عنوان پایان‌نامه

اثر نااطمینانی تورم بر رشد اقتصادی: مدل راه گزینی مارکف



    دانشجو در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "اثر نااطمینانی تورم بر رشد اقتصادی: مدل راه گزینی مارکف" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    علوم اقتصادی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده اقتصاد شماره ثبت: 1348;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 49880
    تاریخ دفاع
    ۳۰ شهریور ۱۳۹۰
    استاد راهنما
    محسن مهرآرا

    تورم از پدیده های مضر اقتصادی است که نرخ های بالای آن، هزینه های اقتصادی و اجتماعی زیادی بر جوامع تحمیل می کند و یکی از زیان های ناشی از تورم، عدم اطمینان از مقدار آن در آینده می باشد. نااطمینانی تورم، موجب انحراف تصمیمات پس انداز و سرمایه گذاری می شود و از این طریق اثرات مخربی بر سرمایه گذاری و رشد اقتصادی در هر نظام اقتصادی دارد. از طرف دیگر اقتصاد ایران نیز همواره با مشکل تورم روبرو بوده و تورم های بالا را تجربه کرده است. بنابراین اقتصاد کشور از مهمترین منبع هزینه های تورم یعنی نااطمینانی تورم در رنج بوده است. لذا در این پایان نامه، با استفاده از مدل غیرخطی تبدیلی مارکف به بررسی اثر نااطمینانی تورم بر رشد اقتصادی با تأکید بر کانال اثرگذاری متغیر نااطمینانی تورم در اقتصاد ایران طی دوره 1369-1385 و با استفاده از داده های فصلی پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا با تخمین مدل سرمایه گذاری با استفاده از مدل تبدیلی مارکف دو رژیمی مشاهده می شود که اثر نااطمینانی تورم بر سرمایه گذاری در هر دو رژیم منفی است، با این تفاوت که این اثر منفی در رژیم دو که نشان دهنده نوسانات بالای سرمایه گذاری و سطح تورم بسیار بالاست، سه برابر اثر منفی در رژیم یک می باشد. بعد از آن مدل رشد اقتصادی تخمین زده شده است. در اینجا به دلیل عدم مشاهده وجود رژیم در مدل، از روش OLS استفاده شده و مشاهده می شود که ضریب متغیر نااطمینانی تورم بر رشد اقتصادی اثر منفی ولی بی معنی پیدا کرده است و ضریب متغیر نسبت سرمایه گذاری به تولید ناخالص داخلی مثبت و معنادار شده است و در مدلی دیگر، رشد اقتصادی را بدون حضور متغیر (I/GDP) تخمین زدیم که ضریب نااطمینانی تورم در این مدل منفی و معنادار شده است، لذا می توان به این نتیجه رسید که نااطمینانی تورم در اقتصاد ایران از کانال سرمایه گذاری بر رشد اقتصادی اثر منفی می گذارد.
    Abstract
    Employing a Markov Switching model and seasonal data covering the 1369-1385 period for Iran, we investigated the relationship between inflation uncertainty and output growth with emphasizing on the Channel by which the inflation uncertainty effect output growth. First, we estimated investment model, and indicated that the negative effect of inflation uncertainty on investment in high volatility regime is greater than the one in low volatility regime. Then we observed an insignificant effect of inflation uncertainty on output growth by estimating the output growth model. Our result showed that inflation uncertainty has indirect negative effect via investment on output growth. Keywords: Inflation uncertainty, Investment, Output growth