عنوان پایان‌نامه

بررسی ژنتیکی و تخمین وراثت پذیری صفات کیفی خیار از طریق تلاقی های دی آلل



    دانشجو در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی ژنتیکی و تخمین وراثت پذیری صفات کیفی خیار از طریق تلاقی های دی آلل" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73430;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 875;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73430;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 875
    تاریخ دفاع
    ۲۳ شهریور ۱۳۹۴

    با هدف مطالعه ترکیب‌پذیری و نحوه عمل ژن در برخی صفات خیار هفت ژنوتیپ والدی به همراه 21 هیبرید حاصل از تلاقی دی‌آلل مورد تجزیه قرار گرفتند. طرح به صورت بلوک‌های کامل تصادفی در دو تکرار اجرا گردید و صفات طول میوه، قطر میوه، نسبت طول به قطر، قطر گوشت میوه، نسبت قطر گوشت به حفره‌بذری، قطر حفره بذری، طول دم میوه و عملکرد کل یادداشت گردید. تجزیه قابلیت ترکیب‌پذیری نشان داد که اثرات غیرافزایشی نقش اصلی در کنترل تمامی صفات مورد مطالعه دارد از طرفی در صفاتی مانند نسبت طول به قطر، طول دم میوه و عملکرد کل با توجه به معنی‌دار شدن ترکیب‌پذیری عمومی به نظر می‌رسد اثرات افزایشی علاوه بر اثرات غیرافزایشی در کنترل آن‌ها نقش دارد. اثر ترکیب‌پذیری عمومی برای اکثر والدین معنی‌دار نبود با این وجود والدین اصفهان و 229 برای صفات طول میوه و عملکرد و والد 114 برای صفات قطر میوه، قطر گوشت و طول دم میوه مقدار ترکیب‌پذیری عمومی مثبت و معنی‌دار داشتند. در بین نتاج حاصل از تلاقی، هیبرید 211×تبریز بهترین قابلیت ترکیب‌پذیری خصوصی را برای صفات قطر میوه، قطر گوشت و قطر حفره بذری داشت همچنین هیبریدهای اصفهان×114 و تبریز×114 ترکیب‌پذیری خصوصی مثبت و معنی‌داری برای صفت عملکرد کل نشان دادند. تجزیه هتروزیس نسبت به والد برتر نشان داد برای صفت نسبت قطر گوشت به قطر حفره بذری هیبرید 114×تبریز بالاترین میزان هتروزیس مثبت و برای اندازه قطر حفره بذری هیبرید اصفهان×تبریز بیشترین میزان هتروزیس منفی را دارا بود.
    Abstract
    In order to study combining ability and gene action of some agronomic characters of cucumber, seven p,arental lines along with 21 hybrids derived from diallel cross design were evaluated in a randomized block design with two replications. Fruit length and diameter, fruit length to diameter ratio, fruit flesh and placental diameter, flesh to placental diameter ratio, peduncle length and total yield were recorded on seven randomly selected samples. Combining ability analysis revealed that non-additive effects play major role for all traits. However significant general combining ability suggests additive gene effect contribution in some traits like fruit length to diameter ratio, peduncle length and total yield. Although general combining ability was not significant for most of the traits, Isfahan and 229 parental lines for fruit length and total yield, and 114 parental line for fruit and flesh diameter and peduncle length bear positive significant general combining ability. The best specific combining ability for fruit diameter, flesh diameter and placental diameter belongs to 211 x Tabriz hybrid while Isfahan x 114 and Tabriz x 114 hybrids showed significant positive specific combining ability for yield and total fruit number respectively. Heterosis analysis showed 114 x Tabriz hybrid for flesh to placental diameter, and Isfahan x Tabriz hybrid for placental diameter, bear the highest positive and negative better parent heterosis respectively. Key words: additive & non-additive, combining ability ,diallel cross, heritability and Heterosis.