عنوان پایاننامه
تحلیل اکسرژی خط تولید ماست کارخانه پگاه آذربایجان غربی
- رشته تحصیلی
- مهندسی مکانیک بیوسیستم
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6512;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 70298
- تاریخ دفاع
- ۳۱ شهریور ۱۳۹۴
- دانشجو
- مجید جعفریانی جوکندان
- استاد راهنما
- مرتضی آغباشلو
- چکیده
- تحلیل اکسرژی خط تولید ماست کارخانه پگاه آذربایجان¬غربی چکیده در این پژوهش، یک تجزیه و تحلیل اکسرژی جامع و دقیق برای ارزیابی یک خط تولید ماست پاستوریزه، در مقیاس صنعتی در کارخانه پگاه آذربایجان¬غربی انجام گرفت. بدین منظور، کارخانه به چهار خط اصلی که شامل؛ سامانه تولید بخار، سامانه تبرید بالای صفر، خط استاندارد و پاستوریزاسیون شیر و واحد تولید ماست تقسیم شد. بر این اساس، نرخ¬های اکسرژی¬های ورودی و خروجی، نرخ تخریب اکسرژی، بازده اکسرژی و نرخ پتانسیل بهبود برای هر جزء از چهار خط به صورت جداگانه محاسبه شد. همچنین، تحلیلی بمنظور بدست آوردن مقدار اکسرژی مصرفی برای تولید یک مقدار معین در تولید ماست پاستوریزه نیز انجام شد. سهم¬های اصلی تخریب اکسرژی از کل خط تولید به ترتیب اهمیت نزولی : ترکیب دیگ بخار و کمپرسور هوا در سامانه تولید بخار (88/12484 کیلووات)، ترکیب مخزن آب سرد و همزن در سامانه تبرید بالای صفر (59/2900 کیلووات) و کاهنده فشار (12) در سامانه تولید بخار (82/731 کیلووات) بدست آمدند. علاوه بر این، اکسرژی مصرفی ویژه تولید ماست پاستوریزه 34/841 کیلوژول برکیلوگرم براساس مفهوم تخصیص جرمی بدست آمد. اکسرژی مصرفی ویژه تولید ماست پاستوریزه برای درصد سهم¬های سامانه تولید بخار، سامانه تبرید بالای صفر ، خط استاندارد و پاستوریزاسیون شیر و واحد تولید ماست به ترتیب 62/82 درصد، 36/9 درصد، 80/2 درصد و 21/5 درصد تعیین شد. این بدان معنی است، که بهبود عملکرد سامانه تولید بخار می¬تواند باعث کاهش اکسرژی مصرفی ویژه تولید ماست پاستوریزه شود. همچنین نتایج این بررسی نشان داد روش اکسرژی می¬تواند برای به حداقل رساندن برگشت¬ناپذیری¬ها و تلفات، در طول فرآوری محصولات لبنی به منظور بهبود بازده¬ و پایداری کارخانه¬های لبنی، بطور رضایت بخشی به کار برده شود. واژه های کلیدی: خط تبرید بالای صفر، تحلیل اکسرژی، پاستوریزاسیون شیر، سامانه تولید بخار، خط تولید ماست.
- Abstract
- Exergy analysis of yoghurt production plant of west Azerbaijan Pegah company Abstract In this study, a comprehensive and detailed exergy analysis was carried out to investigate an industrial-scale pasteurized yogurt production plant located in the north-west of Iran, West Azarbaijan province. For this goal, the plant was subdivided into four main subsystems, including steam generation, above-zero refrigeration, milk standardization and pasteurization, and yogurt production lines. Accordingly, inlet exergy rate, outlet exergy rate, exergy destruction rate, exergetic efficiency rate and potential improve rate were defined and computed for each component of the four lines individually. Moreover, this analysis was conducted to find the amount of exergy consumed in producing a given amount of the pasteurized yogurt. The main contributors to the exergy destruction of the entire plant were in descending order of importance: boiler & air compressor combination of the steam generator (12484.88 kW), ice-water tank & agitator combination of the above-zero refrigeration system (2900.59 kW), and pressure reducer (12) of the steam generator (731.82 kW). Moreover, the specific exergy consumption of the pasteurized yogurt was found to be 841.34 kJ/kg based on the mass allocation concept. More specifically, the percentile contributions of the steam generation, above-zero refrigeration, milk standardization and pasteurization, and yogurt production lines to the specific exergy consumption were determined as 82.62%, 9.36%, 2.80%, and 5.21%, respectively. This means that improving the performance of the steam generator can profoundly decrease the specific exergy consumption of the pasteurized yogurt. The outcomes of the current survey also demonstrate that exergy approach can be satisfactorily applied to minimize irreversibilities and losses occurring during dairy processing in order to improve the efficiency and sustainability of dairy plants. Keywords: Above-zero refrigeration sy