عنوان پایاننامه
بررسی بازده مصرف انرژی و تعیین شاخص های اقتصادی باغات انگور با استفاده از تحلیل پوششی داده ها ، مطالعه موردی شهرستان ملایر در استان همدان
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - مکانیزاسیون کشاورزی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4530;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 50192
- تاریخ دفاع
- ۱۹ شهریور ۱۳۹۰
- دانشجو
- سارا رجبی همدانی
- چکیده
- در این پژوهش، به بررسی روند مصرف انرژی و نیز ارزیابی باغ¬های انگور از نظر انرژی مصرفی در تولید این محصول در شهرستان ملایر واقع در استان همدان پرداخته شد. کارایی فنی باغ¬ها با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده¬ها با دو مدل بازگشت به مقیاس متغیر BCC و بازگشت به مقیاس ثابت CCR و اندازه¬گیری¬های ورودی محور مورد ارزیابی قرار گرفت. داده مورد نیاز از 70 باغ¬دار با پرسش¬نامه و مصاحبه حضوری در شهریورماه 1389 جمع¬آوری شد. هدف از این پژوهش، تحلیل حساسیت نهاده¬ها، تفکیک واحدهای کارا و ناکارا از یکدیگر و ارائه راه¬کارهایی برای کاهش مصرف انرژی با کاهش ورودی¬ها در حدی که عملکرد تغییر نکند، می¬باشد. نتایج نشان داد کل انرژی مصرف شده در تولید انگورMJ/ha 1/40429 است. نسبت انرژی، بهره¬وری انرژی و افزوده خالص انرژی به ترتیب برابر با 35/5، kg/MJ 45/0 و MJ/ha 9/176100 محاسبه شد. بیشترین سهم انرژی مصرفی به ترتیب مربوط به انرژی کودهای شیمیایی (6/41%) و الکتریسیته مورد استفاده در سامانه آبیاری (2/27%) می¬باشد. نتایج مدل¬سازی برای انرژی نهاده¬ها نشان داد که انرژی الکتریسیته مهمترین نهاده مؤثر بر عملکرد انگور می¬باشد. تحلیل حساسیت انرژی نهاده¬ها نشان داد که مقدار تولید نهایی برای دو نهاده الکتریسیته و نیروی انسانی بیشترین مقدار است. همچنین نسبت سود به هزینه 26/1 و بیشترین هزینه تولید مربوط به هزینه¬ نیروی انسانی بود. تحلیل 70 واحد با روش DEA نشان داد که در مدل CCR 8/12% و در مدل BCC 60% از واحدهای مورد بررسی کارا می¬باشند. کارایی فنی، فنی محض و کارایی مقیاس به ترتیب 789/0، 998/0و 79/0 بدست آمد. انرژی الکتریسیته، کود شیمیایی و کود حیوانی بیشترین سهم را در کل انرژی ذخیره شده به خود اختصاص دادند.
- Abstract
- In this study, the energy consumption for grape production in Malayer region of Hamadan Province is examined and evaluated. Technical efficiency of the orchards was calculated using Data Envelopment Analysis (DEA) technique and BCC, CCR models into input-oriented. Required data were collected from 70 grape farms using a face-to-face questionnaire in the September 2010. The objectives of this study were to analysis sensitivity of inputs and to segregate efficient farmers from inefficient ones and to suggest reasonable savings in energy uses from effective sources without reducing in yield. The results revealed that total energy input was found to be 40429.1 MJ/ha. Energy use efficiency, energy productivity and net energy gain were 5.35, 0.45 kg/MJ and 176100.9 MJ/ha, respectively. The fertilizer energy had the highest share of 41.6% in the total energy for grape production followed by electricity used in irrigation pumping system (27.2%). Econometric model evaluation showed that electricity energy was the most significant input which affects the output level. Sensitivity analysis results showed that the major MPP was drown for electricity energy, followed by human labor energy. Also, the benefit-cost ratio was found to be 1.26 where human labor showed highest costs among input costs. The analysis of 70 units using DEA technique showed that in the CCR model 12.8% and the BCC model 60% of total surveyed units were efficient. Technical efficiency, pure technical efficiency and scale efficiency were obtained 0.789, 0.998 and 0.79, respectively. The highest shares of total saving energy were allocated to electricity, fertilizer and farmyard manure energy.