عنوان پایان‌نامه

برنامه ریزی غذایی منطقه ای با تاکید بر سموم و سطح زمین های کشاورزی



    دانشجو در تاریخ ۰۱ فروردین ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "برنامه ریزی غذایی منطقه ای با تاکید بر سموم و سطح زمین های کشاورزی" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده محیط زیست شماره ثبت: ENV 771;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 49742
    تاریخ دفاع
    ۰۱ فروردین ۱۳۹۰

    سیستم غذایی به علت تنوع عناصر بکار رفته ، جزء مهمترین بخشهای تخریب کننده محیط زیست به حساب می آید. برنامه ریزی غذایی منطقه ای موضوع جدیدی است که به بهبود سیستم غذا در منطقه ارتباط می یابدودر بخشهای تولید ، توزیع ،مصرف وضایعات غذایی صورت می گیرد.ازمیان عوامل گوناگون دست اندر کار در بخش تولید، کاربری کشاورزی وآفت کش ها دو مسئله اساسی به شمار می رود که در این پژوهش مطالعه شده است. .منطقه مورد مطالعه استان مرکزی می باشد. مسئله تحقیق افزایش استفاده از سموم کشاورزی وکاهش سرانه زمین کشاورزی وپیامدهای ناشی از این دو می باشد. فرضیه اصلی این است که سیستم غذایی منطقه از جهت این دو عامل روند ناپایداری را طی می کند.روشهای بکار رفته فرآیند محیط زیست ، روشهای قیاسی ، شاخص سازی وتحلیل آماری است. با محاسبه رابطه آماری سموم با متغییرهایی چون جمعیت وبیماری شاخص سرطان معده و محاسبه رابطه آماری سرانه زمین کشاورزی با متغییرهای چون جمعیت وبیماری شاخص سوء تغذیه سعی در اثبات فرضیه اصلی تحقیق دارد.همچنین برای محاسبه رابطه حقیقی بین سموم وسرطان معده سه شاخص ساخته شدواین موضوع در استانهای کشور بررسی شد. همبستگی میان میزان مصرف سموم و سرطان معده ، در استانهای کشور به اثبات رسید ولی رابطه بین سوء تغذیه و سرانه زمین کشاورزی در شهرستانهای استان مرکزی به اثبات نرسید.مقایسه مصرف سموم از سالهای 1375 تا سال 1385در استان مرکزی افزایش داشته در حالیکه سرانه زمین کشاورزی در این استان از سال 1367 تا سال 1387 کاهش داشته است.در این پژوهش رابطه سموم وجمعیت ، همچنین رابطه سرانه زمین کشاورزی با جمعیت به صورت دو مدل رگرسیون مجزا به منظور برنامه ریزی غذایی منطقه ای ارائه و شاخص توسعه زمین کشاورزی به منظور رتبه بندی شهرستانها ساخته شد. در نهایت سیاستهای برنامه ریزی با هدف بهبود سیستم غذایی استان مرکزی که هدف نهایی پژوهش است ارائه گردید. کلمات کلیدی:برنامه ریزی غذایی منطقه ای،آفت کش،کاربری کشاورزی،سیاستهای برنامه ریزی.
    Abstract
    Among degradation problem of environmental, food system is most important because of variation in effective factors. Regional food planning is a new subject that it can improve food system in a region. Regional food system is all of social, economic and environmental activates in a special region that have relation to stags of production, process, distribution, consumtion and wasted food. Regional food planning strengthens relation of these stages and recycles it. Goals of this planning are moving toward independency and stability of societies in case of food, economics viability, social health, social justice, ecological stability. Among various engaged factors in part of production, agriculture use and pesticides were studied in this research. The issue of research is increase of consumption of pesticides, agriculture use change and outcome of them. Main hypothesis is food system of pesticides and agriculture use is unstable. Used methods are environmental planning process, indicator making, analog and statistical analysis method .This hypothesis is tried to be proven with calculating the correlation between pesticides and population, pesticides and stomach cancer, share agriculture use and population, share agriculture use and malnutrition. Also indicators are made to calculate real relation between variables. There is Correlation between stomach cancer and pesticides but there is no correlation between share of agriculture land and malnutrition. Pesticides consumption is increased in period of 1375 to 1385 in Markazi province while agriculture land share is decreased in period of 1367 to 1387. Relationship between pesticides and population and also between agriculture land share and population and is presented by regression model. Agriculture land development indicator is made and cities of province is ranked base on it. At last, planning policies for food system improvement in Markazi province is presented. Keyword: Regional food planning, pesticides, agriculture land use, planning policies.