عنوان پایان‌نامه

حقوق مالکیت فکری و حق بر غذا، چالش ها و تعامل ها



    دانشجو در تاریخ ۳۰ مهر ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "حقوق مالکیت فکری و حق بر غذا، چالش ها و تعامل ها" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    حقوق مالکیت فکری
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده حقوق و علوم سیاسی شماره ثبت: LP3678;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 66121
    تاریخ دفاع
    ۳۰ مهر ۱۳۹۰
    استاد راهنما
    محسن صادقی

    حق بر غذا در اسناد بین المللی گوناگونی از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر(ماده ی ??) پیش بینی شده است. از طرف دیگر همین اعلامیه «حمایت از منافع مادی و معنوی آثار علمی،ادبی و هنری» را نیز به عنوان یکی از حقوق بشر معرفی میکند(بند دوم ماده ی ??).حمایت از حقوق مالکیت فکرینگرانیهایی را به ویژه در زمینه ی تأمین دسترسی به فرآورده های غذایی در نتیجه ی دلایلی از جمله افزایش قیمت این کالاهابه وجود آورده و بدین ترتیب در حال حاضر رابطه یبین حقوق مالکیت فکری و حق بر غذارا به یکی از چالش برانگیزترین موضوعات حقوق مالکیت فکری تبدیل کرده است. لذا با توجه به اهمیت این موضوع و اینکه در کشور ما تا کنون کتاب یا تحقیق مستقلی در این خصوص وجود ندارد؛ در این پایان نامه سعی بر آن است که تا حد امکان با بررسی قوانین و مقررات کشورمان، خلاء تحقیقاتی موجود در این زمینه برطرف شود و به این سوالات پاسخ داده شود که آیا میان حقوق مالکیت فکری و حق بر غذا تعارضی وجود دارد یا خیر و در فرض وجود از چه راهکارهایی می توان برای رفع یا کمرنگ کردن این تعارض بهره گرفت و آیا در قوانین فعلی کشورمان چنین راهکارهایی پیش بینی شده است یا نه. بر این اساس در پی اثبات این فرضیه ها هستیم که در حال حاضر از بعضی جهات میان حقوق مالکیت فکری و حق بر غذا تعارض وجود دارد که با استفاده از راهکارهایی از قبیل تحدید دایره ی موضوعات قابل حمایت و به طور کلی تمامی انعطاف ها و پیشنهاداتی که در جهت تأمین حق بر غذا در اسناد بین المللی حقوق مالکیت فکری وجود دارد؛ می توان گستره یاین تعارض ها را کاهش داد. بر این مبنا قوانین مرتبط کشورمان از جمله قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری(????) و قانون ثبت ارقام گیاهی و کنترل و گواهی بذر و نهال(????) نیز باید در این خصوص اصلاح شوند. برای دستیابی به نتایج فوق در فصل اول به بررسی مفهوم، گستره و جایگاه حق بر غذا می پردازیم و در فصل دوم با برخی از مهمترین دلایل موافقان و مخالفان حمایت از نوآوری های غذایی از طریق حقوق مالکیت فکری از سه دیدگاه حقوق بشر، اقتصادی- اجتماعی و زیست محیطی آشنا می شویم و قالب های رایج حمایت را به همراه معایب و مزایای هرکدام بررسی می کنیم و بالاخره در فصل سوم به بررسی انعطاف ها و راهکارهای مفید موجود در موافقت نامه ی تریپس، کنوانسیون تنوع زیستی و معاهده ی فائو خواهیم پرداخت. تا بدین ترتیب از مجموع مباحث فوق بتوانیم پیشنهادهایی کاربردی را به قانونگذار، گروه مذاکراتی الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی و دستگاه های اجرایی ذی ربط مانند معاونت غذا و دارو و نیز صاحبان حقوق مالکیت فکری در زمینه ی غذایی ارائه دهیم.
    Abstract
    ندارد