عنوان پایاننامه
بررسی اثر شدت میدان مغناطیسی در آبیاری با آب شور بر عملکرد و بهره وری آب کاهو و خیار گلخانه ای
- رشته تحصیلی
- مهندسیکشاورزی-آبیاری و زهکشی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 50283;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 529
- تاریخ دفاع
- ۰۱ شهریور ۱۳۹۰
- دانشجو
- میلاد پوردهقان
- چکیده
- این تحقیق با هدف مطالعه پارامترهای مختلف رشد گیاهی و بهره¬وری آب کاهو و خیارگلخانه¬ای در آبیاری مغناطیسی با آب شور انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل با دو عامل شوری آب آبیاری و شدت میدان مغناطیسی بترتیب در 3 و 4 سطح در 3 تکرار انجام پذیرفت. آزمایش بصورت هیدروپونیک و درون گلدان در گلخانه مرکزی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران اجرا گردید و برای آبیاری آن از یک سیستم قطره¬ای استفاده شد. سطوح هدایت الکتریکی آب آبیاری 5/1، 5/4 و 5/7 دسی¬زیمنس بر متر بوده و از چاههای موجود در دشت ورامین حمل و مورد استفاده قرار گرفت. سطوح میدان ثابت مغناطیسی با شدتهای میدان mT 150 و mT 350 و mT 600 (میلی تسلا) در نظر گرفته شد. در طول فصل رشد، رطوبت موجود در بستر آزمایش همواره در حد ظرفیت زراعی کنترل شد. نتایج آزمایشگاهی نشان دادند که میزان محصول خیار به میزان 6/11% در کشت اول و 6/13% در کشت دوم به ازای هر واحد افزایش در ECe، کاهش داشت. همچنین محصول کاهو نیز به میزان 96/2% به ازای هر واحد افزایش در ECi، کاهش داشت. اثر آبیاری مغناطیسی برروی محصول کاهو تنها در شوری آب آبیاری ds/m5/4 با شیب افزایشی 033/0 به ازای واحد میدان مغناطیسی و ضریب تعیین 899/0 بوده و در سایر کیفیت های آب آبیاری اثر محسوسی مشاهده نشد. پارامترهای رشد گیاهی مربوط به گیاه کاهو نظیر متوسط اندازه برگ و محیط برگ، نسبت به آبیاری مغناطیسی همانند نتایج اثر آبیاری مغناطیسی بر روی وزن تازه محصول بود؛ پارامترهایی نظیر وزن تازه ریشه و وزن خشک ریشه و برگ نسبت به آبیاری مغناطیسی اثر معنی¬داری را از خود نشان ندادند. اثر آبیاری مغناطیسی بر روی محصول خیار وابسته به کیفیت آب آبیاری بوده بطوریکه با کاهش کیفیت آب از اثر مثبت آبیاری مغناطیسی نیز کاسته ¬شد؛ بطوریکه در شوری آب آبیاری ds/m5/1، با شیب افزایشی 3/0 به ازای واحد شدت میدان مغناطیسی و ضریب تعیین 983/0 و در شوری آب آبیاری ds/m5/4، با شیب افزایشی 11/0 به ازای واحد شدت میدان مغناطیسی و ضریب تعیین 973/0 و با اثر خنثی در شوری آب آبیاری ds/m5/7، در کشت اول بود. آبیاری مغناطیسی باعث تغییری در تعداد برگ و ارتفاع گیاه در طول دوره آزمایش نشده و اثر معنی¬داری روی این متغیرها نداشته است. همچنین مطابق نتایج کشت دوم خیار گلخانه¬ای رژیم جریان متلاطم آب باعث از بین رفتن اثرات مغناطیس بر روی آب آبیاری در نتیجه گیاه خواهد شد بطوریکه استفاده از قطره چکان¬های با مکانیزم جریان متلاطم، باعث بی اثر شدن آبیاری مغناطیسی می¬شود. نتایج آزمایش نشان داد استفاده از آبیاری مغناطیسی باعث افزایش بهره¬وری آب در مورد گیاه خیار گلخانه¬ای شده بطوریکه در شوری آب آبیاری ds/m5/1، بهره¬وری آب به ازای واحد شدت میدان مغناطیسی با شیب افزایشی 026/0 و ضریب تعیین 983/0 و شوری آب آبیاری ds/m5/4، بهره¬وری آب به ازای واحد شدت میدان مغناطیسی با شیب افزایشی 01/0 و ضریب تعیین 973/0 بوده و در شوری آب آبیاری ds/m5/7، میدان مغناطیسی بر بهره¬وری آب به ازای واحد شدت میدان مغناطیسی همانند میزان محصول رسیده اثر چندانی نداشت. واژه¬های کلیدی: آب شور، آب مغناطیسی، آبیاری مغناطیسی، بهره¬وری آب، خیار گلخانه¬ای، کاهو
- Abstract
- The present study assesses the vegetative growth parameters and water productivity and yield of lettuce and greenhouse cucumber plants under magnetic irrigation with saline water. Factorial experiment design was used in the study at 3 and 4 treatments in irrigation water salinity and magnetic field intensity, respectively in three replications. The research carried out at central greenhouses of college of Aboureihan – the University of Tehran by hydroponic and drip irrigation system. The levels of irrigation water salinity were 1.5, 4.5 and 7.5 ds/m which transported from water wells of the region. The levels of magnetic field intensity were 0, 150, 350 and 600 mT that made with permanent magnets. The experimental results showed that cucumber fruit yield decreased by 11.6% and 13.6% per unit increase in ECe in first cultivation and second cultivation, respectively. Furthermore, lettuce yield decreased by 2.96% per unit increase in ECi. Magnetic water treatment of 4.5 ds/m saline water increased yield by 0.033% and R2=0.899 per unit increase in magnetic field intensity (MFI). Other treatments had no significant effect on crop yield. Vegetative growth parameters of lettuce such as mean of leaf area and perimeter had the same effect as crop yield. And there were no significant effect of magnetic water treatment on other parameters such as fresh root weight and dry root and leaf weight. The effect of magnetic treatment is varied with the type of irrigation water used, as with the reduction of the quality of water the beneficial effect of magnetic irrigation water is reduced; such that magnetic irrigation water increased fruit yield by 0.3% and R2=0.983, 0.11% and R2=0.973 per unit increase in MFI and non-significant in 1.5 ds/m , 4.5 ds/m and 7.5 ds/m in irrigation water salinity, respectively in first cultivation. Magnetic irrigation water had no significant effect on leaf number and plant height. The experimental results in second cultivation showed that the turbulent flow in drippers caused magnetic effects on irrigation water to be disappeared. Furthermore, magnetic irrigation water increased water productivity of cucumber by 0.026% and R2=0.983, 0.01% and R2=0.973, and non-significant in 1.5 ds/m , 4.5 ds/m and 7.5 ds/m in irrigation water salinity, respectively. Water productivity in lettuce was incrementally affected by magnetic irrigation water by 0.006% and R2=0.856 per unit increase in MFI in 4.5 ds/m in irrigation water salinity. Keywords: Saline Water, Magnetic Irrigation Water, Water Productivity, Greenhouse Cucumber, Lettuce.