عنوان پایان‌نامه

مبانی جدید برای بروز اسیدوز تحت حاد و اثرات آنها بر عملکرد و سلامت گاو شیری: پاسخ‌های رفتاری، تغییرات مولکولی و تفاوت‌های انفرادی




    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7293;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 79623;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7293;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 79623
    تاریخ دفاع
    ۱۱ اسفند ۱۳۹۵
    استاد راهنما
    ابوالفضل زالی

    اسیدوز یکی از مشکلات عمده گریبان گیر صنعت گاو شیری کشور می‌باشد. این مطالعه به بررسی سرنخ‌های جدید از علل و عوامل بروز اسیدوز در گاوهای پرتولید هلشتاین در اواسط شیردهی از منظر تنوع انفرادی بین دام‌ها و عوامل موثر بر آنها می‌پردازد و در ادامه اهمیت این عوامل در شرایط القای تغذیه‌ای درجات مختلف اسیدوز نیز بررسی خواهد شد. برای این منظور دو آزمایش مزرعه طرح‌ریزی شد. در آزمایش اول تعداد 78 گاو هلشتاین اواسط شیردهی با شرایط تغذیه‌ای و مدیریتی مشابه مورد بررسی میزان تنوع در خصوصیات pH شکمبه و عوامل موثر بر آن قرار گرفتند. متغیر‌های بررسی شده شامل pH رومینوسنتزیس و مداوم مایع شکمبه، رفتارهای تغذیه‌ای، پروفایل اسیدهای چرب شکمبه، متابولیت‌های خون، تولید شیر و تغییر ذخائر بدن می‌شدند. در آزمایش دوم تعداد 9 راس گاو هلشتاین اواسط شیردهی در طرح مربع لاتین 3 در 3 تحت رژیم جیره‌ای با درجات مختلف القای اسیدوز قرار گرفتند و عوامل بررسی شده در آزمایش قبل تحت این شرایط القای آزمایشی اسیدوز نیز بررسی شدند. سه درجه اسیدوز به شکل ضعیف، متوسط و شدید با قرار دادن مقادیر به ترتیب 3/33، 7/66 و 100 درصد پلت جو و گندم به جای ذرت در جیره پدید آمدند. آزمایش اول درجه بالایی از تنوع در بین گاوها از نظر صفات مربوط به pH شکمبه را نشان داد. همچنین نشان داده شد که گاوهای مقاوم نسبت به گاوهای حساس دارای مصرف خوراک و چربی شیر بیشتر و انتخاب علیه ذرات درشت و نشخوار کمتر بودند و سطح پائین‌تر ایزو والرات در مایع شکمبه و آنزیم آسپارتات آمینو ترانسفراز در خون را نشان دادند. بررسی دقیق‌تر متغیر‌های موثر بر اسیدوز در این مطالعه با استفاده از روش گزینش متغیر شبکه بیزی نشان داد که مصرف خوراک در 2 ساعت اول پس از تغذیه، درصد چربی شیر، سطح آنزیم آسپارات آمینو ترانسفراز خون و بازده تولید شیر تصحیح شده برای انرژی تنها متغیرهایی هستند که اثر مستقیم بر pH شکمبه دارند. دسته‌بندی دام‌های آزمایش اول بر اساس دام‌های یک‌بار زایش و چندبار زایش نشان داد که اگرچه بین دام‌های یک‌بار زایش و چندبار زایش تفاوتی از نظر متغیرهای مربوط به pH وجود ندارد؛ اما دام‌های یک‌بار زایش مصرف خوراک کمتر و حساسیت بیشتری به سندرم متابولیکی داشتند و این امر سبب کاهش بازده خوراک برای تولید شیر در آنها شد. همچنین نشان داده شد که دام‌های یک‌بار زایش برخلاف ساعات شب، در روز توانایی انتخاب ذرات بیشتر و میزان مصرف خوراک مشابهی را نسبت به گاوهای چندبار زایش دارند. نتایج آزمایش دو نیز حاکی از انتخاب علیه ذرات درشت و کاهش مصرف خوراک با افزایش درجه اسیدوز القا شده بود اما در فعالیت نشخوار تفاوتی مشاهده نشد. همچنین در این آزمایش، قابلیت هضم با افزایش درجه اسیدوز افزایش پیدا کرد که در نهایت منجر به پاسخ درجه 2 در عملکرد تولید شیر شد. سطح آنزیم آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز از بهترین شاخصها برای تشخیص بروز اسیدوز در خون بودند. در کل میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که تحت شرایط این مطالعه تنوع بسیار بالا در بین دامهای پر تولید اواسط شیردهی مشاهده شد و این تنوع میتوانست درحد القای آزمایشی اسیدوز و حتی بیش از آن سبب بروز مخاطرات مربوط به سلامت و عملکرد شود و عوامل تاثیر گذار در شرایط اسیدوز با منشا تفاوت انفرادی دامها تا حدی میتوانند از اسیدوز با منشا القای جیرهای متفاوت باشند. توجه به بهبود تغذیه دامها در ساعات اولیه خوراکدهی و کنترل سطح آنزیم آسپارتات آمینو ترانسفر خون میتواند در بهبود اسیدوز موثر باشد.
    Abstract
    Acidosis is considered as one of the main problems of dairy cows in Iran. In this study two experiments were conducted to investigate new clues for the causes and factors contributing to development of rumen acidosis in high milk producing dairy cows. Also, the importance of these factors was investigated in condition of different degrees of experimentally induced acidosis. In the first study, 78 mid lactation Holstein dairy cows were considered to determine between animal variability in response to ruminal acidosis in the same dietary and management condition. Variables including rumenocentesis pH (n = 78), continuous rumen pH (n = 14), feeding behaviors, volatile fatty acid composition in the rumen, blood metabolites, milk production and body reserve changes were investigated to find the reason for the variation. The second experiment using 9 mid lactating Holstein dairy cows were focused on the degree of acidosis in a replicated 3×3 Latin square design and aforementioned variables were measured again. The three degrees of acidosis were achieved by increasing the proportions of pellets containing ground wheat and barley in diets from 33.3% (low), to 66.7% (moderate), and 100% (high) in place of ground corn grain. The first experiment revealed considerable animal variability in rumen pH variables. Compared with susceptible cows, tolerant cows had greater dry matter intake and milk fat percentage, and lower iso-valerate concentrations in the rumen and aspartate amino transferase (AST) concentrations in blood. Using a more accurate consideration of variables in a Bayesian network modeling method, it was learned that feed intake in first 2 h after morning feeding, milk fat percentage, concentrations of AST in the blood and the efficiency of production of fat-corrected milk had the strongest relationships with rumen pH. Although multiparous and primiparous cows did not differ in rumen pH variables, primiparous cows had lower feed intake and greater metabolic stress, which led to lower feed efficiency. Also, primiparous cows had a greater selective potential for finer feed particles, but feed intake similar to multiparous cows at day time. The second experiment revealed that increasing selection against long particles and decreasing feed intake could occur with increasing degrees of acidosis. However, nutrient digestion was increased with increased acidosis and a quadratic response was observed in milk production. The concentrations of AST and alkaline phosphatase were the best indicators of development of acidosis. Overall, it could be concluded that under current experimental conditions, considerable variation was observed among mid-lactation dairy cows and the variation may cause acidosis-related implication similar to or greater than induction of dietary acidosis. Factors related to animal variability in susceptibility to acidosis may not be the same as those factors indicative of experimentally induced acidosis. More attention to animal feeding at the first hours of the day and controlling the level of AST in the blood may help to modulating development of acidosis in dairy cows