اثرکم کاری تیروئیدبرروی ضریب زشدوفراسنجه های کیفیت لاشه بره های پرواری لری-بختیاری
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی- علوم دامی - فیزیولوژی دام
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4806;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 52374
- تاریخ دفاع
- ۲۵ دی ۱۳۹۰
- دانشجو
- یوسف باغچقی
- استاد راهنما
- احمد زارع شحنه
- چکیده
- هدف از این تحقیق مطالعه ی اثر کم کاری تیروئید بر صفات رشد، کیفیت گوشت، بافت شناسی بیضه و غده تیروئید گوسفندان لری -بختیاری بود. تعداد 18 راس بره لری بختیاری با میانگین سنی (1±5 ماه) طی دو ماه دوره آزمایش در قفس های انفرادی پرواربندی شدند. دام ها بطور تصادفی به 3 گروه (6n=) تقسیم شدند و به ترتیب، به گروه کنترل روزانه صفر میلی گرم و به گروه های تیمار 1 و 2 به ترتیب 10 و 20 میلی گرم از ماده گواترزای پروپیل تیواوراسیل (PTU) به ازای هرکیلوگرم وزن بدن، علاوه بر جیره پایه بصورت روزانه تغذیه شد. در پایان دوره آزمایش، بره ها کشتار شدند. پس از کشتار تفکیک لاشه صورت گرفت و از ماهیچه ی راسته ی نیم لاشه ی چپ تمامی دام ها برای ارزیابی کیفیت گوشت تولیدی (از ناحیه دنده 7 تا 13 پشتی) و آنالیز شیمیایی نمونه برداری شد. بین بخش¬های مختلف لاشه تفاوت معنی درای وجود نداشت (05/0p<). افت حاصل از پخت در تیمارهای 10 میلی گرم و 20 میلی گرم نسبت به کنترل کاهش یافته بود (05/0p<)، همچنین ارزیابی رنگ گوشت نشان داد که بره های تیمار 20 میلی گرم گوشت زرد تری نسبت به دوگروه دیگر تولید کردند(05/0p<). استفاده از PTU منجر به کاهش معنی دارِ ضریب تبدیل در تیمار های 10 میلی گرم و 20 میلی گرم) (PTU نسبت به گروه شاهد شد (05/0p<). نتایج بافت شناسی نشان داد که کم کاری تیروئید باعث افزایش تکثیر سلول های سرتولی، لایدیگ، قطر لوله های سمنی فر، قطرلومن لوله های سمنی فر،تعداد کل اسپرماتوگونی ها، تعداد اسپرماتوسیست اولیه و تعداد اسپرماتیدها در تیمار 10 و 20 میلی گرم نسبت به کنترل شد (05/0p<). همچنین نتایج بافت-شناسی غده تیروئید نشان داد که PTU باعث کاهش معنی دار فولیکول های فعال و افزایش معنی-دار فولیکول های غیرفعال در تیمار 10 و 20 میلی گرم میلی گرم نسبت به تیمار کنترل شد (05/0p<). و در کل نتایج نشان داد که القای کم کاری تیروئید می تواند باعث بهبود ضریب تبدیل غذایی و کیفت لاشه گوسفندان لری بختیاری بدون اثر منفی بر عملکرد لاشه شود. بعلاوه کم کاری تیروئید می تواند باعث افزایش تکثیر سلول های سرتولی، لایدیگ و تعداد اسپرماتوگونی ها شود.
- Abstract
- This study was conducted to investigate the effect of induced transient hypothyroidism by propyl-2-thiouracyl (PTU) on lambs testicular histomorphology, meat quality and growth. Eighteen Lori–Bakhtaran male lambs were divided to 3 groups (n=6) and received one of treatments as Control (C: 0 mg PTU/kg BW), Low (L: 10 mg PTU/kg BW) and High(H: 20 mg PTU/kg BW) by gavages, during a 60d experimental period. At the end of trial, lambs of were slaughtered. Testes were removed to evaluation histomorphological characteristic, carcass part removed fore determination of carcass characteristics and meat quality. Mean concentration of T4 and T3 decreased significantly in L and H groups compared with C group (p<0.05). Hyphothyroidism increased testis wight, number of sertoli and lydig cells, diameter of Seminiferous tubules, diameter of seminiferous lumen, total spermatogonia, number of primary spermatocyte, and total spermatids (p<0.05). Also hypothyroidism increase L index meat quality, improve FCR, and decreas cooking loss in L and H treatmeant. In the present study hypothyroidism increased testicular weight and the number of cells involving in the sperm and testosterone production. Also hypothyroidism improves FCR and meat quality in male lamb’s lori-bakhtiari.