عنوان پایان‌نامه

تاثیر شکل فیزیکی خوراک بر عملکرد بره های پرواری



    دانشجو در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "تاثیر شکل فیزیکی خوراک بر عملکرد بره های پرواری" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 49771;کتابخانه پردیس ابوریحان شماره ثبت: 523
    تاریخ دفاع
    ۲۸ شهریور ۱۳۹۰
    استاد راهنما
    علی اکبر خادم

    جهت بررسی اثر شکل فیزیکی جیره¬های کاملا مخلوط بر عملکرد رشد وگوارش¬پذیری موادمغذی بره¬های نر پرواری دو آزمایش طراحی و انجام شد. در آزمایش نخست، 45 راس بره نر کلکوهی (2±32 kg) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار، پنج تکرار و سه مشاهده در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارها شامل جیره کاملا مخلوط (مخلوط)، جیره کامل بلوکی¬شده (بلوک) و جیره کامل پلت¬شده (پلت) بودند. خوراک مصرفی بره¬های تغذیه¬شده با جیره بلوک بیشتر از جیره مخلوط بود (05/0>P). وزن نهایی، متوسط افزایش وزن روزانه و میانگین ضریب تبدیل غذایی بره¬ها بین تیمارها تفاوت معنی¬داری با یکدیگر نشان نداد. میانگین امتیاز بدنی بره¬های تیمار بلوک به طور معنی¬داری بالاتر از تیمار پلت و مخلوط بود (05/0>P). وزن دنبه و لاشه گرم بره¬های تغذیه شده با جیره بلوک بیشتر از جیره مخلوط بود (05/0>P). میانگین غلظت گلوکز خون بره¬های تغذیه شده با جیره پلت به طور معنی¬داری بالاتر از دو گروه دیگر بود (05/0>P). اما میانگین غلظت LDL خون بره های تیمار مخلوط از بلوک و غلظت TG خون بره¬های تیمار بلوک از مخلوط به طور معنی¬داری بالاتر بود (05/0>P). حجم شکمبه-نگاری بره¬های تغذیه شده با جیره پلت کمتر از تیمار بلوک بود (05/0>P). مایع شکمبه بره¬های تغذیه شده با جیره پلت 2 ساعت پس از خوراک-دهی صبح pH بالاتری از بره¬های تغذیه شده با جیره بلوک داشتند (05/0>P). در آزمایش دوم 12 راس بره¬ نر کلکوهی (2±53 kg) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار در قفس¬های متابولیکی انفرادی قرار گرفتند. گوارش¬پذیری ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، NDF و ADF و تعادل نیتروژن در بدن مورد بررسی قرار گرفتند. در بین رفتارهای مصرف خوراک کل مدت زمان جویدن و مدت زمان جویدن به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی در جیره¬های پلت کاهش یافت (05/0>P). همچنین، با تغذیه جیره پلت به بره¬ها مدت زمان خوردن و نشخوار به ازای هر کیلوگرم NDF مصرفی به طور معنی¬داری نسبت به جیره بلوک کاهش یافت (05/0>P). نتایج نشان داد که تبدیل جیره غذایی کامل بره-های پرواری به شکل فیزیکی بلوک سبب افزایش خوراک مصرفی، میانگین امتیاز بدنی ، غلظتTG ، سنگین¬تر شدن دنبه و چرب تر شدن لاشه و کاهش LDL خون و pH شکمبه می¬گردد و به دلیل حفظ ماهیت فیزیکی ذرات خشبی جیره باعث افزایش فعالیت جویدن و نشخوار می¬گردد. واژه¬های کلیدی: بره¬های پرواری، بلوک، پلت، گوارش¬پذیری و رفتارهای مصرف.
    Abstract
    Two studies were conducted to evaluate effects of diet physical form on performance, blood metabolites and nutrient digestibility of Callcoohi male fat-tailed lambs. Diets included 80% concentrate and were identical in chemical composition, but prepared in three different physical forms; 1) Mixed diet (MD); 2) Block diet (BD) and 3) Pellet diet (PD). In the first study, 55 male finishing lambs (averaging 32±1 kg) were assigned in a completely randomized design with five replicates and three lambs in each replicate. The study period lasted 84 days. Parameters evaluated included dry matter intake (DMI), feed conversion ratio, body weight, average daily gain, body condition score, carcass traits, blood metabolites and rumen parameters. The DMI was higher for BD versus MD (P<0.05), however, final weight, average daily gain and feed conversion were not affected by treatments. Average body condition score of lambs were significantly higher for BD than MD and PD (P<0.05) and lambs fed BD had significantly heavier carcasses and tails compared to lambs fed MD (P<0.05). Blood glucose concentration of PD-fed lambs were higher than lambs fed other diets (P<0.05), while blood triglyceride concentration of BD-fed lambs was higher than MD-fed lambs. Fresh and dried weights of rumen contents, ruminal DM and neutral detergent fiber pool, and morphological characteristics of rumen epithelium were not affected by physical form of diet. The concentrations of total volatile fatty acids and the molar proportions of individual fatty acids and the acetate: propionate ratio were unaffected by dietary treatments. However, ruminal fluid pH was lower in BD treatment (p<0.05). at the end of the first study, 12 lambs (4 lambs from each treatment) were randomly selected and housed in individual metabolic cages to investigate the diets effect on nutrient digestibility and behavior. Nutrient digestibility and nitrogen balance were not affected by treatments. Total chewing time and time spent chewing per kg of DMI were significantly lower for PD compared to BD and MD (P<0.05). Also, times spent chewing and eating per kg of neutral detergent fiber intake were lower in lambs fed PD versus those fed BD (P<0.05). It is concluded that BD-fed lambs had increased DMI, and carcass weight that were in correspondence to increased blood TG concentration. BD-fed lambs also had similar nutrient digestibility compared to PD- and MD-def lambs. Blocking diets of lams can be considered as suitable feeding strategy in outrange regions where transporting and feeding costs of conventional diets are challenging lamb producers. Key words: finishing lambs, physical form, digestibility, performance