عنوان پایان‌نامه

بررسی اثرات تولیدمحصول زعفران بر توسعه مناطق روستایی



    دانشجو در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی اثرات تولیدمحصول زعفران بر توسعه مناطق روستایی" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی شماره ثبت: رس 4235;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 48687
    تاریخ دفاع
    ۲۸ خرداد ۱۳۹۰
    دانشجو
    مهدی خادم
    استاد راهنما
    موسی عنبری

    با توجه به اینکه پایه اقتصاد روستایی در بیشتر جوامع مثل ایران بیشتر امور کشاورزی است؛ در چنین جوامعی نمی توان توسعه کشاورزی را بعنوان یکی از مهمترین ابعاد توسعه روستایی نادیده انگاشت. از طرفی کشاورزی امری اجتماعی- فرهنگی است تا فعالیتی فنی؛ کشاورزی، زراعت است و زراعت با مردم و باورهای آنها ارتباطی تنگاتنگ دارد. بقاء کشاورزی به بقاء اجتماعات روستایی بستگی دارد. این پژوهش با عنوان بررسی اثرات تولید زعفران بر توسعه مناطق روستایی(مطالعه موردی: شهرستان سرایان- روستاهای کریمو و مصعبی)؛ درصدد است در قالب جامعه شناسی کشاورزی، اولاً نقش کشاورزی را با تاکید بر تولید زعفران، بر زندگی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی روستائیان و خانواده های بهره بردار، بررسی کند(به عبارتی بررسی نقش کشاورزی بر توسعه مناطق روستایی)؛ ثانیاً نشان دادن اهمیت اقتصادی روستاهای محروم و فراموش شده ای که در دورترین مناطق این مرز بوم اند و دست رنج آنها بر سرسفره های جهانیان، جزء گرانترین ادویه ها خود نمایی می کند. 100نفر از کشاورزان دو روستای کریمو و مصعبی (واقع در شهرستان سرایان - خراسان جنوبی) به عنوان نمونه تحقیق، مورد مصاحبه و پرسش قرار گرفته اند. علاوه بر پرسشنامه از روشهای کیفی(مصاحبه عمیق، مشاهده مشارکتی و مستقیم، بحث گروهی متمرکز، ماتریس سوات (swot) و درخت مشکل و معکوس سازی جریان یادگیری) استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از تاثیر گذاری تولید محصول زعفران بر برخی از مولفه¬های توسعه اقتصادی از قبیل(افزایش درآمد، رفاه اقتصادی و اشتغال، افزایش عوامل مکمل کشاورزی، سرمایه گذاری و خرید املاک در روستا و شهر، جذب منابع حمایتی دولت، عمران روستایی از قبیل برخی تسهیلات زیر بنایی )، توسعه اجتماعی(بالا بردن انسجام، همیاری بین اعضای خانوار، ایجاد سازمانهای مردم نهاد محلی، بهبود برخی شاخص های فردی، دانش بومی توانمند)، و توسعه زیست محیطی(افزایش بهره وری بدون ایجاد ضایعات، حفظ تعادل اکولوژیک، بهره برداری پایدار از منابع طبیعی، قابلیت جذب گردشگر زراعی) می باشد. کلید واژه ها: جامعه شناسی کشاورزی، توسعه روستایی، توسعه زیست محیطی ، توسعه اقتصادی ، توسعه اجتماعی، توسعه کشاورزی، خانوار بهره بردار، زعفران.
    Abstract
    Abstract Considering that the base of rural economy in most societies like Iran is agriculture, agricultural development in such communities cannot be ignored as one of the most important aspects of rural development. Besides, agriculture is considered as a socio – cultural (instead of technical) activity. Agriculture is farming and farming is closely connected with people and their beliefs. Survival of agriculture depends on rural societies. This study, titled as Survey on the effects of saffron production on the development of rural areas; A case study intends to review the role of agriculture on economic, social, cultural and environmental life of villagers and families beneficiary of saffron production (in other words,the role of agriculture on rural development), and to demonstrate the economic importance of undeveloped and forgotten villages in the remote regions of our country, mean while they grow one of the most expensive spices in the world. 100 farmers from two villages Karimoo and Masabi (located in Sarayan city - South Khorasan), as the survey sample, were questioned and interviewed. In addition to questionnaire, qualitative methods (in-depth interviews, participative and direct observation, focused group discussions, the SWOT matrix, tree of problem, reversing the process of learning) is used. The results indicate the influence of saffron production on some components of economic development such as (Increased income, economic welfare and employment, increased agricultural complementary factors, investment and purchasing real estate in the village and city, attracting governmental supporting resources, rural constructions such as rural infrastructure), social development (enhancing the coherence, cooperation between family members, creating local NGOs, the improvement of individual indices, empowered indigenous knowledge) and ecological development (increased productivity with no waste, ecological balance, sustainable use of natural resources, po