عنوان پایان‌نامه

بررسی تنوع مورفولوژیک و فیتوشیمیایی در مریم گلی اصفهانی در ایران



    دانشجو در تاریخ ۲۵ بهمن ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی تنوع مورفولوژیک و فیتوشیمیایی در مریم گلی اصفهانی در ایران" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 4737;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 51701
    تاریخ دفاع
    ۲۵ بهمن ۱۳۹۰
    دانشجو
    بهمن فتاحی
    استاد راهنما
    وحیده ناظری جونقانی

    مریم گلی اصفهانی با نام علمی Boiss Salvia reuterana متعلق به تیره نعناعیان و دارای پراکنش وسیعی در ایران می¬باشد. این گیاه دارای خواص دارویی متعددی از جمله ضدباکتریایی، ضدنفخ و آنتی اکسیدان می¬باشد. به منظور اقدامی جهت اهلی کردن این گیاه باارزش، تنوع مورفولوژیک و فیتوشیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش اول صفات مورفولوژیک گیاهان هفت جمعیت از گونه S. reuterana و یک جمعیت از S. palaestina مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش همبستگی معنی¬داری بین برخی از صفات که از نظر دارویی اهمیت زیادی دارند، نشان داد. دارنگاره بدست آمده از تجزیه خوشه¬ای بر اساس تمام صفات مورد مطالعه، جمعیت¬های مورد بررسی را به پنج گروه اصلی تقسیم نمود. گیاهان رویشگاه منطقه ییلاق انجیله قم و جاده چاشم سمنان از لحاظ صفات مطلوب دارویی برتر از گیاهان بقیه مناطق بودند. در آزمایش دوم تنوع فیتوشیمیایی گونه مریم گلی اصفهانی (اسانس و عصاره) مورد ارزیابی قرار گرفت. بازده اسانس در گیاهان هشت منطقه مورد ارزیابی از 2/0 تا 36/0 % حجمی به وزنی متغیر بود. بازده اسانس گیاهان در منطقه چاشم از گیاهان سایر مناطق بیشتر بود. بررسی توسط دستگاه GC/MS 66 ترکیب از اسانس دو گونه S. reuterana و S. palaestina شناسایی شدند. غالب ترین ترکیبات شیمیایی اسانس در گونه S. reuterana، بتا الیمن، آلفا گورجونن، جرماکرن D، ان هگزیل استات و اسپاتولنول بودند و مهمترین ترکیبات در گونه S. palaestina کاریوفیلن، کارول دی هیدرو ، جرماکرن دی ، لینالول و اسپاتولنول بودند. به منظور تعیین فلاونوئید کل و رزمارینیک اسید در بررسی با دستگاه اچ پی ال سی از عصاره دی اتیل اتری برگ استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان فلاونوئید کل در گونه S. reuterana بین 252/3 تا 132/5 میلی گرم بر گرم و در گونه S. palaestina 132/5 میلی گرم بر گرم برآورد شد. میزان رزمارینیک اسید نیز در گونه S. reuterana 122-46/98 میکروگرم بر گرم و در گونه S. palaestina72/19 میکروگرم برگرم اندازه¬گیری شد. برای آزمایشات جوانه¬زنی بذر از گیاهان منطقه چاشم که از نظر صفات مورفولوژیک و میزان اسانس برتر از گیاهان بقیه مناطق بودند، استفاده شد. این آزمایش با 17 تیمار فیزیکی و شیمیایی انجام شد. با توجه به نتایج، از بین پیش تیمارهای اعمال شده، تیمارهای اسید جیبرلیک 200 و 400 پی¬پی¬ام جهت افزایش جوانه¬زنی Salvia reuterana تا 95% توصیه می¬شود.
    Abstract
    Salvia reuterana Boiss. (Labiatae) is naturally distributed in many parts of Iran. Recent pharmacological studies have confirmed some medicinal properties such as antibacterial, carminative and anti oxidant. In order to domestication of this valuable plant, morphological and phytochemical diversity of intra and inter population was studied in some region of Iran. In the first experiment morphological traits of seven population of S. reuterana and one population of S. palaestina were evaluated. Results showed significant corelation between some desirable traits wich are important in medicinal plants. Cluster analyses based on all traits separated the populations to five main groups. In the second experiment, phytochemical diversity (essential oils and flavonoids) was evaluated. Oil yields was found to vary from 0.2- 0.36% (v/w) in different locality with the highest yield obtained for Chashm road. Sixty six compound of S. reuterana and S. palaestina identified by GC ? MS. The most important chemical compositions for S. reuterana were ?- gurjunen, ?- elemene, Germacern-D, N-hexyl acetate and Spatholenol and for of S. palaestina were Caryophyllen, Carreol dihydro, Germacern-D, Linalool and Spatholenol. For identification of the flanvonoid the crushed leaves dissolved in diethyl ether solvent and then were injected into the HPLC system. Total flavonoids amount of S. reuterana collected from Kaswa, Deli chai and Shahmirzad were 3252.76, 3697.19 and 5132.92 µg/ g, respectively. Also the amount of rosmarinic acid in plants collected from Kaswa, Deli chai and Shahmirzad were 122, 177.11 and 98.46 µg/ g, respectively. S. palaestina collected from rodbarak showed 3928.35 and 19.72 µg/ g of total flavonoids and rosmarinic acid, respetivety. Considering the plants from Chashm, having desirable characters for cultivation as medicinal plants, germination of their seeds were investigafed. Seventeenth pretreatments with three replications were used. According to the results, GA 200 and 400 ppm are suggested as suitable treatments for seed germination in S. reuterana.