عنوان پایاننامه
بهبود شرایط تغذیه ای گل رز شاخه بریده رقم دولسویتا به منظور افزایش تحمل به یون های سدیم و کلرید در شرایط هیدروپونیک
- رشته تحصیلی
- مهندسی منابع طبیعی - شیلات
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7129;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77320;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7129;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 77320
- تاریخ دفاع
- ۰۷ آذر ۱۳۹۵
- دانشجو
- داود عسگری
- استاد راهنما
- روح انگیز نادری, محسن کافی
- چکیده
- تولید گل رز (Rosa L.) شاخه بریده تابعی از صفت های ژنتیکی رز و ویژگی های محیطی از جمله کمیت و کیفیت آب آبیاری است. با توجه به محدودیت دسترسی به منابع آب با کیفیت در اغلب دشت های کشور، در این پژوهش اثر هدایت الکتریکی و ترکیب یونی آب آبیاری، بر عملکرد کمی و کیفی گل رز شاخه بریده رقم 'دولسویتا' (روی پایه'ناتال برایر') در سیستم آبکشت بررسی گردید. به منظور تنظیم هدفمند تیمارها، کیفیت آب 54 گلخانه رز شاخه بریده کشور بررسی و با توجه به محدودیتهای مشاهده شده دو سری تیمار آزمایشی طراحی گردید. در سری اول، هدایت الکتریکی پایه محلول غذایی (آب آبیاری) با افزایش غلظت یون های سولفات، کلسیم و منیزیم و در سری دوم، با افزایش غلظت یون های سدیم و کلراید به 6/1، 8/1، 0/2 و 2/2 دسی زیمنس بر متر افزایش یافت. پس از کشت و یکنواخت سازی نسبی رشد گیاهان در یک دوره 190 روزه، تیمارهای آزمایشی به مدت 245 روز اعمال و در این دوره 1500 شاخه گل رز برداشت شد. تجزیه و تحلیل دادههای آزمایشی نشان داد که تیمارهای آزمایشی بر بیشتر صفت های مورفولوژیک (شامل عملکرد، ارتفاع شاخه، قطر شاخه، طول دمگل، طول گل، قطرگل، وزن شاخه و استحکام ساقه) اثری معنی دار ندارد، اما با افزایش هدایت الکتریکی سطح برگ کاهش ولی رنگ گل بهبود پیدا میکند. همچنین آنالیز بافت اندام های مختلف نشان داد که تیمارهای آزمایشی بر غلظت یون های کلراید و کلسیم در برگ، غلظت یون کلراید در ساقه و غلظت یونهای سدیم، کلراید، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در ریشه اثری معنی دار دارد. بررسی صفت های فیزیولوژیک نیز نشان داد که تیمارهای آزمایشی بر محتوی نسبی آب برگ، نسبت وزن خشک به وزن تر برگ، قندهای محلول و پرولین اثری معنی دار دارد، اما بر مقادیر کلروفیل، کارتنوئید، نشت یونی، مالون دی آلدئید، آنزیم آنتی اکسیدانتی کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز اثری معنی دار ندارد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که افزایش هدایت الکتریکی محلول غذایی (در بازه 6/1 تا 2/2 دسیزیمنس بر متر) و یا افزایش غلظت یونهای سدیم و کلراید (در بازه 1 تا 7 میلیمولار) بر برخی از صفت های مورفولوژیک و فیزیولوژیک رز 'دولسویتا' تاثیری معنی دار میگذارد اما موجب کاهش ارزش اقتصادی آن نمیشود. لذا با اصلاح و بهینهسازی ترکیب یونی محلول غذایی، میتوان از آبهای آبیاری با محدودیت متوسط برای تولید گل رز، بدون کاهش در عملکرد اقتصادی آن، استفاده کرد. از این رو، نتایج این تحقیق هم از دیدگاه کشاورزی و هم از نظر اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی دارای اهمیت است. کلمات کلیدی: رز شاخه بریده، ترکیب یونی، محلول غذایی، آبکشت، تنش شوری، پتانسیل اسمزی
- Abstract
- Production of cut-rose flower depends on the rose genetic properties and environmental conditions including quality and quantity of the irrigation water. Due to restricted access to the high quality water resources in most of the agricultural plains in Iran, the effects of electrical conductivity (EC) and ionic composition of irrigation water on the yield and quality of cut-rose flower were investigated in this study. The 'Dolcevita' variety (grafted on 'Natal Brair') was planted in a perlite-cocopeat hydroponic system. The flowers were treated with two sets of nutrient solutions, prepared based on the preliminary evaluation of 54 water samples collected from cut-rose flower greenhouses in Iran. In the first set of treatments, the EC of the nutrient solutions was adjusted to the pre-defined values by increasing sulfate, calcium and magnesium ions concentrations, while concentrations of other ions were kept constant. In the second set of treatments, however, concentrations of sodium and chloride ions were adjusted. The final EC of the nutrient solutions was1.6, 1.8, 2.0 and 2.2 dS/m. The treatments were applied 190 days after the pre-treatment growth period. The experimental period was 245 days, in which 1500 cut-rose flowers were harvested. The treatments had no significant effect on most of the morphologic traits (including yield, stem height, stem diameter, peduncle length, flower length, flower diameter, stem weight and stem firmness). Leaf area and flower color were however affected significantly by the treatments. Leaf area was decreased, but, flower color was improved as EC increased. Tissue analysis indicated that the treatments were significantly influenced chloride and calcium ions concentrations in leaves, chloride ion concentration in stems, and sodium, chloride, potassium, calcium and magnesium ions concentrations in roots. Results also demonstrated the significant effect of treatments on leaf relative water content, leaf dry mass to fresh mass ratio, s