, Pseudomonas syringae). Based on the results of Yazd ecotypes had the greatest limit effect on the growth of pathogens and methanol was the best solvent extraction, and bacteria Showed more sensitivity compared to fungi