عنوان پایان‌نامه

بررسی اثر ماده موثره موسیر (allicin) روی دیابت (کاهش گلوکز خون)



    دانشجو در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۸۶ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی اثر ماده موثره موسیر (allicin) روی دیابت (کاهش گلوکز خون)" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    بیوشیمی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 35774;کتابخانه مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک شماره ثبت: 10265ب
    تاریخ دفاع
    ۳۱ شهریور ۱۳۸۶
    استاد راهنما
    غلامحسین ریاضی

    در این پایان نامه به بررسی حضور آلیسین در گیاه موسیر واثر آن روی کاهش قند خون پرداخته شد. مراحل آماده سازی وتهیه عصاره های آبی و روغنی روی گیاه صورت گرفت و سپس مراحل استخراج روی عصاره ها انجام شد. حضور آلیسین در گیاه توسط مقایسه آن با آلیسین رفرنس ، اثبات شد . جهت بررسی اثرعصاره مورد نظرازموشهای rat نر ، با وزن میانگین 150 گرم و برای دیابتی کردن موشها از ماده Streptozotocin (STZ) استفاده شد . موشهای با قند خون ناشتا FBG) ( با میانگین mg/dl450 به عنوان موشهای دیابتی انتخاب شدند و 2 و 4 روز بعد از اثر آلیسین، قند خون ناشتا اندازه گیری شد . نتایج بدست آمده نشان دادکه عصاره آبی ، حاوی مقدار کافی از آلیسین نمی باشد و مراحل استخراج روی آن نمی تواند آلیسین را به طور خالص جداسازی کند اما مراحل استخراج روی عصاره روغنی ، آلیسین را به طور مطلوب جداسازی می کند . در این آزمایش آلیسین توانست موشهای با قند خون دیابتی mg/dl 500تا mg/dl 600 را در حال پایه، به اندازه mg/dl 200و کمتر برساند. همچنین از موسیر خورد شده برای اثر روی موشهای دیابتی و موشهای نرمال ، جهت مقایسه استفاده شد . نتایج این بررسی نیز نشان داد آلیسین ، نسبت به موسیر خورد شده اثر ضد دیابتی بیشتری دارد. همچنین آلیسین، برخلاف سایر ارگانو سولفورهای موجود در گیاه ، اثر خود را به صورت مشخص و کوتاه مدت نشان می دهد. مقدار اسید لاکتیک عضله و گلیکوژن کبد ، اندازه گیری شدند و با تغذیه موشها با موسیر خورد شده، این مقادیر افزایش نشان دادند که نشان داد این گیاه با افزایش گلوکز سلولها و تبدیل آن به گلیکوژن سبب کاهش قند خون می شود و با تجزیه گلوکز به لاکتیک اسید سبب افزایش اسید لاکتیک عضله می شود.
    Abstract
    In this study, we investigated the effect of Allium hirtifolium and its extracted allicin, in rats with STZ-induced diabetes. Prepration and extraction steps, were performed on plant bulbs(in frozen sliced form). Presence of allicin in extract was confirmed by comparing sample, with allicin capsule(powder) as standard. Effect of frozen sliced form and chloroform extract(allicin) of bulbs, for diabetic rats was conducted. Male rats in average weight of 150g were used. Diabetes induced via the STZ. Rats with average Fasting Blood Glucose (FBG) leveles of 491.7mg/dl, were used as diabetic rats and (FBG) values was measured 2 and 4 days after. Values of liver glycogen and muscle lactic acid were measured. Results, showed that, extracted allicin could reduced diabetic blood glucose, on average value of 434.2mg/dl, and frozen sliced form of bulbs on average value of 258.3mg/dl. By feeding rats with frozen sliced form of bulbs, values of liver glycogen and muscle lactic acid were increased. (for glycogen 11.87mg/dl and for lactic acid 2.73mg/dl).Therefore, this plant could reduced blood glucose via increasing, transporting of blood glucose to cells, converting of glucose to glycogen in liver (and increasing values of lactic acid and glycogen).