عنوان پایان‌نامه

بررسی مولکولی گلوتنین‏های سنگین در گندم نان و خویشاوندان وحشی



    دانشجو در تاریخ ۰۷ شهریور ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی مولکولی گلوتنین‏های سنگین در گندم نان و خویشاوندان وحشی" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4515;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 49884
    تاریخ دفاع
    ۰۷ شهریور ۱۳۹۰

    تنوع زیرواحدهای گلوتنین سنگین (HMW-GS) در مکان های ژنی Glu-1 در 154 نمونه از گندم های نان بومی موجود در بانک ژن دانشگاه تهران و 19 رقم گندم دیپلوئید وحشی تریتیکوم بوئتیکوم و 36 رقم گندم دیپلوئید وحشی آژیلوپس تائوشی با استفاده از روش SDS-PAGE بررسی گردیدند. در نمونه های گندم نان مورد مطالعه در مجموع 14 ترکیب آللی و 12 آلل تشخیص داده شد. مکان ژنی GluB1 با تنوع ژنتیکی 274/0 بیشترین تنوع را در میان سایر مکان های ژنی Glu-1 دارا بود. میانگین کلی امتیاز کیفیت گندم های نان بر اساس زیر واحدهای گلوتنین سنگین در دامنه 4 تا 10 بود و اکثر ارقام امتیازی معادل 6 داشتند. بیشتر نمونه های گندم نان مورد بررسی دارای ترکیب آللی به صورت نول، 8+7 و 12+2 در مکان های ژنی Glu-1 خود بودند. کلیه ارقام دیپلونید وحشی تریتیکوم بوئتیکوم مورد مطالعه در این تحقیق زیر واحد *2 را در مکان ژنی GluA1 خود نشان دادند. در بررسی ارقام آژیلوپس تائوشی ایرانی و خارجی که از 7 کشور مختلف آسیایی جمع آوری گردیده بودند تنوع آللی خوبی مشاهده گردید. به طوری که 6 آلل در مکان ژنی GluD-1 ارقام آژیلوپس تائوشی ایرانی و 4 آلل در مکان ژنی GluD-1 ارقام آژیلوپس تائوشی خارجی ملاحظه گردید. زیر واحدهای 10+2 ، 11+2 و 11 مشخص شده در این تحقیق از جمله زیر واحدهای جدیدی بودند که پیش از آن در هیچ یک از ارقام داخلی گزارش نشده بودند. همچنین زیر واحدهای 12+5/1 و T2 +2 از جمله زیر واحدهای کمیابی بودند که در ارقام خارجی مورد بررسی در این تحقیق گزارش شدند. با توجه به نقش مهم زیر واحدهای گلوتنین سنگین به عنوان نشانگر ژنتیکی کیفیت آرد و پخت نان، نتایج تحقیق حاضر یک برآورد ژنتیکی از کیفیت گندم های بومی و وحشی موجود در ایران است.
    Abstract
    The high molecular weight glutenin subunit (HMW-GS) compositions of 154 Iranian bread wheat landrace and 19 diploid wild wheat (T.boeoticum) and 36 diploid wild wheat (A.tauschii), were determined by sodium dodecyl sulphate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). The high-molecular-weight glutenin subunits (HMW-GS) banding pattern for each cultivar was assigned a Glu-1 quality score. The Iranian bread wheat landraces divided into 14 groups based on allelic compositions and 12 alleles were detected. The genetic diversity of Glu-B1 locus (0/274) was the highest compared to others loci.The Clu-1 loci score ranged from 4-10, with an average of 6. The Most frequent HMW-GS compositions were N, 7+8 and 2+12. All of (T.boeoticum) were characterized for their HMW-GS, showed 2* in their Glu-A1 loci. In the study of Aegilops tauschii that were collected from Iran and 7 neighboring countries, high allelic diversity was absorved. 6 alleles were identified at Glu-D1 loci in Iranian Aegilops tauschii and 4 alleles were founde for Glu-D1 loci in Aegilops tauschii in neighboring countries. In addition, some rare subunits combinations such as 2+10, 2+11 and 11 were founde in this study, were new subunits in compared with previous studies about of Iranian Aegilops tauschii. Also, subunits 1/5+12 and 2+T2 were the scarcity subunits that were detected in Aegilops tauschii of neighboring countries. The high molecular weight glutenins are responsible for the elasticity and strength of the dough. By studying the allelic diversity of high molecular weight glutenin subunits (HMW-GS), characterization of genetic resources and quality of wheat varieties can be done for improving the bread-making quality of hexaploid wheat.