عنوان پایاننامه
مطالعه اثر گیاه داروئی شناسایی شده براساس شاخص آنتی اکسیدانی بر عملکرد و فراسنجه های فیزیولوژیکی در جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی
- رشته تحصیلی
- تغذیه دام - تغذیه طیور
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7263;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 79598;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 7263;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 79598
- تاریخ دفاع
- ۰۹ بهمن ۱۳۹۵
- دانشجو
- محمد سفلایی شهربابک
- استاد راهنما
- حسین مروج
- چکیده
- پژوهش حاضر باهدف شناسایی بهترین گیاه دارویی ازلحاظ شاخص آنتی اکسیدانی و تأثیر پودر و عصاره آن بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فرا سنجه های خونی، صفات ایمنی، خصوصیات کیفی لاشه، پر اکسیداسیون لیپیدی، فعالیت آنزیم سوپر اکسیددیسموتاز و ریخت شناسی بافت روده در جوجه های گوشتی تحت شرایط دمای طبیعی و تنش گرمایی انجام شد. در این راستا دو آزمایش انجام گردید. در آزمایش اول، قدرت آنتی اکسیدانی عصاره 51 گیاه دارویی با روش های DPPH 2 و 2 دی فنیل 5 پیکریل هیدرازیل(، قدرت احیاء کنندگی آهن و اندازه گیری - ( غلظت ترکیبات فنولی کل مقایسه شد. نتایج نشان داد که گیاه رزماری از قدرت آنتی اکسیدانی بالاتری نسبت به بقیه گیاهان برخوردار بود. همچنین ماده مؤثر گیاه رزماری )اسید رزمارینیک( به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا ) HPLC ) اندازه گیری شد و ترکیبات شیمیایی گیاه رزماری به روش آزمایشگاهی تعیین گردید. در آزمایش دوم تعداد 921 قطعه جوجه یک روزه نر سویه راس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 0 تیمار، 4 بلوک )تکرار( و 1 جوجه در هر تکرار در دو محیط مجزا با شرایط دمای طبیعی و تنش گرمایی به صورت 2( انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: شاهد )بدون پودر و عصاره رزماری(، پودر رزماری در سطح ? فاکتوریل ) 0 51 و 51 گرم در هر کیلوگرم جیره، ،1 51 گرم در هر کیلوگرم جیره و پودر / 5 و 1 ،9/ عصاره رزماری در سطح 1 ویت آسپرین بود. در کل دوره پرورش در شرایط تنش گرمایی، میانگین خوراک مصرفی جوجه های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف پودر رزماری با شاهد و پودر ویت آسپرین اختلاف معنی داری نداشت، درحالی که 9 گرم عصاره رزماری در هر کیلوگرم جیره فقط نسبت به شاهد به صورت معنی داری افزایش داشت / مقدار 1 1/11( P< 4412 گرم(. در خصوص میانگین وزن زنده، استفاده از سطوح 1 گرم پودر / 4154/51 در مقابل 11 ( ) 1/ 9 گرم عصاره رزماری در هر کیلوگرم جیره نسبت به شاهد به صورت معنی داری افزایش یافت ) 11 / یا 1 P< ) 2424 گرم( اما نسبت به پودر ویت آسپرین اختلاف معنی داری نداشت. در مورد / 2653 یا 2650 در مقابل 51 ( ضریب تبدیل خوراک اختلاف معنی داری بین سطوح پودر، عصاره رزماری، شاهد و پودر ویت آسپرین مشاهده نگردید. ازلحاظ سلامت گوشت تولیدی بعد از انجماد، مقادیر مالون دی آلدئید گوشت ران در جوجه های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف پودر رزماری نسبت به شاهد و پودر ویت آسپرین به صورت معنی داری کاهش یافت 1/11( P< (، درحالی که میزان مالون دی آلدئید با استفاده از عصاره رزماری فقط نسبت به شاهد به صورت معنی داری کاهش یافت و نسبت به پودر ویت آسپرین تفاوت معنی داری نداشت . در شرایط القاء اکسیداسیون 1/ سطوح مختلف پودر رزماری فقط با تیمار شاهد اختلاف معنی داری داشت ) 11 P< (. همچنین، بین سطوح مختلف عصاره رزماری با تیمار شاهد اختلاف معنی داری مشاهده شد 1/11( P< ( درحالی که با ویت آسپرین اختلاف معنی داری مشاهده نشد. همچنین، در شرایط تنش گرمایی تغذیه جوجه های گوشتی با سطوح 1 گرم 9 گرم عصاره در هر کیلوگرم جیره باعث، کاهش گلوکز خون، کمترین نسبت هتروفیل به لنفوسیت، / پودر یا 1 افزایش سطح آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز، کاهش pH گوشت، افزایش ارتفاع پرز، عمق کریپت و نسبت ارتفاع 1/ به عمق کریپت در ژوژنوم پرندگان نسبت به گروه شاهد شد ) 11 P< (. همچنین، تغذیه جوجه های گوشتی با 9 گرم عصاره رزماری در هر کیلوگرم جیره / 1 گرم پودر در هر کیلوگرم جیره سبب افزایش بازده لاشه و با 1 باعث، کاهش وزن نسبی چربی محوطه شکمی و افزایش تردی گوشت پرنده ها نسبت به تیمار شاهد گردید 1/11( P< (. تغذیه جوجه های گوشتی با پودر ویت آسپرین )یک گرم در هر لیتر( سبب کاهش سطح مالون دی آلدئید گوشت سینه )در شرایط غیر القاء اکسیداسیون(، افزایش سطح آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز و افزایش 1/ ارتفاع پرز در ژوژنوم پرندگان در مقایسه با گروه شاهد شد ) 11 P< (. در شرایط طبیعی، میانگین خوراک مصرفی جوجه های تغذیه شده با سطوح مختلف پودر رزماری با شاهد و ویت آسپرین اختلاف معنی داری نداشت 51 گرم با شاهد و ویت آسپرین اختلاف معنی داری / درحالی که از سطوح مختلف عصاره رزماری فقط سطح 1 1/ داشت ) 11 P< 9 و 5 گرم / (. در خصوص میانگین وزن زنده در جوجه های تغذیه شده با مقدار 1 گرم پودر یا 1 عصاره رزماری اختلاف معنی داری با شاهد و ویت آسپرین دیده نشد. در مورد ضریب تبدیل خوراک، اختلاف معنی داری بین سطوح پودر، عصاره رزماری، شاهد و ویت آسپرین مشاهده نگردید. مقادیر مالون دی آلدئید گوشت ران در جوجه های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف پودر رزماری نسبت به تیمار شاهد به صورت 1/ معنی داری کاهش یافت ) 11 P< ( درحالی که نسبت به ویت آسپرین اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. 9 گرم عصاره رزماری با شاهد و ویت آسپرین / درحالی که در شرایط القاء اکسیداسیون فقط سطح 1 گرم پودر و 1 1/ اختلاف معنی داری داشت ) 11 P< (. همچنین در دمای طبیعی تغذیه جوجه های گوشتی با سطوح 1 گرم پودر 9 گرم عصاره در هر کیلوگرم جیره موجب افزایش سطح آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز، افزایش ارتفاع پرز و / یا 1 عمق کریپت و افزایش نسبت ارتفاع به عمق کریپت )به جزء در تیمار 1گرم پودر( در ژوژنوم پرندگان نسبت به 1/ گروه شاهد شد ) 11 P< (. تغذیه جوجه های گوشتی با 5 و 51 گرم پودر رزماری در هر کیلوگرم جیره سبب افزایش سطح آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز و سطح 5 گرم عصاره در هر کیلوگرم جیره سبب کاهش پروتئین تام 1/ سرم پرنده ها نسبت به گروه شاهد شد ) 11 P< (. تغذیه جوجه های گوشتی با پودر ویت آسپرین )یک گرم در هر لیتر آب( سبب کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت و افزایش ارتفاع پرز نسبت به تیمار شاهد منفی گردید 1/11( P< (. درنهایت بر اساس نتایج این تحقیق می توان توصیه نمود که به منظور بهبود عملکرد پرنده در حد 9/ شرایط مشابه با دمای طبیعی و سلامت گوشت تولیدی ازلحاظ اکسیداسیون در شرایط تنش گرمایی حداقل 1 گرم عصاره یا 1 گرم پودر رزماری در هر کیلوگرم جیره و در شرایط دمای طبیعی نیز به منظور پیشگیری از 9 گرم عصاره رزماری در هر کیلوگرم / کاهش کیفیت گوشت تولیدی ازلحاظ اکسیداسیون سطح 1 گرم پودر یا 1 جیره استفاده شود.
- Abstract
- In present survey, two experiments were conducted to identify the best medicinal herb indicators in terms of antioxidant and the effects of their powder and extract on performance, carcass traits, blood parameters, immunity, qualitative carcass traits, lipid peroxidation, and super oxide dismutase (SOD) activity as well as morphological changes in intestinal tissues of broilers reared under natural temperature and heat stress condition. In the first experiment, antioxidant activity of extract from eleven medicinal herbs was assessed based on DPPH, Fe reduction power and total phenolic concentration methods, in which rosemary extract appeared to have the highest antioxidant activity. The effective component of rosemary extract was measured by HPLC. Furthermore, chemical composition of Rosemary powder was determined by relevant laboratory methods. In the second experiment, 320 one day old male broilers (Ross 308) in two separate environments under natural and heat stress conditions were employed in a completely randomized block design with factorial arrangement using eight treatments, replicated four times and five birds per each. Experimental treatments included control group (without rosemary powder and/ or extract), Rosemary powder with 5, 10 and 15 g per kg of diet, rosemary extract with 3.5, 7 and 10.5 g per kg of diet and Vit-aspirin group. It turned out that under heat stress in the whole period of study, feed intake was not significantly influenced by the level of rosemary powders, control group and Vit-aspirin powder. However, administration of 3.5 g rosemary extract per kg of diet significantly influenced feed intake compared with control group (P<0.05)(4402.5 vs 4574.75g) In addition, live weight significantly improved by applying rosemary powder at the level of 5 or 3.5 g rosemary extract per kg diet, compared with control group (P<0.05)(2619 or 2618 vs 2424.75g). Moreover, no significant difference was observed in FCR among the groups. The amount of malondialdehyde (MDA) in tight reduced significantly in broilers fed different levels of rosemary powder compared with control group and Vit-aspirin powder (P<0.05), while all levels of rosemary extract significantly reduced MDA compared with control group(P<0.05). In the induced oxidation condition, different levels of rosemary powder and extract appeared to have significant difference only with control group (P<0.05). Under heat stress, applying 5 g rosemary powder or 3.5 g rosemary extract per kg of diet significantly decreased blood glucose, meat pH and heterophil/lymphocyte ratio, increased SOD activity, villi height, crypt depth, and villi height/crypt depth ratio in jejunum compared with control group (P<0.05). Carcass yield improved using 5 g rosemary powder, while 3.5 g rosemary extract per kg of diet decreased abdominal fat content and increased tenderness of meat compared with control group and Vit-aspirin powder (P<0.05). Administration of Vit-aspirin powder (1 g/lit) significantly decreased MDA of breast in non-induced oxidation condition and increased SOD activity and villi height at jejunum compared with control group (P<0.05). In natural heat condition, feed intake was not significantly influenced by different levels of rosemary powder and / or extract compared with control group and Vit-aspirin powder. There was no significant difference in live weight of broilers fed 5 g rosemary powder and those of control group and Vit-aspirin powder. Also, no significant difference was observed among 3.5 and 7 g rosemary extract and control group and Vit-aspirin powder in terms of live weight. MDA in tight with different levels of rosemary powder significantly reduced compared with control group (P<0.05). In oxidative induction condition, only levels of 5 g rosemary power and 3.5 g rosemary extract per kg of diet were different with control group and Vit-aspirin powder (P<0.05). Under natural heat condition, applying 5 g rosemary powder and 3.5 g rosemary extract per kg of diet significantly increased SOD activity, villi height, crypt depth, and villi height/crypt depth ratio in jejunum compared with control group (P<0.05). Supplementation of diets with 10 g rosemary powder and 7 g rosemary extract per kg of diet significantly increased SOD activity and decreased net protein of serum compared with control group (P<0.05). Moreover, Supplementation of diet with Vit-aspirin powder (1 g/lit of drinking water) caused lower heterophil/lymphocyte ratio and higher villi compared with control group (P<0.05). It can be concluded that to improve performance of broilers in natural heat condition and healthy production of meat in heat stress condition, at least 3.5 g rosemary extract per kg of diet or 5 g rosemary powder per kg of diet should be applied. In addition, to avoid any meat quality drop, supplementation of at least 3.5 g rosemary extract per kg of diet or 5 g rosemary powder per kg of diet is recommended in natural heat condition. Key words: rosemary powder and extract, heat stress, performance, meat quality, antioxidant, Immune system, broilers