عنوان پایاننامه
ارائه الگوی امنیت غذایی پایدار خانوارهای روستایی مطالعه موردی: شهرستان زنجان
- رشته تحصیلی
- جغرافیاو برنامه ریزی روستائی
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 72944;کتابخانه دانشکده جغرافیا شماره ثبت: 2084;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 72944;کتابخانه دانشکده جغرافیا شماره ثبت: 2084
- تاریخ دفاع
- ۲۸ بهمن ۱۳۹۴
- دانشجو
- مهدی چراغی
- استاد راهنما
- مجتبی قدیری معصوم
- چکیده
- چکیده تأمین امنیت غذایی پایدار آحاد جامعه روستایی یکی از اهداف اساسی در برنامههای توسعه روستایی محسوب میشود. در همین راستا در تحقیق حاضر به ارائه الگوی امنیت غذایی پایدار خانوارهای روستایی پرداختهشده است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر جمع آوری اطلاعات اکتشافی و از نظر ماهیت به علت توصیف ویژگی های جامعه آماری و شناسایی الگو توصیفی- تحلیلی و از نظر ابزار مبتنی بر پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق حاضر خانوارهای روستاهای شهرستان زنجان است. شهرستان زنجان در سال 1390، دارای 97225 نفر جمعیت روستانشین، 26429 خانوار، 13 دهستان و 248 روستای دارای سکنه است. 54 روستا بهعنوان روستاهای نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات بهصورت کتابخانهای و میدانی (پرسشنامه)، جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی و برای محاسبه میزان امنیت غذایی از سه روش راهبردهای مقابله با ناامنی غذایی در سطح خانوار، مقیاس ناامنی غذایی و سبد غذایی استاندارد استفاده شده است. وضعیت امنیت غذایی طبق روش مقیاس ناامنی غذایی نشان میدهد، 73/31 درصد خانوارها دارای امنیت غذایی، 1/43 درصد دارای ناامنی غذایی بدون گرسنگی، 52/15 درصد دارای ناامنی غذایی با گرسنگی متوسط و 65/9 درصد خانوارها نیز دارای ناامنی غذایی با گرسنگی شدید میباشند. یافته های توصیفی مربوط به میانگین استفاده از استراتژی های غذایی و غیر غذایی خانوارهای روستاهای مورد نشان می دهد، بالاترین میانگین استراتژی های غیرغذایی مربوط به شاخص های اضافه کاری غیر از بخش کشاورزی و قرض کردن پول برای خرید غذا و بالاترین میانگین عددی استراتژی های غذایی مربوط به شاخص های استفاده از غذای ارزان قیمت و کاهش مقدار غذایی زنان می باشد که جزو استراتژی های کم مرجع به شمار می روند می باشند. بررسی مربوط به وضعیت امنیت غذایی خانوارها در روش سبد غذایی خانوار نشان می دهد، 85/36 درصد خانوارها دارای امنیت غذایی و 15/63 درصد نیز دارای ناامنی غذایی می باشند. همچنین نتایج نشان میدهد، در بین عوامل اقتصادی، شاخصهای کیفیت مسکن، اراضی آبی، درآمد، یارانه دریافتی، تعداد دام کوچک، تعداد دام بزرگ، میزان درآمدهای غیر کشاورزی، تعداد افراد شاغل در خانواده و سابقه تسهیلات دریافتی و با 81 درصد تبیین، در بین عوامل اجتماعی سن سرپرست خانوار و تعداد فرزندان پسر با 64 درصد تبیین و در بین عوامل جغرافیایی تنها میزان روابط شهر و روستا و تعداد مراجعه به شهر با 59 درصد تبیین در امنیت غذایی پایدار خانوارهای روستایی مؤثر بوده است. بنابراین با توجه به یافتههای تحقیق میتوان گفت عوامل اقتصادی بیشترین تأثیر را در امنیت غذایی پایدار خانوارهای روستایی دارد. همچنین الگوی مناسب جهت تحقق امنیت غذایی پایدار خانوارهای روستایی، تنوع فعالیتهای اقتصادی است.
- Abstract
- Abstract Ensuring rural society Food Security sustainable is one of the main objectives of rural development programs. By the same token, in this study to provide sustainable food security of rural households has been paid. Present study is aspect of applied aim, because seeks to provide pattern sustainable food security. In terms of gathered information is exploratory, In terms of essence and the characteristics of population and In terms of pattern recognition analytical tool is based on a questionnaire. Order to data collection in the study of library studies and survey methods used. Statistical population the present study is the rural Households township of Zanjan. Zanjan Township in 2012, has a 97,225 rural people, 26,429 households, 13 county and 248 villages have been deserted. 54 villages were selected as the village’s sample. For data collection by as a library and field (questionnaire to analyze the data descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics to calculate the amount of food security of three methods is used. Results showed that the food security situation of rural households, 73/31% of households has a food security, 1.43% of food insecurity without hunger, food insecurity with hunger average 52/15 percent and 65/9 percent of households have food insecurity are severe hunger. Results showed that the food security situation of rural households, 73/31% of households has a food security, food insecurity without hunger 43.1 percent, 52/15 percent food-insecure with moderate hunger and 65/9 percent of households have food insecurity are severe hunger. The descriptive findings of increased use of non-food strategies of households show the highest average non-food strategies related to overtime index other than the agricultural sector and borrow money to buy food that is part of the strategy of the low reference. The findings of of increased use of food strategies based on the arithmetic mean and the weighted average households showed the highest average number of non-food strategy index used to reduce the amount of food cost and food are women. Reviews related to food security in the average basket of household food shows36/85% of households has a food insecurity and food insecurity are also a 63/15 percent. Among the economic factors, indicators of quality of housing, land, water, income, subsidy, small livestock, large livestock, non-farm earnings, number of employed people in the family and my credit record and account for 81 percent, Among the social factors determining the age of the head of household and number of children (64%) And geographical factors only in relations between town and countryside and visit the city with sustainable food security of rural households account for 59 percent effective. Considering to these research findings can be said economic factors have the greatest impact on food security of rural households is , sustainable. As well as a model for achieving sustainable food security for rural households, diversification of economic activities. Key words: food security, economic activities diversification, rural economy, rural development