عنوان پایاننامه
ارزیابی اثرات زیست محیطی تولید گوشت مرغ به روش چرخه زندگی (مطالعه موردی: شهرستان ورامین)
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - مکانیزاسیون کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6547;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 70872
- تاریخ دفاع
- ۱۸ شهریور ۱۳۹۴
- دانشجو
- طلایه کلهر
- استاد راهنما
- علی رجبی پور
- چکیده
- انرژی نقش بسیار اساسی را در جوامع بشری بازی می کند. در چند دهه اخیر با افزایش جمعیت و توسعه استانداردهای زندگی، ارزیابی روند مصرف انرژی در واحدهای تولیدی جهت جلوگیری از هدر رفت آن با لحاظ محدودیت منابع امری انکار ناپذیر است. بین انرژی و محیط زیست رابطه ی بسیار محکمی وجود دارد به طوری که امروزه بیشتر مسائل زیست محیطی به تولید انرژی وابسته است و استفاده کارا از انرژی باعث کاهش مشکلات زیست محیطی می شود. در این پژوهش به بررسی میزان انرژی مصرفی و شاخص های زیست محیطی در فرآیندهای مختلف تولید گوشت مرغ شامل مزارع تولید مرغ گوشتی شهرستان ورامین و کشتارگاه در سال 1393 پرداخته شد. میزان متوسط انرژی مصرفی در واحد های تولید مرغ گوشتی (تابستان) و کشتارگاه به ترتیب 78/94 و 27/52 گیگاژول به ازای 1000 مرغ محاسبه شد. شاخص نسبت انرژی در واحدهای تولید مرغ گوشتی و کشتارگاه به ترتیب 26/0 و 47/0 به دست آمد. در فصل زمستان سوخت بیشترین سهم را در انرژی ورودی واحدهای تولید مرغ گوشتی داشت. سه شاخص زیست محیطی شامل پتانسیل گرمایش جهانی، شاخص اسیدی شدن و شاخص اختناق دریاچه ای در واحدهای تولید مرغ گوشتی (تابستان) به ترتیب 85/1389 کیلوگرم کربن دی اکسید معادل، 58/29 کیلوگرم گوگرد دی اکسید معادل و 02/11 کیلوگرم فسفات معادل به ازای یک تن مرغ زنده محاسبه شد. برای تولید یک تن گوشت بسته بندی در درب کشتارگاه با در نظر گرفتن مرحله تولید مرغ گوشتی این شاخص ها به ترتیب 91/2931 کیلوگرم کربن دی اکسید معادل، 75/41 کیلوگرم گوگرد دی اکسید معادل و 69/14 کیلوگرم فسفات معادل محاسبه شد. شاخص گرمایش جهانی واحدهای تولید مرغ گوشتی در فصل زمستان 3252 به ازای یک تن محاسبه شد. نسبت سود به هزینه 13/1 و بهره وری اقتصادی 32/22 کیلوگرم بر میلیون ریال در واحدهای تولید مرغ گوشتی به ازای 1000 مرغ در تابستان به دست آمد. دان مصرفی 77% از هزینه کل ورودی را به خود اختصاص داد. مدلسازی نسبت انرژی برای واحدهای تولید مرغ گوشتی به کمک شبکه های عصبی مصنوعی نشان داد که ساختار شبکه عصبی با دو لایه ( 8 و 13 نرون به ترتیب در لایه های اول و دوم) بهترین نتیجه را در تخمین مدل ارائه داد. مدل توسط پارامترهای R^2 ، MSE و MAE ارزیابی شد و به ترتیب 974/0، 0018/0 و 0337/0 محاسبه شد. کلمات کلیدی: مرغ گوشتی، کشتارگاه، انرژی، شاخص های زیست محیطی، ش
- Abstract
- Energy plays a fundamental role in human societies. In recent decades with population growth and development of living standards, evaluation of energy consumption in the production units to prevent the loss of energy is undeniable regarding limited resources. There is a strong relationship between energy and environment that today most environmental problems related to energy production and efficient use of energy reduces the environmental problems. This study, examines the energy consumption and environmental indicators in different processes of chicken meat production include broiler production farms in Varamin city and slaughterhouse during 2014-2015. The average energy consumption of broiler production units (summer) and slaughterhouse were 94.78 and 52.27 GJ per 1000 bird, respectively. Energy ratio indicator in broiler production units (summer) and slaughterhouse were 0.26 and 0.47 per 1000 bird, respectively. Fuel in broiler production units had the largest share of the input energy in winter. Three environmental indicators include global warming potential, acidification and eutrophication in broiler production units were 1389.85 kg CO_2 –eq, 29.58 SO_2 –eq and 11.02 PO_4 –eq per one ton live weight at farm gate, respectively. These indicators for one ton packed meat at slaughterhouse include broiler production process were 2931.91 kg CO_2 –eq, 41.75 kg SO_2 –eq and 14.69 kg PO_4 –eq, respectively. Global warming potential for broiler production units was calculated as 3252 kg CO_2 –eq per one ton live weight at farm gate in winter. The benefit to cost ratio was estimated as 1.13 and economic productivity was calculated as 22.32 kg/million rials per 1000 bird in broiler production units in summer. Feed accounts for 77% of the total input costs. Modelling energy ratio for broiler production units using artificial neural networks (ANNs) showed that the neural network structure with 2 hidden layers (8 and 13 neurons in the first and second layers, respectivel