عنوان پایاننامه
اثر تنش شوری بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک نو نهال گیاه مورد (Myrtus communis.L) و تاثیر اسید سالیسیلیک در کاهش اثر تنش
- رشته تحصیلی
- مهندسی منابع طبیعی - جنگلداری
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6455;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 69669
- تاریخ دفاع
- ۱۵ شهریور ۱۳۹۴
- دانشجو
- ارسلان شکرچیان
- استاد راهنما
- وحید اعتماد
- چکیده
- تنش شوری در گیاهان منجر به تنش¬هایی نظیر سمیت یونی، تنش اسمزی و تنش اکسیداتیو می¬شود. این تنش¬ها می¬توانند اثرات مشابهی را بر مورفولوژی و فیزیولوژی گیاهان داشته باشند. اسید سالیسیلیک یکی از مولکولهای پیامرسان مهم است و باعث عکسالعمل گیاه در برابر تنشهای محیطی میشود و همانند یک آنتیاکسیدان غیر آنزیمی نقش مهمی را در تنظیم فعالیتهای فیزیولوژیک گیاه ایفا میکند. در این مطالعه غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک (صفر، 50، 100 و 150 پی پی ام) به¬صورت محلول¬پاشی در مرحله یک سالگی رشد بر فعالیتهای مورفولوژیکی شامل وزن تر، وزن خشک، محتوی نسبی آب اندام هوایی و درصد اسانس و هم¬چنین بر روی فعالیتهای فیزیولوژیکی شامل سوپراکسید دیسموتاز، گایاکولپراکسیداز، آسکوربات¬پراکسیداز¬، کاتالاز، گلاسین¬بتائین، پرولین، پراکسید هیدروژن، رنگیزه¬های فتوسنتزی، مواد معدنی، قند کل و نشت یونی بر نو نهال گیاه مورد (Mirtus Communis L.) تحت تنش شوری (صفر، 25، 50 و 100 میلی¬مولار) بررسی گردید. برای صفات وزن تر، وزن خشک، قطر متوسط تاج نهال و ارتفاع نهال اثر شوری در سطح یک درصد معنیدار بود و غلظت شوری 100 میلی¬مولار بیشترین کاهش را روی این صفات نشان داد. برای صفت قطر نهال اثر متقابل شوری و اسید سالیسیلیک معنیدار بود (05/0 P=±) و ترکیب تیماری شوری50 میلی¬مولار و اسید سالیسیلیک 150 پی¬پی¬ام بهترین اثر مثبت را بر روی این صفت داشت. اثر هیچ یک از عوامل بر روی صفت محتوی نسبی آب برگ معنیدار نشد. اثر متقابل شوری و اسید سالیسیلیک بر روی میزان اسانس در سطح یک درصد معنیدار و بیشترین میزان اسانس در ترکیب تیماری شوری100 میلیمولار و اسید سالیسیلیک 100 پی¬پی¬ام مشاهده شد. برای صفات نسبت پتاسیم به سدیم، پتاسیم، سدیم و فسفر اثر شوری در سطح یک درصد معنیدار شد و بیشترین میزان این صفات در شوری 100 میلی¬مولار حاصل شد(به-جز نسبت پتاسیم به سدیم که برعکس بود). اثر متقابل دو عامل بر روی صفت قند کل در سطح پنج درصد معنیدار بود و بیشترین میزان آن در ترکیب عامل شوری 50 میلی¬مولار و اسید سالیسیلیک 50 پی¬پی¬ام حاصل شد. اثر متقابل دو تیمار بر روی صفات کلروفیل کل، کلروفیل a و کلروفیل b در سطح یک درصد معنیدار بود که برای صفت کلروفیل a بیشترین میزان در ترکیب تیماری شوری 25 میلی¬مولار و اسید سالیسیلیک 50 پی¬پی¬ام حاصل شد. برا
- Abstract
- Salt stress in plants leads to stresses such as ionic toxicity, osmotic stress and oxidative stress, which have similar effects on the morphology and physiology of plants. Salicylic acid is one of the important messenger molecules, acts in response to environmental stresses and plays an important role in the regulation of their physiological activities like a non-enzymatic antioxidant. In this study, the effects of different concentrations of spraying salicylic acid (0, 50, 100 and 150 ppm) under salt stress (0, 25, 50 and 100 mM) on the morphological activities of one-year-old plant (Mirtus Communis L.) including wet weight, dry weight, relative water content(RWC), essential oil content as well as physiological activities of new plant (Mirtus Communis L.) including superoxide dismutase, guaiacol peroxidase, ascorbate peroxidase, catalase, glycine betaine, proline, hydrogen peroxide, photosynthetic pigments, minerals, total sugars and electrolyte leakage were examined. Salt stress had a significant effect (P<0.01) on the wet weight, dry weight, height and canopy of the plant and 100 mM concentration most decreased these properties. The interaction effect of salt level and salicylic acid concentration on the diameter of the plant was significant (P<0.05) indicating the positive effect of 50 mM salt and 150 ppm salicylic acid. None of the studied factors had a significant effect on leaf relative water content. The interaction effect of salt level and salicylic acid concentration on the essential oil content was significant (P<0.01) indicating the highest essential oil content was obtained at 100 mM salt and 100 ppm salicylic acid. Salt stress had a significant effect (P<0.01) on the ratio of potassium to sodium, potassium, sodium and phosphorus and the highest effect was obtained at 100 mM salt concentration (in contrast to the ratio of potassium to sodium). The interaction effect of salt level and salicylic acid concentration on the total sugars was significant (P<0