مطالعه چندشکلی ژنهای PROP۱و ( Pou۱F۱(pit-۱ و بررسی ارتباط آنها با صفات رشد، شیر و برخی از پارامترهای خونی در بزهای نژاد مهابادی
- دانشجو
- زهرا جعفری
- استاد راهنما
- سیدرضا میرائی آشتیانی
- رشته تحصیلی
- علوم دامی -ژنتیک و اصلاح نژاد
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5220;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 56519
- تاریخ دفاع
- ۰۹ بهمن ۱۳۹۱
- چکیده
- ژن POU1F1(Pit-1) نقش مهمی در تنظیم رشد حیوانات داشته و با صفات لاشه، وزن و شیر ارتباط دارد، به علاوه ژن PROP1 بیان ژن POU1F1 را تنظیم میکند و روی صفت رشد موثر است. بز نژاد مهابادی یک نژاد دو¬منظوره شیری و گوشتی بوده و موطن اصلی آن نواحی غرب کشور مانند کردستان و کرمانشاه و ایلام میباشد. هدف از این مطالعه بررسی چندشکلی ژنهای POU1F1 و PROP1 و شناخت ارتباط آنها با صفات رشد و شیر در بزهای نژاد مهابادی میباشد. برای این منظور از 150 رأس بز و بزغاله نژاد مهابادی خونگیری به عمل آمد، DNA به روش بهینه یافته نمکی استخراج شد. قطعه 324 جفت بازی از اگزون شش و ناحیه flanking ژن POU1F1 با استفاده از یک جفت آغاز گر اختصاصی و قطعه 403 جفت بازی از اگزون دو ژن PROP1 با استفاده از یک جفت آغاز گر اختصاصی به¬وسیله واکنش زنجیرهای پلیمراز تکثیر شدند. از آنزیمهای برشی AluI و Hin6I به ترتیب برای هضم محصولات PCR ژن POU1F1 و ژن PROP1 در روش RFLP استفاده شد. دو ژنوتیپ (CC و CT) در ژن PROP1 مشاهده شد که فراوانی ژنوتیپی آن¬ها به ترتیب 898/0 و 102/0 و سه ژنوتیپ (TT، CT و CC) در ژن POU1F1 مشاهده شد که فراوانی ژنوتیپی آن¬ها به ترتیب 772/0، 213/0 و 015/0 بود. جهش جایگاه Pit1- AluI (تیمین به سیتوزین) اثر معنی¬داری بر تعداد سلولهای بدنی بیشتر داشت ولی تأثیر معنی¬داری روی صفات تولید شیر، درصد چربی شیر، درصد پروتئین شیر و صفات مربوط به وزن نداشت. این جهش یک جهش خاموش است و توالی اسید¬آمینه را در پروتئین POU1F1 تغییر¬نمی دهد. جهش جایگاه PROP1-Hin6I (سیتوزین به تیمین) ارتباط معنی¬داری با تولید شیر بیشتر، درصد چربی شیر کمتر، درصد پروتئین شیر کمتر و تعداد سلولهای بدنی بیشتر داشت. این جهش باعث تبدیل آلانین به والین در اسیدآمینه 79 پروتئین PROP1 بز میشود. بنابراین ژنوتیپ CT جایگاه PROP1-Hin6I میتواند به¬عنوان مارکر مولکولی برای تولید شیر بیشتر محسوب شود.
- Abstract
- POU1F1(Pit-1) gene plays an important role in the regulation of animal growth and is associated with carcass body, weight and milk traits. Another gene PROP1, regulate the POU1F1 gene expression and influences the growth traits. Mahabadi goat is a dual purpose milk and meat breed and its native in western provinios of iran (Kurdistan, Kermanshah and Ilam). The purpose of this study was to identify polymorphism of POU1F1 and PROP1 genes and find their association with growth and milk traits in Mahabadi goat. For this purpose the blood samples of 150 does and kids were collecfed and, DNA was extracted using by optimized salting-out method. 324-bp fragment of exon six and flanking regions of POU1F1 gene and 403-bp fragment of exon two PROP1 gene were amplified by polymerase chain reaction, using specific pair of primers. PCR products were diysted by AluI and Hin6I enzymes and RFLP genotypes of both genes were defer mind. Two genotypes for PROP1 CC and CT (frequencies of 0.898 and 0.102) and three genotypes for POU1F1 TT, CT and CC (frequencies 0.772, 0213 and 0.102) were observed. Polymorphism locus Pit1-AluI (thymine to cytosine) have significant effects on most somatic cell count, but no significant effect on milk yield, milk fat percentage, milk protein percentage and weight traits. This Polymorphism is a silent allele and does not change amino acid sequence in POU1F1 protein. Polymorphism PROP1-Hin6I locus (cytosine to thymine) have significant relationship with Height milk production,less milk fat percentage, less milk protein percentage and most the somatic cell count. This Polymorphism caused change the amino acid at position 79 from an alanine to a valine in goat PROP1 protein. Therefore the CT genotype Prop1-Hin6I locus could be as a molecular marker for more milk production. Keywords: Goat Mahabadi, polymorphism, Pit1-AluI locus, PROP1-Hin6I locus, PCR-RFLP.