عنوان پایان‌نامه

مطالعه ترکیبات فنلی چند رقم زیتون (Olea europaea L.) در مراحل مختلف رشد و نمو



    دانشجو در تاریخ ۰۳ مهر ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "مطالعه ترکیبات فنلی چند رقم زیتون (Olea europaea L.) در مراحل مختلف رشد و نمو" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه پردیس علوم شماره ثبت: 4562;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 49785
    تاریخ دفاع
    ۰۳ مهر ۱۳۹۰
    استاد راهنما
    وحید نیکنام

    زیتون (Olea europaea L.) و فراورده¬های مشتق از آن بخش مهمی از جیره غذایی منطقه مدیترانه را تشکیل می¬دهند. برگ زیتون به مدت چندین هزارسال در طب سنتی کشورهای اروپایی استفاده شده است. در ماه¬های ژانویه و فوریه 1386-1385 دما در منطقه طارم ایران به کمتر ازC° 5 زیر صفر و حتی گاهی بهC° 11- رسید، که این باعث سرمازدگی شدید در درختان زیتون شد. بعلاوه، مواردی وجود داشتند که حتی پس از بروز سرمازدگی به حیات خود ادامه دادند. با بروز این پدیده، فرصت مناسبی برای ارزیابی ترکیبات فنلی ارقام مقاوم به سرما ایجاد شد. ترکیبات فنلی برگ¬های شش رقم زیتون(شنگه، ابوسطل، کرونیکی، گروسان، زرد، سیپروس) در مراحل مختلف رشد توسط روش¬های اسپکتروفتومتری و GLC و HPLC مورد بررسی کمی و کیفی قرار گرفت. مطالعه محتوای فنل، فلاوونوئید، آنتوسیانین، تانن متراکم و اسید فنلی کل نشان داد که رقم، ماه و سال آوری اثر معنی داری دارند و محتوای این پارامترها در ماه¬ها و ارقام مختلف متفاوت است. تحلیل و بررسی ترکیبات با استفاده از رنگ نگاری مایع با کارایی بالا و کروماتوگرافی گاز- مایع نشان داد که نمونه¬های برگی الگوی شیمیایی مشابهی دارند و 9 ترکیب فنلی شناسایی شده عبارتند از : دی- هیدروکسی بنزوئیک اسید، سیرنژیک اسید، کافئیک اسید، گالیک اسید، سینامیک اسید، وانیلین، p-کوماریک اسید، روتین و کلروژنیک اسید. هر چند، محتوای این ترکیبات در ماه¬ها و ارقام مختلف متفاوت است. محتوای برخی از این ترکیبات از ماه جولای تا اکتبر، همزمان با تغییر رنگ میوه زیتون از سبز تیره به روشن کاهش می یابد. در ادامه محتوای بیشتر ترکیبات فنلی شناسایی شده در ماه¬های سرد افزایش یافت. رقم گروسان بیشترین محتوای این ترکیبات شناسایی شده را داشت. روتین، مهمترین و بیشترین ترکیب شناسایی شده در این شش رقم بود. ظرفیت پاداکسایشی عصاره¬های برگی زیتون با اندازه¬گیری روبشگری رادیکال DPPH مورد بررسی قرار گرفت. کمترین محتوای IC50 و بالاترین میزان فنل کل در رقم گروسان شناسایی شد. ارتباط خطی مثبتی میان فعالیت پاداکسایشی و محتوای فنل کل(9277/0 R2=) وجود دارد. مطالعات اخیر نشان می¬دهد که برگ زیتون منبع مهمی از ترکیبات فنلی زیستی است که عامل مهمی در مقاومت به سرما محسوب می شود.
    Abstract
    Olive (Olea europaea L.) and olive-derived products are an important parts of the Mediterranean diet. The olive leaf has been widely used in folk medicine for several thousand years in European countries. During January and February of 2007-2008 air temperature dropped down to 5°C and sometime to - 11°C in the region of Tarom, wich caused intense frostbite in olive tree. In addition, there was some cases that survived even after frostbite. Know about these cases, we found it a good chance to survey phenolic compounds of different cultivars resistance to coldness. Phenolics were studied quantitatively and qualitatively by spectrophotometric methods, GLC and HPLC in leaves of six olive cultivars (Shengeh, Abosatl, Kroniki, Grosan, Zard, Cyprus) during various growth stages. Study of total phenolics, flavonoids, phenolic acids, condense tannins and anthocyanins content showed that, cultivar, month and bearing status have significant effects and the content of these parameters is different in various months and a mong different cultivars. compositional analysis using high performance liquid chromatography and gas-liquid chromatography showed that leaf samples presented the same chemical profile, composed of 9 identified phenolic compounds: di-hydroxybenzoic acid, syringic acid, caffeic acid, gallic acid, cinnamic acid, vanillin, p-coumaric acid, rutin, chlorogenic acid. However, content of these compounds is different in various months and cultivars. Content of some compounds decreased from July to October, coincide with olive fruit color change from green to light green. But content of more compounds increased in cold months. Grosan cv. had highest content of these identified compounds. Rutin was identified as a major phenolic compound with considerable content in these six cultivars. The antioxidant capacity of olive leaf extracts was evaluated by measuring the radical scavenging effect on 1,1-diphenyl picrylhydrazyl(DPPH)radicals. The lowest IC50 value and highest total phenolic contents were detected in Grosan cv. A linear positive correlation existed between antioxidant activity and total phenolic contents (R2=0.9277). Recent studies suggest that olive leaf is a significant source of bioactive phenolic compounds which considered as an important parameter in cold resistance.