عنوان پایان‌نامه

طراحی الگو جهت پایداری واحدهای بهره برداری گلخانه ای جنوب استان کرمان



    دانشجو در تاریخ ۲۷ دی ۱۳۹۵ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "طراحی الگو جهت پایداری واحدهای بهره برداری گلخانه ای جنوب استان کرمان" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7412;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 81931;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7412;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 81931
    تاریخ دفاع
    ۲۷ دی ۱۳۹۵
    دانشجو
    امید شریفی
    استاد راهنما
    علی اسدی

    این تحقیق باهدف کلی طراحی الگو جهت پایداری، واحدهای بهره‌برداری گلخانه‌ای جنوب استان کرمان انجام شد. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی، جامعه آماری تحقیق گلخانه‌داران نمونه و گلخانه‌دارانی دارای حداقل مدرک کارشناسی ارشد که در زمینه کشت گلخانه‌ای تخصص دارند که از میان آن‌ها 22 نفر با روش‌های نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب گردیدند، در فاز کمّی جامعه آماری کلیه گلخانه‌دارانی هستند که در فصل زراعی 95-1394 در جنوب استان کرمان خیار گلخانه‌ای کشت نموده‌اند (1866 نفر) که از میان آن‌ها 320 نفر با روش نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب از طریق جدول مورگان به‌عنوان حجم نمونه تعیین گردیدند. در اینجا ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه‏ای بود که روایی آن توسط جمعی از متخصصان پایداری و اعضای هیئت علمی گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرون باخ و پایایی ترکیبی تائید گردید. تجزیه و تحلیل داده‏ها با استفاده از نرم افزارهای SPSSwin19، LISREL8.54، انجام شد. با توجه به اینکه در این مطالعه هدف طراحی مدلی برای ارزیابی پایداری کشت خیار گلخانه‌ای در جنوب استان کرمان بود، بدین منظور با مطالعه الگوهای مختلف ارزیابی پایداری در زمینه‌های مختلف، مدل فشار- وضعیت- پاسخ جهت مفهوم سازی در ارزیابی کشت خیار گلخانه‌ای انتخاب شد. نتایج ابعاد سه‌گانه پایداری کشت خیار گلخانه‌ای نشان داد که 23/43درصد گلخانه‌ها در سطح «ناپایدار»، 50/93 درصد در سطح «نیمه پایدار» و 25/64 درصد در سطح «پایدار» قرار دارند. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که چهار عامل تسهیلات حمایتی و آموزشی، سیاست‏های زیرساختی و صحیح تولید، توسعه مشوق‌های تولید پایدار و توسعه بازار محصولات سالم حدود 80 درصد از کل واریانس عوامل سازوکارهای پایداری را تبیین می‌نمایند. علاوه بر این نتایج SEM نشان داد متغیرهای اثرگذار بر پایداری گلخانه داران بر اساس مدل فشار در بخش فشار (ریسک تولید، بازاریابی محصول، شیوه‌های تولید) در بخش وضعیت (عوامل اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی) و در بخش پاسخ (دانش کشاورزی پایدار، سیاست‌های پایدار محور و پذیرش فناوری نوین پایداری) می‌باشد. در بخش کیفی نتایج مصاحبه‏ها در نهایت به‌صورت یک مدل نهایی ارائه می‏گردد که از مهم‌ترین موانع پایداری گلخانه شناسایی گردید که پیامدهای رفع این موانع دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده، افزایش توان رقابت مدیریت مناسب در تمامی زمینه‏ ها است.
    Abstract
    This study was conducted aimed to design a model for sustainability of greenhouse operating units of south of Kerman Province. The population of the study at quality sector consisted of greenhouse owner exemplars and greenhouse owners with at least M. S. degree which specialized in greenhouse culture that 22 people were selected among them using purposive and snowball sampling. Statistical society at quantity phase were all greenhouse owners that cultivated greenhouse cucumber in growing season of 2015-20016 in the south of Kerman Province (1866 people) which 320 people were selected as sample volume, applying accidental sampling with appropriate assignment through Morgan table. Main tool of the research was questionnaire which its validity was confirmed by a group of sustainability specialists and faculty members of management and development of agriculture of Tehran University, and the reliability was approved by cronbach's alpha coefficient and composite reliability. Data analysis was performed using SPSSwin19 and LISREL8,54 software. Considering the goal of research to design a model for evaluation of greenhouse cucumber cultivation sustainability in the south part of Kerman Province, following closely examining of disparate models of sustainability evaluation in different backgrounds, pressure – status – response model was elected in order to conceptualization in evaluation of greenhouse cucumber culture. The results of three dimensions of cultivation sustainability revealed that 23.43 percent were at unsustainable level, 50.93 percent were at semi-sustainable and 25.64 percent were at sustainable level. Factor analysis findings indicated that four factors of education and supporting facilities, correctness of infrastructure policies and manufacturing, development of sustainable manufacturing motivations and expansion of healthy crops market would assign 80 percent of general variance of sustainability mechanism. Moreover, SEM results showed the effective variables on greenhouse owner's sustainability based on pressure model in pressure sector (manufacturing risk, crop marketing, producing approaches), at status sector (economic, social, and ecological factors) and at response sector (agricultural sustainable knowledge, sustainability-centered policies and admittance of new technology of sustainability). At quality centers, interviews results were presented as a final model which was introduced as the most important obstacle for greenhouse sustainability, with obviating these obstacles would eventuate in competitive power in proper management in all areas. Key words: Factor Analysis, Greenhouse, Sustainability, Sustainable Agriculture, South of Kerman Province.