عنوان پایان‌نامه

اثر فرآوری گندم، با منابع مختلف چربی جیره بر عملکرد پروار، خصوصیات لاشه و ترکیب اسیدهای چرب پلاسمای خون گوساله‏های نر هلشتاین




    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4769;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 52399
    تاریخ دفاع
    ۲۷ دی ۱۳۹۰

    به منظور بررسی اثر روش های مختلف فراوری دانه گندم با منابع مختلف چربی جیره بر روی عملکرد پروار، متابولیت¬های خونی و شکمبه¬ای و پروفیل اسیدهای چرب گوشت، 28 راس گوساله نر هلشتاین با میانگین وزنی 56±296 کیلوگرم، به چهار جیره آزمایشی (7 گوساله در هر تیمار) اختصاص داده شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل (دو روش فراوری دانه گندم شامل ورقه ای کردن با بخار و گندم فراوری شده با فرمالدهید، و دو منبع چربی جیره شامل دانه سویای برشته شده و پودر چربی رومی فت) و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. مدت انجام این آزمایش 98 روز ، که 14 روز آن به عنوان دوره عادت دهی در نظر گرفته شد. ماده خشک مصرفی به صورت روزانه و افزایش وزن گوساله¬ها به صورت ماهانه اندازه¬گیری شد. در روزهای آخر دوره، از همه گوساله ها نمونه خون از سیاهرگ دمی و نمونه مایع شکمبه از طریق لوله مری گرفته شد. به دنبال وزن¬کشی نهایی در روز 85، جهت بررسی خصوصیات لاشه از هر تیمار 3 گوساله کشتار گردید. ماده خشک مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه و بازدهی غذایی تحت تاثیر جیره¬های آزمایشی قرار نگرفت. در بین جیره های آزمایشی از لحاظ درصد قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی مختلف تفاوت معنی دار مشاهده نشد. اختلاف pH مایع شکمبه، غلظت نیتروژن آمونیاکی و کل اسید¬های چرب فرار در بین تیمارهای مختلف معنی دار نشد ولی غلظت پروپیونات در گوساله¬های مصرف کننده گندم ورقه ای شده با بخار بیشتر بود(01/0>p). غلظت سایر اسید های چرب فرار به طور معنی دار تحت تاثیر جیره های مختلف آزمایشی قرار نگرفت. غلظت کلسترول و تری گلیسرید پلاسما، در گوساله¬های مصرف کننده سویای برشته شده به طور معنی داری به ترتیب کمتر و بیشتر بود (01/0>p). غلظت گلوکز پلاسما درگوساله¬های مصرف کننده گندم فراوری شده با فرمالدهید بیشتر بود (01/0>p). غلظت نیتروژن اوره ای پلاسما در گوساله های مصرف کننده سویای برشته شده کمتر بود (01/0>p). غلظت اسید های چرب غیر استریفه و کل پروتئین پلاسما تحت تاثیر جیره¬های آزمایشی قرار نگرفت. هیچ کدام از صفات مربوط به خصوصیات لاشه، تحت تاثیر جیره¬های آزمایشی قرار نگرفت. مقدار 18:2C ، 18:3C ، 24:0 C و کل اسید های چرب غیر اشباع در گوشت حاصل از گوساله¬های مصرف کننده سویای برشته شده بیشتر بود (01/0>p). هم چنین مصرف سویای برشته شده باعث افزایش مقدار 18:0 C و اسید لینولئیک مزدوج در گوشت گوساله ها شد(02/0>p). در مقابل مقدار 16:0C و کل اسید های چرب اشباع در گوشت حاصل ازگوساله¬های مصرف کننده پودر چربی بیشتر بود (به ترتیب 01/0>p و 05/0>p). نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که عملکرد پروار در گوساله¬های نر هلشتاین تحت تاثیر روش های مختلف فراوری دانه گندم و منابع مختلف چربی جیره قرار نگرفت. اما استفاده از سویای برشته شده در جیره گوساله ها باعث بهبود پروفیل اسیدهای چرب راسته، از لحاظ اهمیت آن¬ها در تغذیه انسان شد.
    Abstract
    In order to evaluate the effects of wheat processing and dietary lipid source sources on feedlot performance, carcass characteristics and fatty acids profile in meat of fattening calves, Holstein male calves (n=28) averaging 296±56kg were randomly allotted in four treatment (7 steers each). An experiment was conducted in a 2 × 2 factorial arrangement (two methods of wheat processing: steam flake and treatment with formaldehyde and lipid source: roasted soybean and Rumifat) with completely randomized design. The study lasted 98 d (14d adaption). Dry mater intake (DMI) and average daily gain (ADG) of calves were measured daily and monthly respectively. At Last days of experiment, from each steer samples of blood were collected from the coccygeal vein and samples of ruminal fluid were collected by stomach tube. Following the ?nal weighing at 85d, In order to measure the traits related with carcass characteristics three steers per treatment were slaughter. DMI, ADG and feed efficiency were unaffected by dietary treatments. No significantly differences were detected for apparent total tract digestibility of none the nutrient composition of diets. There were no significantly differences among diets for ruminal pH, total volatile fatty acids (VFA) and ammonia nitrogen (NH3-N) concentrations. Concentration of propionate was greater, in steers fed steam flake wheat (P < 0.01). Other VFA concentrations were not affected significantly by dietary treatments. Plasma cholesterol and triglyceride concentrations were significantly lower and higher respectively in steers fed roasted soybean (P < 0.01 and P < 0.01). Plasma glucose concentration was higher (p < 0.01) in steers fed wheat treatment with formaldehyde. Steers fed roasted soybean had lower (p < 0.01) blood urea nitrogen (BUN). Plasma NEFA and total protein concentrations were unaffected by dietary treatments. Carcass traits were not affected by dietary treatments. The amount of C18:2, C18:3, C24:0 and polyunsaturated fatty acids (PUFA) were greater (P < 0.01) in steaks from steers fed RSB. RSB consumption resulted in increases the amount of C18:0 and conjugated linoleic acid (CLA) in steaks (P < 0.02). In contrast amount of C:16 and saturated fatty acid (SFA) were greater (P < 0.01 and P<0.05, respectively) in steaks from steers fed Rumifat. It was concluded that no differences were detected in performance of steers by methods of wheat processing and lipid source. However the use of RSB in the diet improved the fatty acid profile of meat In terms of human health.