عنوان پایان‌نامه

پرایمینگ بذر چاودارکوهی Secale montanum با استفاده از تیمارهای هورمونی ، اسمزی و ویتامین ها و تاثیر تیمارهای پس از پرایمینگ بر کیفیت و طول عمر بذور پرایم شده




    رشته تحصیلی
    علوم و تکنولوژی بذر
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5251;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 57331
    تاریخ دفاع
    ۰۱ بهمن ۱۳۹۱
    دانشجو
    امید انصاری
    استاد راهنما
    فرزاد شریف زاده

    به منظور تعیین مناسب ترین تیمار برای پرایم کردن بذرهای گیاه چاودار کوهی و همچنین حفظ تاثیرات مطلوب پرایمینگ در طول دوره انبارداری بذر، پژوهش پیش رو در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه تهران انجام شد که در آن، ابتدا بهترین سطح برای پرایم کردن بذرهای گیاه چاودار کوهی با تیمارهای مختلف جیبرلیک اسید، سالیسیلیک اسید، آسکوربیک اسید هر کدام در 5 سطح صفر، 25، 50، 75 و 100 پی پی ام در دمای 10 و 15 درجه سسانتی گراد و مدت زمان پرایم 12 و 15 ساعت، هیدروپرایم برای مدت زمان 8، 12 و 16 ساعت در دمای 15 درجه سانتیگراد و 12، 16 و 24 ساعت در دمای 10 درجه سانتیگراد، اسمو پرایم با پلی اتیلن گلیکول در 4 سطح 9-، 11-، 13- و 15- بار در دمای 10 و 15 درجه سسانتیگراد و مدت زمان پرایم 12 و 24 ساعت در شرایط تنش خشکی و سرمای بحرانی بدست آمد. سپس بذرهای پرایم شده تحت تاثیر شوک حرارتی قرار گرفتند و بهترین دما و زمان برای انجام این تیمار در دما و رطوبت بالا انتخاب شد و در نهایت محتوی رطوبتی بذرهای پرایم شده در حفظ در حفظ قوه نامیه در دوره نگهداری مورد بررسی قرار گرفت و در آخر بهترین شرایط انبارداری اعم از دما و رطوبت برای حفظ قوه نامیه بذرهای پرایم شده چاودار کوهی گزارش شد. با بررسی اثر تیمارها بر روی مولفه هایی چون درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، درصد گیاهچه طبیعی، شاخص قدرت بذر و متوسط مدت زمان جوانه زنی مشخص شد بهترین تیمار تحت شرایط دمای پایین تیمار اسموپرایم 9- بار، دمای 15 درجه سسانتیگراد و مدت زمان پرایم 24 ساعت و بهترین تیمار تحت شرایط تنش خشکی اسمو پرایم 15- بار، دمای 15 درجه سسانتیگراد و مدت زمان پرایم 24 ساعت بدست آمد. شاخص های جوانه زنی در بذرهای پرایم شده و فراوری شده که به مدت سه ساعت در شوک حرارتی 35 درجه سسانتیگراد قرار گرفتند، افزایش معنی داری را در طول مدت پیری و انبارداری نشان دادند. تیمارهای شوک حرارتی بیشترین اثر را بر روی بذرهای پرایم شده با آب در دمای 10 درجه سانتیگراد و مدت زمان 16 ساعت داشتند. در حالی که فراوری کاهش تدریجی محتوای رطوبت بذر (MCR)، نتوانست افزایش معنی داری روی شاخص های جوانه زنی بذر چاودار کوهی در طول پیری ایجاد کند. در طول دوره انبارداری مشاهده شد که بذرهای پرایم شده و فرآوری شده همچنان جوانه زنی بالایی داشتند.
    Abstract
    A series of experiment was carried out to obtain an appropriate treatment for Mountain Rye seed priming and to keep the favorable effects of seed priming during storage period. 0, 25, 50, 75 and 100 ppm concentrations of gibberellic, salicylic and ascorbic acid were the priming solation media. The seed were primed with those materials under 10 oC for 10 and 15 h and 15 oC for 12 h. The seeds also were treated by osmo-primong. -9, -11, -13 and -15 bar was osmotic solutions of priming. The seeds were osmotically primed under 10 oC and 15 oC for 12 and 24 h during priming. Seeds also were primed with water under 10 oC for 12, 16 and 24 h and 15 oC for 8, 12 and 16 h. different priming treatments were evaluated under drought and low temperature conditions. After priming some parts of seeds exposed to heat shock treatments immediately after priming period enhance priming effect and longevity of primed seeds during storage. Treated seeds were artificially and naturally aged to consider the effect of post-prime treatments. Under drought stress during germination the best seed treatment seeds were attained from osmo-primed with -15 bar under 15 oC for 24 h. Under low temperature germination, the best treatment was osmo-priming under -9 bar under 15 oC for 24 h. seeds wich primed with water (Hydro primed), at 10 oC for 16 h and them exposed to heat shock of 35 oC for 3 h could keep their longevity during storage and had the better performance than other seed treatments and control (non-primed seeds). Post prime treatment of moisture content reduction, couldn’t show a significant increase in germination parameters during storage. Keyword: Mountain Rye, drought and cold stress, priming, post-treatments, storage.