عنوان پایان‌نامه

بررسی کارایی روش طیف سنج مادون قرمز نزدیک (NIR)و مقایسه با روش های آزمایشگاهی متداول برای بررسی کیفیت علوفه و مواد متراکم



    دانشجو در تاریخ ۲۷ مهر ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی کارایی روش طیف سنج مادون قرمز نزدیک (NIR)و مقایسه با روش های آزمایشگاهی متداول برای بررسی کیفیت علوفه و مواد متراکم" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 66381;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 815
    تاریخ دفاع
    ۲۷ مهر ۱۳۹۰
    استاد راهنما
    احمد افضل زاده

    این تحقیق به منظور بررسی کارآیی روش طیف سنج مادون قرمز نزدیک (NIR) در مقایسه با روشهای آزمایشگاهی متداول برای بررسی کیفیت علوفه و مواد متراکم انجام شد. ناحیه NIR بین نواحی مادون قرمز و مرئی قرار دارد و معمولا با دامنه طول موج 700 تا 3000 نانومتر، مشخص می‌شود. NIR بر اساس میزان نقاط جذب گروههای C- H، N- H و O- H موجود در ترکیبات آلی برآورد می‌شوند. دستگاه NIR مقدار جذب نور مادون قرمز توسط گروههای فعال ترکیبات یک نمونه را اندازه‌گیری میکند. از دانه گندم، دانه جو و دانه ذرت بعنوان نمونه غله و علوفه جو و شبدر و یونجه و بقایای ذرت دانه‌ای به عنوان نمونه‌های علوفه‌ای استفاده شد. نمونه‌ها به دو قسمت تقسیم و در ابتدا درصد پروتئین خام، چربی خام، فیبر خام، دیواره سلولی بدون همی‌سلولز، الیاف نامحلول درشوینده خنثی، خاکستر، قابلیت هضم ماده خشک در آزمایشگاه برآورد گردید، 15 گرم از مابقی نمونه‌ها به‌وسیله (دستگاه مدلInframatic 8620) اسکن شدند. در نتایج بدست آمده از مقایسه بین این دو روش، صفت پروتئین خام در نمونه دانه گندم و جو به ترتیب با 88 % و 96% و در مورد نشاسته، دانه ذرت با 82 % بالاترین ضریب همبستگی بین دو روش مشاهده شد در مورد علوفه‌ها، پروتئین خام علوفه جو با 97 % و در نمونه‌های یونجه و شبدر، الیاف نامحلول در شوینده خنثی با 76% و 97% و در نمونه بقایای ذرت علوفه‌ای، دیواره سلولی بدون همی سلولز با 95% بالاترین ضریب همبستگی بین دو روش مشاهده شد. در بررسی میزان دقت برآورد صفات کیفی، بالاترین ضریب همبستگی در پروتئین خام را علوفه یونجه داشت و در دو صفت چربی خام و فیبر خام مربوط به دانه جو و در صفت دیواره سلولی بدون همی‌سلولز مربوط به بقایای ذرت دانه‌ای و در صفات الیاف نا محلول در شوینده خنثی، خاکستر، قابلیت هضم ماده خشک، قابلیت هضم ماده آلی و قابلیت هضم ماده آلی در ماده خشک نمونه شبدر بالاترین همبستگی را داشت و نیز در مقایسه بین نتایج دو روش مشاهده شد NIR ترکیبات شیمیایی نمونه‌های غلات و علوفه را با یک دقت اندازه‌گیری می‌کند و نیز در تمام نتایج بدست آمده ضریب همبستگی بین دو صفت در سطح 1% معنی دار بود. با توجه به نتایج بدست آمده از همبستگی بالای بین دو روش و مقادیر پایین اشتباه استاندارد ارزیابی (SEP) می‌توان نتیجه گرفت که از طیف سنجی مادون قرمز نزدیک به عنوان یک فن‌آوری جدید، پیشرفته و در عین حال ساده و به عنوان جایگزینی سریع و کارآمد از نظر کاهش زمان و عدم نیاز به آماده‌سازی شیمیایی، هزینه کمتر به شرط استانداردسازی دقیق دستگاه استفاده کرد.
    Abstract
    This research is done for ivestigation of near infrared reflectance efficiency (NIR) in compare to other labratory common methods for determination of quality of forage and compact material.NIR is between infrared and visible area and normally is defined with slope of wave length from 700 to 3000 nanometer. NIR is estimated in according to rate of abserbed points groups C- H , N- H and O- H are available in chemistry combinations. NIR device measures amount of infrared absorption by active groups of sample combinations. what bait , barely bait and corn built are used as sample cereals and barely forage and clover and alfalfa and remain of corn bait are used as forage samples. Samples are divided in 2 parts and at beginning persentage of crude protein, crude fat, crude fiber, acid detergent fiber, natural detergent fiber, Ash, digestiblity dry matter estimated in lab. 15 geram from samples remains are scanned by Inframatic machine and by recommended method.According to obtained results in comperison with two method ,The quoality of crude protein adjective in what and barely respectively by 88% and 96% and about amylum, corn bait by 82% the highest correlation factor observed. About forages , crude protein barely forages 97% and about alfalfa and clover samples Neutral detergent fibers by 76 and 96 percent , and in forage corn remains sample Neutral detergent fibers by 95% the highest correlation factor between two method observed.In studying the rate of quality adjectives estimation precision, highest correlation factor in crude protein alfalfa forage and in two crude fat and in acid detergent fiber adjective pertinent to corn bait remains and neutral detergent fiber, Ash,digestibility dry matter, digestibility OM in clover sample dry matter had highest correlation also in compare with that two method result observed NIR measures chemical components of cereal and forage in same accretion, also in whole obtained results correlation factor between two in level of 1% was meaningfull.Refer to obtained results from high correlation between two method and standard estimation less wrong amounts we can conclude that from infrared reflectance as a new technology, modern, in same time simple also as fast situated and functional about time reduction and lack of chemical Preparation requirement, less cost be used. Key words: Near Infrared Reflectance. Calibration. Forage.Corn