عنوان پایان‌نامه

بررسی زوال بذر در گیاهان دانه روغنی با شرایط انبارداری متفاوت



    دانشجو در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی زوال بذر در گیاهان دانه روغنی با شرایط انبارداری متفاوت" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    علوم و تکنولوژی بذر
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4904;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 53532
    تاریخ دفاع
    ۲۹ بهمن ۱۳۹۰
    استاد راهنما
    فرزاد شریف زاده

    مصرف روغن های گیاهی با توجه به افزایش جمعیت و تغییر الگوی غذایی مردم در حال افزایش است. لذا با عنایت به اینکه بخش زیادی از روغن مورد نیاز کشور از طریق واردات تامین می گردد، افزایش تولید و کیفیت محصولات دانه روغنی در داخل کشور بسیار حائز اهمیت می باشد. شرایط نامساعد انبارداری،‌ به خصوص رطوبت نسبی بالای محیط انبار و مهمتر از آن دمای بالا،‌ به شدت بر کیفیت دانه های روغنی اثر می گذارد. به منظور بررسی اثر دما، محتوی رطوبت بذر و زمان بر روی زوال بذور دانه روغنی کلزا رقم اکاپی، کنجد رقم دشستان، سویا رقم DPX، گلرنگ رقم پدیده، آفتابگردان رقم آرماویرسکی و همچنین کمی سازی این اثر و تعیین ضرایب حیات این آزمایش در آزمایشگاه بذر پردیس کشاورزی دانشگاه تهران به صورت فاکتوریل در غالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. دما در 5 سطح (5 ،15،25، 35و 45 درجه سانتی گراد) ، محتوی رطوبت بذر در 4 سطح (5، 9، 13 و17 درصد) و شش زمان (یک ، دو، سه، چهار،پنج و شش ماه) به عنوان فاکتورهای این آزمایش بودند. از بین تیمار ها 4 تیمار انتخاب شد و پس ازاستخراج روغن و تهیه متیل استر توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی تغییرات اسیدهای چرب آن اندازه گیری گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر دما در رطوبت بذر در زمان برای شاخص های جوانه‌زنی در سطح یک درصد معنی دار بود. اثر دما در رطوبت بذر در زمان برای هدایت الکتریکی در سطح یک درصد معنی دار بود، با افزایش زمان انبارداری هدایت الکتریکی افزایش یافت. اثر زوال بر ترکیب اسیدهای چرب بذر در سطح 5 درصد معنی دار بود. با افزایش سطح زوال پالمتیک اسید ، استئاریک اسید افزایش و اولئیک اسید و لینولئیک اسید کاهش یافت. ضرایب حیات نیز بعد از یکسال انبار داری با استفاده از معادله قابلیت حیات بذر برای بذرهای گیاهان روغنی محاسبه گردید. همبستگی خوبی بین داده های پیش بینی شده و مشاهده شده دیده شد.
    Abstract
    Consumption of vegetable oils due to the increasing population and changing dietary patterns of people is rising. Since most of the country's vegetable oil needs are supplied through imports, increase production and quality of oilseed crops in the country is very important. Unfavorable storage conditions, especially high humidity environment and high temperature storage greatly affects the quality of oilseeds. The effects of temperature, seed moisture content and length of storage on five oilseed crops including rapeseed oil (Okapi cultivar), sesame (Dshstan cultivar), soybean (DPX cultivar), safflower (Padideh cultivar), sunflower (Armavyrsky) were evaluated. Seeds with various moisture contents (5, 9, 13, 17%) were kept under five temperatures (5, 15, 25, 35, and 45 °C) for six months. Every month, seeds were taken and transferred to 20 °C for viability test. Moreover, electrical conductivity of seeds was measured. In order to predict the optimum storage conditions for oilseed crops, seed longevity predicted equations in relation to seed moisture content and storage temperature and duration were conducted. Analysis of variance indicated significant differences for all main and interaction effects. High temperatures along with higher moisture content resulted in more deterioration in all oilseed crops. It is concluded that the low temperature along with low seed moisture content resulted in longer storage time. Fatty acid contents in all oilseed crops were measured. Deterioration resulted in high palmitic acid and stearic acid. However, oleic and linoleic acids were declined. There was a significant correlations between predicted and observed data.