ارزیابی تاثیر پرایمینگ بر کیفیت بذور تولیدی سویا در شرایط مختلف تنش رطوبتی
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی -زراعت
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 49140;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 521
- تاریخ دفاع
- ۱۴ اسفند ۱۳۸۹
- دانشجو
- حسین بیات
- استاد راهنما
- غلامعباس اکبری
- چکیده
- به منظور بررسی تأثیر هیدروپرایمینگ روی بذور حاصل از گیاهان مادری تحت تنش خشکی فصل گذشته، سه آزمایش جداگانه در آزمایشگاه تکنولوژی بذر و گلخانه تحقیقاتی پردیس ابوریحان در سال 1389 انجام شد. 1) آزمایش در آزمایشگاه شامل: I) 3 رقم بذر سویا (کلارک، TMS و M9)، II) هیدروپرایمینگ (شامل چهار سطح 1،2 ،3 و 4 ساعت خیساندن بذور و با سه زمان صفر، 2 و 4 ساعت خشک کردن آنها) وIII ) 3 سطح تنش (50، 100 و 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A اعمال شده روی گیاهان در مزرعه در فصل گذشته) بودند. که با 3 تکرار به صورت آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و در گلخانه با 4 تکرار به صورت آزمون فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. این پژوهش نتایج حاصل از آزمایشگاه نشان داد که در آزمون جوانه زنی استاندارد و آزمون سرما، طول ریشه چه، ساقه چه، وزن خشک گیاهچه ومتوسط زمان لازم برای جوانه زنی؛ و در آزمون پیری تسریع شده طول ریشه چه و ساقه چه بذور تحت تاثیر تنش آبی گیاه مادری قرار گرفتند. هر دو فاکتور تنش آبی و رقم در آزمون جوانه زنی استاندارد، وزن خشک گیاهچه و طول ریشه چه و در آزمون سرما وزن خشک ساقه چه را تحت تاثیر قرار دادند. همچنین هر دو فاکتور رقم و تنش آبی گیاه مادری بر هدایت الکتریکی اثر معنی داری داشتند. اعمال تیمار هیدروپرایمینگ روی صفت طول گیاهچه و ریشه چه اثر معنی داری داشت. در آزمون گلخانه سرعت ظهور تجمعی گیاهچه ها، سرعت ظهور گیاهچه و درصد ظهور نهایی گیاهچه تحت تاثیر تنش آبی گیاه مادری قرار گرفتند. در بین ارقام، رقم کلارک شرایط بهتری را نسبت به تحمل تنش دارا بود. از تیمار هیدروپرایمینگ (سه ساعت اعمال پرایمینگ با دو ساعت خشک کردن) می توان برای افزایش درصد جوانه زنی و افزایش طول ریشه چه استفاده کرد. کلمات کلیدی: ارقام سویا، تنش آبی، جوانه زنی، هیدروپرایمینگ
- Abstract
- To determine the effect of seed priming on seed quality of soybeans which were obtained in different drought stress conditions, an experiment was carried out with three treatments including: I) the seeds of three varieties of soybeans (Clark, TMS and M9), II) hydro-priming (containing four levels of soacking ( one, two, three and four hours) and drought stress at three time: zero, two, four hours) and III) three water stress levels (50, 100 and 150 mm evaporization from Class A evaporation pan). The experiment was done in laboratory with three replications in factorial form based on completely randomized design in seed technology laboratory and research greenhouse of Aboureihan campus, Pakdasht-Iran in 2010. Results of standard germination and cold tests showed the most effects on seedling shoot and root lengths, dry weight and average time of germination, and also in accelerated aging test the effect was highest on shoot and root lengths. Both cultivars and water stress treatments had significant effects on electrical conductivity of seedlings. In the greenhouse experiment, plantlet cumulative emergence index speed, plantlet emergence speed and terminal percentage of emergence were affected by water stress. Among cultivars, Clark showed better tolerance to drought conditions. However, hydro-priming can be used to treat the seeds for increasing germination percentage and seedling root qualities and quantities traits. Key words: soybean variety, dry stress, germination, hydro priming