عنوان پایان‌نامه

مقایسه برخی از پاسخ‌های دفاع بیوشیمیایی گوجه فرنگی‌های القا شده توسط سالیسیلیک اسید علیه Meloidogyne javanica و Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici



    دانشجو در تاریخ ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "مقایسه برخی از پاسخ‌های دفاع بیوشیمیایی گوجه فرنگی‌های القا شده توسط سالیسیلیک اسید علیه Meloidogyne javanica و Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 978;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80485;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 978;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 80485
    تاریخ دفاع
    ۱۱ اسفند ۱۳۹۵

    در این تحقیق، شدت بیماری ناشی از نماتد Meloidogyne javanica و قارچ Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici در گیاهان گوجه فرنگی القا شده با سالیسیلیک اسید در بخش گلخانه‌ای مقایسه شد. در بخش آزمایشگاهی نیز در ابتدا اثر غلظت های مختلف سالیسیلیک‌اسید (3 تا 7 میلی‌مولار) بر رشد F. oxysporum f.sp. lycopersici در محیط PDA در شرایط آزمایشگاه مورد مطالعه قرار گرفت. فاکتور های مساحت پرگنه قارچ عامل بیماری و درصد کاهش رشد در مقایسه با شاهد اندازه‌گیری و محاسبه شد. نتایج حاصل نشان داد که تمامی غلظت های مورد استفاده سالیسیلیک اسید باعث کاهش معنی داری در رشد پرگنه قارچ در مقایسه با شاهد شدند و غلظت‌های بیشتر از 6 میلی مولار سالیسیلیک‌اسید به طور کامل از رشد قارچ عامل بیماری جلوگیری کرد. از این نتایج می توان این گونه استنباط کرد که افزایش غلظت سالیسیلیک اسید، اثر مستقیم بر بازدارندگی رشد این قارچ دارد. در بخش گلخانه ای به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر روی قارچ F. oxysporum f.sp. lycopersici و نماتد مولد گره ریشه، گیاهچه های گوجه فرنگی توسط قارچ عامل بیماری با غلظت 106 اسپور در میلی لیتر و 3000 تخم نماتد و سالیسیلیک اسید به عنوان محرک القای مقاومت با غلظت 5 میلی مولار به مقدار 20 میلی لیتر به ازای هرگلدان به روش خیساندن خاک در مرحله ی چهار تا شش برگی به صورت جداگانه و توام، مایه زنی شدند. شاخص های مورد ارزیابی شامل گالزایی نماتد، تعداد توده تخم، تعداد تخم تولید شده و شاخص های وزن تر ریشه و اندام هوایی برای نماتد ریشه گرهی و شاخص زردی و پژمردگی برگ ها در قارچ فوزاریوم ایجادکننده ی پژمردگی آوندی در گوجه فرنگی بود. نتایج نشان داد که کاربرد خارجی القا کننده سالیسیلیک اسید موجب کاهش بیماری نماتد مولد گره ریشه و بیماری پژمردگی فوزاریومی در گیاه گوجه‌فرنگی در مقایسه با شاهد آلوده گردید. در ادامه پژوهش، در آزمایشی همانند بخش گلخانه ای، اثر سالیسیلیک اسید بر میزان فعالیت آنزیم های کیتیناز و پروتئاز در گیاهان تیمار شده بررسی شد. ارزیابی میزان فعالیت آنزیم کیتیناز و پروتئاز نشان داد که مقدار این آنزیم ها با کاربرد خارجی القا کننده، افزایش یافته و بیش ترین میزان آنزیم در تیمار نماتد+قارچ+ اسید سالیسیلیک بوده و بالاترین مقدار فعالیت آنزیم در روز پنجم پس از مایه زنی بود. در مجموع با توجه به نتایج بدست آمده، مشخص شد که سالیسیلیک‌اسید می-تواند به عنوان ترکیب ایمن در کنترل بیماری پژمردگی فوزاریومی و نماتد مولد گره ریشه استفاده گردد.
    Abstract
    In this research, severity of the diseases caused by Meloidogyne javanica and Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici and induction of plant defenses by salicylic acid (SA) against them were studied in tomato (cv. Early Urbana Y) in the greenhouse and laboratory conditions. The effect of different concentrations of SA (3 to 7 mM) on the growth of F. oxysporum f.sp. lycopersici mixed with potato dextrose agar medium (PDA), was the first in vitro examination. The results showed that, all concentrations of SA caused a significant reduction in the growth of F. oxysporum f.sp. lycopersici compared to the control. Furthermore, concentrations of SA higher than 6 mM, prevented the growth of the fungus completely. In greenhouse section, the effect of SA on fusarium wilt and root knot nematode diseases severity, in tomato was conducted. Tomato seedlings at 6-4 leaf stage, was inoculated with 3000 nematode eggs and 20 ml of F. oxysporum f.sp. lycopersici (106 spores/ml suspention) and 24 hours later, the seedlings was treated by salicylic acid (concentration of 5 mM). Nematode disease indices including, root and foliage fresh weight, average number of egg masses and galls per plant, galls diameter and leaf yellowing index related to fungal disease were evaluated in this section. Treatments were: seedlings inoculated with SA and M. javanica (SA+N), seedlings inoculated with SA and F. o. f.sp. lycopersici (SA+F), seedlings inoculated with F. o. f.sp. lycopersici and M. javanica (N+F), seedlings inoculated with SA and F. o. f.sp. lycopersici and M. javanica (SA+F+N), seedlings treated with SA (SA), seedling treated with sterile distilled water (Control), seedlings inoculated with F. o. f.sp. lycopersici (F) and seedlings inoculated with nematode (N). Results showed, reduction of nematode and fungal diseases in all treatments treated with salicylic acid compared to untreated plants. Similar examination with the same treatments was conducted for assessment of the SA induction of chitinase and protease in tomato seedlings. Results showed that the activity of these enzymes in plant treated with salicylic acid were increased compared to control and the maximum levels of enzymes activities in all treatments was observed five days after nematode and fungus inoculation and then were declined. Results also showed that maximum level of the enzymes activities were in treatment of SA+M. javanica + F. o. f.sp. lycopersici and also SA+ M. javanica treatment. Finally, based on the results, salicylic acid can be used as a safe resistant inducer for the management of Fusarium wilt and root knot nematode. Keywords: Chitinase, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, Meloidogyne javanica, Salicylic acid, , protease