بهینه سازی رشد و تولید امگا۳ توسط ریز جلبک با استفاده از شیره خرما
- رشته تحصیلی
- بیوتکنولوژی-میکروبی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 71009
- تاریخ دفاع
- ۳۱ شهریور ۱۳۹۴
- دانشجو
- لیلا علی اصغرزاده رومیانی
- استاد راهنما
- حسن جلیلی
- چکیده
- امروزه به دلیل اهمیت اُمگا-3 و نیز آلودگی دریاها، توجه ویژهای به ریزجلبکها به عنوان منبع غنی اُمگا-3 و جایگزین روغن ماهیها صورت گرفته است. از این میان سویههای صنعتی ریزجلبکها جهت تولید اُمگا-3، میتوان به ریزجلبک کریپتکودینیوم کوهنی اشاره کرد که نوعی دینوفلاژلیت بسیار سریعالرشد هتروتروف است و حدود 60 درصد ترکیب لیپیدی آن را اُمگا-3 تشکیل میدهد. ترکیب اسید چرب ریزجلبکها بسیار تحت تاثیر عوامل محیطی و مواد مغذی است که باید تا حد امکان شرایط را در جهت تولید هرچه بیشتر اُمگا-3 بهینه کرد و بهتر است از مواد ارزان قیمت در جهت اقتصادی بودن فرآیند تولید انبوه استفاده کرد. در این راستا با توجه به اینکه طبق آنالیز HPLC و طیف سنجی جذب اتمی، شیرهی خرما حاوی مقادیر مناسب گلوکز و همچنین مواد معدنی به خصوص منیزیم، پتاسیم، کلسیم و آهن است، از شیرهی خرما به عنوان منبع کربنی در محیط کشت استفاده شد. ولی با توجه به نیاز این ریزجلبک به نصف متوسط شوری دریاها، نمکهای دریایی نیز باید به محیط کشت افزوده شود، همچنین جهت بررسی توان تامین نیاز ریزجلبک به منبع نیتروژنی، عصارهی مخمر نیز به محیط کشت شیرهی خرما افزوده شد. برای بهینه سازی رشد ریزجلبک کریپتکودینیوم کوهنی با استفاده از روش پاسخ سطح، تاثیر پارامترهای pH، غلظت عصارهی مخمر، شیرهی خرما و نمک دریایی در پنج سطح و در دمای °C 27 و 150 rpm و در تاریکی، بر روی رشد این ریزجلبک مورد بررسی قرار گرفت و با رشد آن در محیط کشت سننتیک A2E6 و دی اسواف مقایسه شد. در نهایت مشخص شد که در غلظت شیرهی خرمای (g/l) 17 و عصارهی مخمر (g/l) 2 و نمک دریایی(g/l) 20 در pH خنثی، بیشترین زیست توده بدست میآید که حدود (g/l) 6.6 است که حدود سه برابر محیط کشت سنتتیک A2E6 و 4/1 برابر بیش از محیط کشت شاهد دی اسواف، رشد داشته است که این نشانگر این است که شیرهی خرما قابلیت استفاده به عنوان منبع کربنی را در صنعت دارا میباشد و تا حد زیادی میتواند منابع معدنی مورد نیاز ریزجلبک را فراهم کند. در سطح بهینه رشد ریزجلبک مقدار (mg/l)41 DHA تولید شد که مقدار قابل قبولی است.
- Abstract
- Omega 3 as high value component in human nutrition had more attention in recent year. Commercial Omega 3 was produced from fish oil. The nutrition scientists were concerned about fish oil contamination which environmental origin. Regard to this concern great interests on microalgae as a rich source of Omega-3 and an alternate to fish oil has taken place. Among industrial strains of microalgae producing Omega-3, it can point out Crypthecodinium cohnii microalgae which is a kind of fast growing heterotrophic dinoflagellate and Omega-3 constitutes is approximately 60% of its lipid composition. Fatty acids composition of microalga are significantly affected by environmental conditions and nutrients, therefor, for maximum production of omega 3 optimization of these parameters are highly important. Using concern to economical aspect cheap substrates is preferred in large scale processes. Hereon according to the HPLC and atomic absorption results, date syrup contain suitable amounts of glucose and minerals specially Mg, K, Ca and Fe for microalgae growth. In this study date syrup was used as culture media for Crypthecodinium cohnii growth and investigation of possibility effect on omega 3 production. However, for optimize C. cohnii microalgae growth using Response surface methodology, and the impact of parameters including pH, yeast extract concentration, date syrup and sea salt in 5 levels in 27°C, 150 rpm and in heterotrophic condition were investigated and compared to its growth in synthetic media A2E6 and De Swaaf. Finally it was specified that in the concentrations of 17 g/l date syrup, 2 g/l yeast extract and 20 g/l sea salt in neutral pH, the maximum biomass of about 6.6 g/l was obtained which was grown three folds more than A2E6 synthetic media and 1.4 folds more than De Swaaf media. This shows that date syrup has the ability to be used as carbon source in industry and to large extend it can supply required minerals for microalgae. In the optimized microalgae gro