عنوان پایان‌نامه

پذیرش اجتماعی و ارزش گذاری اقتصادی فاضلاب تصفیه شده در آبیاری محصولات کشاورزی: مطالعه مصرف کننده و کشاورزان



    دانشجو در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "پذیرش اجتماعی و ارزش گذاری اقتصادی فاضلاب تصفیه شده در آبیاری محصولات کشاورزی: مطالعه مصرف کننده و کشاورزان" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده اقتصاد شماره ثبت: 1326;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 48859
    تاریخ دفاع
    ۱۸ تیر ۱۳۹۰

    فاضلاب تصفیه شده به عنوان یکی از منابع جدید و غیر متعارف آب به شمار رفته و امروزه به علت روند رو به رشد جمعیت جهان و افزایش نیاز بشر به منابع آب برای تامین رفاه و برآورده کردن نیاز های اولیه، بیش از پیش به این منبع توجه می شود. "فاضلاب تصفیه شده"و یا "آب بازیافتی" به آبی اطلاق می شود که پس از یک بار استفاده، از طریق عملیات مشخص در تصفیه خانه های فاضلاب پاک سازی شده و از نظر کیفیت به حدی برسد که قابلیت استفاده مجدد را داشته باشد. از جمله مصارف فاضلاب تصفیه شده، آبیاری زمین های کشاورزی است که در این تحقیق به بررسی ابعاد آن پرداخته می شود. مطالعه پیش رو در بر گیرنده ی دو گروه کشاورز(استفاده کننده مستقیم از فاضلاب تصفیه شده) و مصرف کننده(استفاده کننده غیر مستقیم از فاضلاب تصفیه شده) بوده و تمایل به استفاده و تمایل به پرداخت آنها را از فاضلاب تصفیه شده آشکار می سازد. در این بررسی محصولات انتخابی، شامل گندم برای کشاورز و پارک، نان و گوجه فرنگی برای مصرف کننده می باشد. ارزش اقتصادی فاضلاب تصفیه شده با بهره گیری از روش ارزش گذاری مشروط و با استفاده از پرسشنامه دوبعدی دوگانه در منطقه شهرری برای مطالعه کشاورزان و پارک چیتگر برای مطالعه مصرف کنندگان انجام گرفته است. در مجموع 121 پرسشنامه برای مصرف کنندگان و 68 پرسشنامه برای کشاورزان جمع آوری گردیده است. ارزش اقتصادی فاضلاب تصفیه شده معادل 22.8 تومان به ازای هر متر مکعب برآورد شده است. این عدد تقریبا معادل نیمی از قیمت آب تازه در منطقه(44 تومان به ازای هر متر مکعب)می باشد. ارزش اقتصادی نان و گوجه فرنگی (با توجه به تمایل به پرداخت استفاده کنندگان) که در فرایند تولید آنها از فاضلاب تصفیه شده استفاده شده است،‌ به ترتیب معادل کیلویی 1403 و 1550 تومان برآورد گردیده است که به طور تقریبی 2.5 و 3 برابر قیمت کنونی آنها (با فرض اینکه محصولات فوق با فاضلاب تصفیه نشده آبیاری می شوند) در بازار است. عبارت بالا به این مفهوم است که مصرف کنندگان حاضر هستند با توجه به نوع محصول 2.5 تا 3 برابر قیمت کنونی محصولات فوق را پرداخت نماید به شرطی که از سالم بودن آب استفاده شده در تولید این محصولات مطمئن باشد.
    Abstract
    Treated waste water is considered as one of the new and uncommon water resources. Nowadays, due to growing population of the world and increasing needs of human to meet his basic necessities, this kind of water resource is more highlighted. Treated waste water can be used to irrigate agricultural lands. The main purpose of this research is to demonstrate benefits of agricultural use of recycled water through estimation of economic value and investigation of social acceptability of using treated waste water. Economic value of treated waste water is determined by using the contingent valuation method and double-bonded double-dichotomous models. This research includes two groups: farmers as direct users of recycled water and consumers who are indirect users of recycled water. The willingness to use and willingness to pay for this kind of water resource, for each group, is revealed separately and to address the issue we select wheat for farmers and park, bread and tomato as selected products for consumers. The economic value of recycled water is estimated 228 Rials per cubic meter for farmers. This value for bread and tomato is estimated about 14030 and 15500 Rials per Kilogram which is about twice and three times as high as the current market price (these results are based on assumption that the above-mentioned products are irrigated with untreated waste water). Key words: economic value of treated waste water, contingent valuation method, willingness to use, willingness to pay, double-bonded double-dichotomous models