بررسی اثر اسانس آویشن،اتانول و متانول بر طول عمر و تولید اتیلن در دو نوع گل شاخه بریده میخکDinthus caryophiius»
- رشته تحصیلی
- مهندسی تولیدات گیاهی - تولید محصولات باغبانی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 547;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 50740
- تاریخ دفاع
- ۲۸ شهریور ۱۳۹۰
- چکیده
- چکیده: این بررسی در قالب سه آزمایش در گروه باغبانی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران در سال 1389 انجام گرفت. آزمایش اول و دوم به¬منظور بررسی اثر غلظت¬های مختلف اسانس آویشن بر طول عمر ارقام استاندارد میخک (‘Sensi’ و(‘Beaumonde’ به¬صورت مداوم و با استفاده از طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها عبارت بودند از غلظت¬های صفر (آب مقطر-شاهد)، 250، 500 و 1000 پی پی ام اسانس آویشن برای آزمایش اول و غلظت¬های صفر، 50، 100، 150 و 200 پی پی ام برای آزمایش دوم. صفات مورد بررسی عبارت بودند از طول عمر و میزان تغییر رنگ ساقه برای آزمایش اول؛ طول عمر، جذب محلول نسبی، وزن تر نسبی، توسعه نسبی گل¬ها و میزان آنتوسیانین برای آزمایش دوم. آزمایش سوم نیز به¬منظور اثر غلظت¬های مختلف اتانول و متانول و تیمار کوتاه مدت (پالس 12 و 24 ساعت) بر عمر گلجایی ارقام استاندارد میخک به-صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش عبارت بودند از شاهد (T1)، اتانول 4 درصد 12 ساعت (T2)، اتانول 6 درصد 12 ساعت (T3)، اتانول 12 درصد 12 ساعت (T4)، اتانول 4 درصد 24 ساعت (T5)، اتانول 6 درصد 24 ساعت (T6)، اتانول 12 درصد 24 ساعت (T7)، متانول 4 درصد 12 ساعت (T8)، متانول 6 درصد 12 ساعت (T9)، متانول 12 درصد 12 ساعت (T10)، متانول 4 درصد 24 ساعت (T11)، متانول 6 درصد 24 ساعت (T12)، متانول 12 درصد 24 ساعت (T13)؛ به¬همرا 4 درصد ساکارز برای تمامی تیمارها به غیر از شاهد. در این آزمایش علاوه بر صفات مذکور، میزان اتیلن نیز اندازه گیری شد. نتایج حاصل از کاربرد اسانس در آزمایش اول نشان داد که در هر دو رقم مورد بررسی با افزایش غلظت اسانس، تیرگی انتهای ساقه افزایش یافت و تمامی غلظت¬ها میزان طول عمر گلجایی گل¬ها را کاهش دادند. در این خصوص غلظت¬های 500 و 1000 پی پی ام به¬طور معنی-داری طول عمر را نسبت به شاهد کاهش دادند. در آزمایش دوم رقم ‘Beaumonde’، عکس العمل ضعیفی را نسبت به کاربرد اسانس در خصوص طول عمرنشان داد. در حالی¬که غلظت 200 پی پی ام بطورمعنی¬داری طول عمر میخک را در رقم ‘Sensi’ افزایش نمود. همچنین وزن تر نسبی و کل جذب محلول نسبی در هر دو رقم، میزان توسعه نسبی گل¬ها در رقم ‘Beaumonde’و میزان آنتوسیانین در رقم ‘Sensi’ پاسخ معنی¬داری به غلظت¬های مختلف اسانس نداشتند. در رقم ‘Sensi’ ، غلظت¬های 50 و 200 پی پی ام اسانس از توسعه نسبی بیشتری برخوردار بودند و در این خصوص تفاوت معنی داری را نسبت به شاهد نشان دادند. در رقم ‘Beaumonde’ غلظت 200 پی پی ام به¬طور معنی¬داری میزان آنتوسیانین را افزایش داد و بیشترین میزان آنتوسیانین را باعث شد. در آزمایش سوم، بیشترین میزان اتیلن در رقم ‘Sensi’ توسط شاهد تولید شد درحالیکه T4، T5، T6، T9، T10 و T12 به¬طور چشمگیری میزان تولید اتیلن را کاهش دادند و منجر به افزایش معنی¬دار طول عمر شدند. در رقم ‘Beaumonde’،تیمارهای T5، T6، T10 و T11 با ممانعت از تولید پیک اتیلن؛ T4 با به تأخیر انداختن پیک اتیلن، باعث افزایش معنی¬داری در طول عمر رقم مذکور شدند. در حالیکه T12 به¬طور کامل تولید اتیلن را متوقف نمود و بیشترین طول عمر را در رقم ‘Beaumonde’ باعث شد. در خصوص میزان آنتوسیانین، تیمارهای T2، T3، T4 و T5 در رقم ‘Sensi’ به¬طور معنی¬داری میزان آنتوسیانین را کاهش دادند. در حالیکه در رقم ‘Beaumonde’، T6 و T9 به ترتیب میزان آن را به¬طور معنی¬داری افزایش و کاهش دادند. در هر دو رقم، وزن تر نسبی و توسعه نسبی گل¬ها نسبت به جذب محلول همبستگی بیشتری را با طول عمر داشت و در برخی موارد جذب محلول عدم همبستگی و یا همبستگی منفی را با سایر صفات داشت. کلمات کلیدی: اتانول، متانول، میخک، اسانس، آویشن، طول عمر، اتیلن.
- Abstract
- Abstract This study was conducted in three experiments at Tehran University, Aboreyhan Pardis, horticulture department, during 2010. The first and the second experiment carried out in order to study the influence of thyme essential oil (TEO) on longevity of two cut standard-carnation flowers (Sensi and Beaumonde cultivars) continually in randomized completely design (RCD) with three replications. Treatments include control (distillation water) and concentrations 250, 500 and 1000 ppm of TEO for the first experiment and concentrations 0, 50, 100, 150 and 200 ppm of TEO for the second experiment. Evaluated traits was vase life and change color of stem for first experiment; and vase life, relative solution uptake, relative extension of flowers, relative fresh weight, and anthocyanin content for the second experiment. Moreover, the third experiment carried out in order to study the influence of different concentration of ethanol and methanol and two pulse treatment(12 and 24 hour) on longevity of two cut standard-carnation flowers (Sensi and Beaumonde cultivars) in factorial randomized completely design with three replications. Treatments were control (T1), ethanol 4% 12 h (T2),ethanol 6% 12 h (T3), ethanol 12% 12 h (T4), ethanol 4% 24 h (T5), ethanol 6% 24 h (T6), ethanol 12% 24 h (T7),ethanol methanol 4% 24 h (T8), methanol 6% 12 h (T9), methanol 12% 12 h (T10), methanol 4% 24 h (T11), methanol 6% 24 h (T12) and methanol 12% 24 h (T13) with 4% sucrose for all treatments excep of control. All evaluated traits for the second experiment and ethylene was measured for this experiment. The results of first experiment showed that with increase of TEO concentration in both cultivars, increased the blackness of end-cut stem and led to decrease the vase life in all concentrations. In this case concentrations 500 and 1000 ppm of TEO decreased the vase life significantly in both cultivars. In second experiment, Beaumonde cultivar had a weak reaction than TEO in vase life, while application of 200 ppm of TEO significantly extended longevity in Sensi cultivar. Also the relative fresh weight and total solution uptake for both cultivar, relative extension of flowers for Beaumonde cultivar and content of anthocyanin in Sensi cultivar were not affected significantly by treatments. Concentrations 50 and 200ppm of TEO in Sensi cultivar had a positive relative extension of flower (diameter of flower) and showed significant different than control. 200 ppm TEO increased the anthocyanin in Beaumonde cultivar significantly and lead to the highest anthocyanin content. In third experiment for Sensi cultivar, the highest of ethylene production obtained by control, while T4, T5, T6, T9, T10 and T 12 markedly decreased the production of ethylene and lead to significant increase in vase life. In Beaumonde cultivar, treatments of T5, T6, T10 and T11 by prevent of the climacteric ethylene production; T4 by delaying of the climacteric ethylene production leads to the increase of vase life. While T12 completely inhibited ethylene production and led to the highest of vase life. In case of anthocyanin, treatments of T2, T3, T4 and T5 decreased the anthocyanin content in Sensi cultivar. While in Beaumonde cultivar, T6 and T9 treatments significantly increased and decreased anthocyanin content respectively. The relative extension of flowers and relative fresh weight than solution uptake had a highest positive correlation with vase life in both cultivars. In some of case solution uptake, had a non correlation or negative correlation with other treats. Key words: Carnation, Essential oil, Ethanol, Ethylene, Methanol, Thyme, Vase life.