اثردرصدهای مختلف مکمل ویتامینی برعملکردجوجه های گوشتی در دوره پایانی در جیره های برپایه گندم وجو
- رشته تحصیلی
- علوم دامی - غذا و تغذیه دام
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4525;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 49869
- تاریخ دفاع
- ۰۵ شهریور ۱۳۹۰
- دانشجو
- مجید اله یاری شهراسب
- استاد راهنما
- حسین مروج
- چکیده
- این آزمایش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف مکمل ویتامینی بر عملکرد و فراسنجه¬های مرتبط با ویتامین¬ها در جوجه¬های گوشتی تغذیه شده با جیره¬های بر پایه گندم و جو طی دوره پایانی صورت گرفت. تعداد 504 قطعه جوجه نر سویه راس 308 در سن 29 روزگی به 28 گروه 18 قطعه¬ای با هفت تیمار و چهار تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایش شامل: تیمار 1 فاقد مکمل ویتامینی، تیمار 2 جیره های حاوی 33/33 درصد مکمل ویتامینی که از سن 29 تا 42 روزگی مورد استفاده قرار گرفت، تیمار 3 حاوی 33/33 درصد مکمل ویتامینی از سن 29 تا 35 روزگی که از سن 36 تا 42 روزگی این میزان مکمل ویتامینی از جیره حذف شد، تیمار 4 حاوی 66/66 درصد مکمل ویتامینی از سن 29 تا 42 روزگی، تیمار5 حاوی 66/66 درصد مکمل ویتامینی از سن 29 تا 35 روزگی که از سن 36 تا 42 روزگی این میزان مکمل ویتامینی از جیره حذف شد، تیمار 6 حاوی 100 درصد مکمل ویتامینی از سن 29 تا 42 روزگی (تیمار شاهد حاوی 5/2 کیلوگرم مکمل ویتامینی در 1000 کیلوگرم جیره)، تیمار 7 حاوی 100 درصد مکمل ویتامینی از سن 29 تا 35 روزگی که از سن 36 تا 42 روزگی مکمل ویتامینی از جیره حذف شد. در سنین 35 و 42 روزگی، وزن زنده و مصرف خوراک هر یک از تکرارها اندازه گیری و مصرف خوراک روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی محاسبه گردید. در این دو مقطع زمانی از هر تکرار 2 پرنده کشتار و وزن ران، سینه، درصد چربی-محوطه¬شکمی، کبد، بورس و طحال اندازه¬گیری شد. نتایج نشان داد که حذف مکمل ویتامینی از سن 29 تا 42 روزگی، اثر معنی¬داری بر فراسنجه¬های عملکرد رشد و خصوصیات لاشه نداشت (05/0P>). همچنین نتایج نشان داد که حذف مکمل ویتامینی از سن 29 تا 42 روزگی، اثر معنی¬داری بر سیستم ایمنی (SRBC)، خاکستر، کلسیم، فسفر و استحکام استخوان پا نداشت. در دو مقطع زمانی 35 و 42 روزگی از 1 پرنده در هر تکرار خونگیری و میزان آنزیم های آلکالین فسفاتاز (شاخص ویتامین D3) و آسپارتات¬آمینو¬ترانسفراز (شاخص ویتامین E) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که که پرنده-های تغذیه شده با جیره¬های حاوی سطوح مختلف مکمل ویتامینی در دوره پایانی تفاوت معنی¬داری از نظر میزان آنزیم آلکالین فسفاتاز نداشتند (05/0P>). اما میزان آنزیم آسپارتات¬آمینو¬ترانسفراز در سن 42 روزگی تحت تاثیر تیمار فاقد مکمل ویتامینی قرار گرفت (05/0>P). نتایج حاصل از ارزیابی اکسیداسیون بافتی نشان داد که در سن 35 روزگی نمونه¬های حاصل از جوجه¬های تغذیه شده با جیره-های فاقد مکمل ویتامینی تفاوت معنی¬داری با بافت¬های دیگر پرندگان تغذیه شده با سطوح مختلف مکمل ویتامینی نداشتند (05/0P>). همچنین جوجه¬های تغذیه شده با جیره¬های فاقد مکمل ویتامینی با دیگر سطوح مختلف ویتامین در سن 42 روزگی تفاوت معنی¬داری از نظر میزان اکسیداسیون بافتی داشتند (05/0P<). لذا با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می¬رسد امکان کاهش سطح مکمل ویتامینی در جیره دوره پایانی جوجه¬های گوشتی در سیستم پرورش بستر تا 33 درصد سطح رایج فعلی بدون تاثیر منفی بر عملکرد و کیفیت گوشت منجمد شده میسر باشد.
- Abstract
- The effect of dietary vitamin premix withdrawal or reduction between 29-35, 36-42 and 29-42 days of age on broiler chicken performance was evaluated. The diets were formulated based on wheat and barley. A total of 504 male broiler chicks (Ross 308) were allocated to 7 treatment groups (different levels and access time to VP), with 4 replicates per treatment group and all data were analyzed in a randomized complete design. Feed intake and weight gain were measured at the end of each week of finisher period and feed conversion ratio was calculated.The results of trial showed that vitamin premix reduction and withdrawal at 29 d of age did not impair in performance during the final period of broiler chicken (29-42d). On d 34, two birds from each replicate of the trial were selected and antibody responses (SRBC Total, IgG and IgM) to inoculated sheep red blood cells (SRBC) were determined. The results of trial demonstrated that immunocompetence response (SRBC Total, IgG and IgM) was not affected by treatments in finisher period (P > 0.05). A middle toe of right leg of two birds in each replicate were used for determine the ash, calcium and phosphorus. Also a metatarsus bone of two birds of each replicate were used for determine the rigidity of the bone. Results showed that reduction or withdrawal of vitamin premix from diets in different weeks of finisher period didn’t affect characteristics of bone like as ash and rigidity. At days 35 and 42 of ages, one bird of each replicate was bleed, to determine the enzymes aspartate amino transferase (AST) and alkaline phosphatase (ALP) as an indicator of lack of vitamins E, B6. The results of trial showed that vitamin premix reduction and withdrawal at 29 d of age did not impair in AST and ALP during the final period of broiler chicken (29-42d). The oxidative stability, evaluated by thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) on the samples that storage 180 day in -20 ?C. There are not significant differences between TBARS values of thigh samples for birds slaughtered at 35 days of age, However, TBARS values of treatment without vitamin premix were significantly higher than other treatments (P < 0.05) in the birds that slaughtered at 42 days of age. Finally, the results of this study demonstrated that it is not possible withdrawal but it can be possible to reduce vitamin supplements in finisher broilers’ diets without negative effects on performance and meat quality during the time of freezing.