عنوان پایان‌نامه

ارزیابی تاثیر عصاره اتانولی مرزه ایرانی روی پایداری اکسید اتیوروغن سویا



    دانشجو در تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۹۱ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "ارزیابی تاثیر عصاره اتانولی مرزه ایرانی روی پایداری اکسید اتیوروغن سویا" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    دامپزشکی
    مقطع تحصیلی
    دکتری عمومی
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 3439;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 3439;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 57440
    تاریخ دفاع
    ۲۸ بهمن ۱۳۹۱
    استاد راهنما
    ابوالفضل کامکار

    آنتی اکسیدانها موادی هستند که فرایند اکسیداسیون را مهار کرده و یا آن را به تاخیر می اندازند. پس در حفاظت از ارگانیسم ها و سلولها از آسیب های اکسیداتیو و در پیش گیری از بیماری هایی همچون سرطان نقش موثری دارند. اخیرا به علت اثرات جانبی نامطلوب افزودنی های صنعتی، استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدانی طبیعی توصیه می شود. در این مطالعه خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره ی اتانولی satureja hortensis ابتدا در مدل آزمایشگاهی توسط آزمایش های DPHH و بتاکاروتن- لینولئیک اسید ارزیابی گردید و بعد تاثیر آنتی اکسیدانی آن روی پایداری روغن سویا در غلظتهای متفاوت 200 و 400 پی پی ام آزمایش شد. اندازه گیری عدد پراکسید (PVs) و تیوباربیتوریک اسید (TBARs) در نگهداری در 60 درجه سانتی گراد در مقایسه با بوتیلات هیدروکسی تولوئن (BHT) با غلظت 200 پی پی ام برای مدت 49 روز بصورت هفت هفته متوالی انجام شد. در آزمایش DPHH ، IC50عصاره ی اتانولی 2/0± 5/31 میکرو گرم بر میلی لیتر و IC50 ی BHT برابر1/0± 5/21 میکرو گرم بر میلی لیتر بود. در آزمایش بتاکاروتن- لینولئیک اسید قدرت مهار عصاره ی اتانولی در برابر اکسیداسیون لینولئیک اسید 5/72 درصد و در نمونه BHT 86 درصد بود. نتایج نشان داد که عصاره ی گیاه در غلظتهای 200 و 400 پی پی ام موجود در روغن سویا می تواند بطور موثری اعداد PV و TBARs را در طی نگهداری در 60 درجه سانتی گراد کاهش دهد. این مطالعه همچنین نشان داد که اثرات آنتی اکسیدانی عصاره ی اتانولی در غلظت 400 پی پی ام بهتر از غلظت 200 پی پی ام بود. نمونه ها با آنتی اکسیدان شیمیایی BHT در غلظت 200 پی پی ام نسبت به غلظتهای عصاره کاهش بیشتری در اعداد PV و TBAR نشان دادند. بر اساس این یافته ها عصاره ی مرزه می تواند قدرت خوبی به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی داشته باشد لذا می تواند در روغن های خوراکی و صنایع غذایی پس از انجام آزمایشات تکمیلی مصرف شود.
    Abstract
    Antioxidants are substances that inhibit or delay oxidation process; hence they have a significant role in cells and organisms protection against oxidative defection as well as disease like cancer. Recently due to side effects of industrial additives natural antioxidants are more desirable. In this investigation antioxidant property of Satureja hortensis ethanolic extract was studied by DPHH and ?-caroten/linoleic acid experiments in laboratory scale as well as its antioxidation effect on soybean oil stability in different concentration of 200ppm and 400ppm. proxide value (PVs) and tiobarbuturic acid-reactive substances (TBARs) measurement carried out during storage at 60 ?C in comparison with butylatedhydroxytoluene (BHT; 200 ppm) for 49 days in 7 successive weeks. In DPHH experiment, the IC50 value for ethanol extract and BHT were 31.5±0.2 µg/ml and 21.5± 0.1µg/ml respectively. In the ?- carotene/linoleic acid systemand BHT samples, inhibition potential against linoleic acid oxidation was 72.5 % and 86 % accordingly. The results showed that plant extract with 200 and 400 ppm concentrations in soybean oil can decrease the amount of PV and TBARs values significantly (P<0/05) during storage in 60 ?C. Indeed the study showed that antioxidation potential of ethanol extract in 400ppm was higher compare to the concentration of 200ppm. Samples with BHT chemical oxidant with concentration of 200 ppm showed more decrease in PV and TBAR value compare to extract concentration. According to these findings Satureja extracts may have potential application asnatural antioxidants that can be used in the edible oil and food industry after supplementary experiments.