عنوان پایاننامه
ارزیابی اثر فرآوری فیزیکی دانه جو توأم با اسیدهای آلی بر ارزش غذایی آن و عملکرد تولیدی گاوهای شیرده هلشتاین
- رشته تحصیلی
- تغذیه دام - تغذیه نشخوارکنندگان
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6821;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73829;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6821;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 73829
- تاریخ دفاع
- ۲۵ بهمن ۱۳۹۴
- دانشجو
- ایوب لکی
- استاد راهنما
- ابوالفضل زالی, مهدی دهقان بنادکی
- چکیده
- این پژوهش با هدف مطالعه روش های فرآوری دانه جو در تغذیه گاوهای شیری انجام گردید. در این مطالعه اثر فرآوری دانه جو با سطوح مختلف اسید لاکتیک و سیتریک در زمان های مختلف خیساندن روی تخمیرپذیری دانه جو با استفاده از تکنیک تولید گاز و تجزیه پذیری دانه جو با استفاده از کیسه های نایلونی و در نهایت اثر تغذیه دانه جو فرآوری شده با اسید لاکتیک، اسید سیتریک، آب و جو غلطک زده خشک بر عملکرد تولیدی، ترکیب شیر، متابولیت های خونی و شکمبه ای و رفتار تغذیه ای و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی بر روی گاوهای اوایل شیردهی که جیره بر پایه جو تغذیه می شدند، انجام شد. همچنین اثر این نوع فرآوری دانه جو روی متابولیسم شکمبه ای و فرآسنجه های خونی گاوهای فیستوله گذاری شده نیز بررسی گردید. آزمایش اول: یک آزمایش با استفاده تکنیک تولید گاز به منظور بررسی تخمیرپذیری دانه جو خیساندن شده با سطوح مختلف اسید لاکتیک به مدت 24 و 48 ساعت زمان خیساندن ساعت طراحی گردید. براساس نتایج این مرحله خیساندن دانه جو در آب حاوی 0/75 درصد اسید لاکتیک به مدت 24 و 48 ساعت باعث کاهش معنی دار تولید گاز تا 8 ساعت پس از انکوباسیون گردید. اثر مدت زمان خیساندن و اثر متقابل سطح اسید و زمان خیساندن اثر معنی داری روی تولید گاز نداشت. همچنین نرخ تولید گاز در این دو تیمار نسبت به تیمارهای شاهد کمتر بود. قابلیت هضم ماده آلی، غلظت انرژی قابل متابولیسمی، انرژی خالص شیردهی، غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، pH و غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع انکوباسیون تحت تاثیر نوع فرآوری دانه جو با اسید لاکتیک قرار نگرفت. آزمایش دوم: همانند آزمایش اول اثر خیساندن دانه جو با سطوح مختلف اسید سیتریک و خیساندن آن به مدت 24 و 48 ساعت با استفاده از تکنیک تولید گاز طراحی گردید. در این بخش مشاهده گردید که خیساندن دانه جو در آب حاوی 1 درصد اسید سیتریک به مدت 24 و 48 ساعت باعث کاهش معنی دار تولید گاز تا 10 ساعت پس از انکوباسیون شد. بعلاوه گاز تولیدی تحت تاثیر مدت زمان خیساندن و اثر متقابل اسید و زمان خیساندن قرار نگرفت. نرخ تولید گاز در تیمار 1 درصد اسید سیتریک در مقایسه با تیمار خیسانده دانه جو در آب تمایل به کاهش داشت. همانند آزمایش اول قابلیت هضم ماده آلی، غلظت انرژی قابل متابولیسمی، انرژی خالص شیردهی، غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، pH و غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع انکوباسیون تحت تاثیر نوع فرآوری دانه جو با اسید لاکتیک قرار نگرفت. آزمایش دوم: همانند آزمایش اول اثر خیساندن دانه جو با سطوح مختلف اسید سیتریک و خیساندن آن به مدت 24 و 48 ساعت با استفاده از تکنیک تولید گاز طراحی گردید. در این بخش مشاهده گردید که خیساندن دانه جو در آب حاوی 1 درصد اسید سیتریک به مدت 24 و 48 ساعت باعث کاهش معنی دار تولید گاز تا 10 ساعت پس از انکوباسیون شد. بعلاوه گاز تولیدی تحت تاثیر مدت زمان خیساندن و اثر متقابل اسید و زمان خیساندن قرار نگرفت. نرخ تولید گاز در تیمار 1 درصد اسید سیتریک در مقایسه با تیمار خیسانده دانه جو در آب تمایل به کاهش داشت. همانند آزمایش اول قابلیت هضم ماده آلی، غلظت انرژی قابل متابولیسمی، انرژی خالص شیردهی، غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، pH و غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع انکوباسیون تحت تاثیر نوع فرآوری دانه جو با اسید سیتریک قرار نگرفت. آزمایش سوم: براساس آزمایش اول و دوم اثر مدت زمان خیساندن به مدت 24 و 48 ساعت تفاوت معنی داری نداشت. در این مرحله تخمیری پذیری و تجزیه پذیری دانه جو غلطک زده خشک نیز بررسی گردید. تیمارها شامل دانه جو غلطک زده خشک، دانه جو غلطک زده خیسانده شده در آب، جو غلطک زده خیسانده شده در آب حاوی 0/25، 0/5، 0/75 درصد اسید لاکتیک و جو غلطک زده خیسانده شده در آب حاوی 0/5، 1 و 1/5 درصد اسید سیتریک به مدت 24 ساعت بود. نتایج تخمیری پذیری نیز همانند مطالعه اول و دوم بود. به طوری که خیساندن دانه جو در آب حاوی 0/75 درصد اسید لاکتیک و یک درصد اسید سیتریک به مدت 24 ساعت باعث کاهش معنی دار حجم گاز تولیدی تا شش ساعت پس از انکوباسیون گردید. نتایج آزمایش تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک نشان داد که قابلیت هضم موثر ماده خشک جو فرآوری شده با اسید سیتریک به طور معنی داری کمتر از جو غلطک زده خشک و جو خیسانده شده در آب بود. همچنین قابلیت هضم موثر ماده خشک جو فرآوری شده با اسید لاکتیک در مقایسه با جو غلطک زده خشک و جو خیسانده شده در آب تمایل به کاهش داشت. آزمایش چهارم: هدف از این آزمایش بررسی اثر چهار تیمار فرآوری دانه جو در آزمایش سوم بر عملکرد تولیدی گاوهای هلشتاین در اوایل شیردهی با استفاده از گاوهای پرتولید چندبار زایش با میانگین 50 روز شیردهی بود. نتایج نشان داد که ماده خشک مصرفی و رفتار تغذیه ای گاوها تحت تاثیر نوع فرآوری دانه جو قرار نگرفت. همچنین روش فرآوری اثر معنی داری بر قابلیت هضم ظاهری مواد مغذیی نداشت. pH شکمبه در تیمار اسید لاکتیک و سیتریک در شش ساعت پس از مصرف خوراک بیشتر بود. غلظت کل اسید های چرب فرار در سه و شش ساعت پس از خوراک دهی صبح در تیمار اسید لاکتیک و سیتریک بالاتر بود و از لحاظ آماری غلظت کل اسیدهای چرب فرار شکمبه شش ساعت پس از مصرف خوارک به طور معنی داری در تیمار اسید لاکتیک و سیتریک بالاتر بود. نسبت اسیدهای چرب فرار و غلظت نیتروژن آمونیاکی و لاکتات شکمبه تحت تاثیر نوع فرآوری دانه جو قرار نگرفت. pH و اسکور مدفوع نیز تحت تاثیر نوع فرآوری جو قرار نگرفت. تولید شیر و شیر تصحیح شده براساس چربی از لحاظ آماری بین تیمارها اختلاف معنی داری وجود نداشت. هر چند این مقادیر در تیمار اسید لاکتیک و سیتریک تمایل به افزایش داشت. درصد پروتئین و درصد مواد جامد بدون چربی در تیمار اسید سیتریک به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود. سایر ترکیبات شیر تحت تاثیر نوع فرآوری قرار نگرفت. غلظت گلوکز خون شش ساعت پس از مصرف خوراک در تیمار اسید لاکتیک و سیتریک بیشتر بود. سایر متابولیت های خونی از جمله غلظت پروتئین تام، آلبومین، نیتروژن اوره ای خون، کلسترول و تری گلیسیرید تحت تاثیر نوع فرآوری دانه جو قرار نگرفت. آزمایش پنجم: در مطالعه جداگانه از چهار راس گاو غیر شیرده و غیر آبستن به منظور بررسی دقیق تر اثر فرآوری دانه جو با اسید لاکتیک و سیتریک بر متابولیسم شکمبه ای و متابولیت های خونی استفاده شد. در این مطالعه اثر چهار نوع فرآوری دانه جو مورد استفاده در آزمایش چهارم در قالب طرح چرخشی با چهار راس گاو و چهار دوره آزمایشی و چهار نوع جیره غذایی بررسی گردید. براساس نتایج این آزمایش هیچکدام از صفات مورد مطالعه از جمله فراسنجه های شکمبه، متابولیت های خونی و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذیی تحت تاثیر نوع فرآوری دانه جو قرار نگرفت. در نهایت نتایج این مطالعه نشان داد که خیساندن دانه جو با 0/75 درصد اسید لاکتیک و یک درصد اسید سیتریک به طور معنی داری تولید گاز را در ساعات اولیه پس از انکوباسیون کاهش داد. اثر مدت زمان خیساندن 24 و 48 ساعت اثر معنی داری نداشت. قابلیت هضم موثر شکمبه ای ماده خشک دانه جو فرآوری شده با اسید سیتریک به طور معنی داری کمتر از سایر تیمارها بود. غلظت کل اسیدهای چرب فرار در تیمار اسید لاکتیک و سیتریک 6 ساعت پس از خوراک دهی کمتر بود. pH شکمبه نیز در این دو تیمار 6 ساعت پس از خوراک دهی بیشتر بود. غلظت گلوکز خون گاوهای تغذیه شده با اسید لاکتیک و سیتریک 6 ساعت پس از مصرف خوراک بیشتر بود. به جزء درصد پروتئین و مواد جامد بدون چربی شیر که در تیمار اسید سیتریک بیشتر بود، بقیه ترکیبات شیر تفاوتی بین تیمار ها نداشت. تولید شیر تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. تولید شیر خام و تصحیح شده براساس چربی بطور معنی دارتحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت ولی روند افزایشی داشت (به ترتیب10/ 0P= و 08/0 P=) .
- Abstract
- The aim of this study was to investigation of barley grain processing methods in dairy cow ration. In this study the effect of treated barley grain with different levels of lactic acid (LA) and citric acid (CA) in various steeping time on fermentability and digestibility by using gas production and in situ technique were evaluated. Finally, the effect of steeping barley grain with LA, CA, water and dry rolled (DR) on performance, milk composition, blood metabolites, rumen fermentation, feeding behavior and apparent nutrient digestibility in early lactation cows fed barley basis diet were investigated. In addition, the effect of these processing methods was investigated on rumen fermentation and blood metabolites in fistulated- cows. Experiment I, an experiment by using gas production technique was conducted to examine the fermentability of steeped barley grain with different LA levels for 24 and 48 hours. The results showed that treated barley grain with 0.75 percentage of LA for 24 and 48 h significantly decreased gas production until 8 h after incubation. The effect of acid level and steeping time by acid level interaction had not effect on gas production. In addition, gas production rate in these two treatments was lower than controls treatment. Organic matter digestibility, metabolaizable energy content, net energy, short chain fatty acid, pH and ammonia concentration were not affected by LA –treated barley. Experiment II, similar the first experiment, barley grain steeped in different level of CA for 24 and 48 h and fermentability was measured by gas production technique. It was shown that steeping barley grain in one percent CA for both 24 and 48 h significantly decreased gas production until 10 h after incubation. In addition, gas production had not infiuened by steeping time and acid level. As indicated in the first experiment, organic matter digestibility, metabolaizable energy content, net energy, short chain fatty acid, pH and ammonia nitrogen concentration unaffected by CA –treated barley. Experiment III, Based on previous experiment, it shown that steeping time (24 and 48 h) had not significantly effect on gas production. In this step, fermentability and digestibility of DR barley was examined. Treatments including DR, DR steeped in water contained 0.25, 0.5 and 0.75% LA as well as DR steeped in water containing 0.5, 1 and 1.5% CA for 24 h. The results of fermentability were similar with first and second experiments. Steeped barley grain with 0.75% LA and 1% CA decreased gas production until 6 h after incubation. In situ result showed that effective rumen digestibility of CA treated barley significantly was lower in comparison to other treatments. Moreover, effective rumen digestibility of barely dry matter tended to decrease in LA –treated barley in compared to DR and water –treated one. Experiment IV, The aim of this experiment was to investigate feeding of four barley treatments in experiment third on second parity Holstein cows (50 DIM). Based on this study dry matter intake and feeding behavior unaffected by barley processing. In addition, treatments had not effect on apparent nutrient digestibility. Rumen pH was greater at 6 h after feeding in LA and CA –treated barley. Compared with the DR and water –treated barley, cows fed the LA and CA –treated barley had greater rumen VFA at 6 post-feeding. Molar proportion of VFA, NH3-N and lactate concentration of rumen fluid as well as fecal pH and score were not affected by barley processing methods. Milk yield and fat- corrected milk was not significant differ among treatments while numerically tended to increase in this two treatments (P=0.08). Blood glucose concentration was greater 6 h post- feeding in LA and CA diet. Other blood metabolites including total protein, albomin, blood urea nitrogen, cholesterol and trygliceride were not affected by treatments. Experiment V, in separate study, four fislulated non- lactating and non- pregnant Holstein cows were used in order to determine the effect of feeding LA and CA –treated barley on rumen metabolism and blood metabolites. Four fislulated Holstein cows were used in change over design that included 4 treatments and 4 cows. Treatment was the same of fourth experiment. Based on this study none of parameters consisted rumen and blood metabolites and nutrients apparent nutrient digestibility was not differ among treatments. In conclusion, the results of this study indicated that steeping barley grain with 0.75 % LA and 1 % CA significantly decreased gas production at early hours of incubation. The effect of steeping time, 24 and 48 h, had not influenced gas production. Effective rumen degradability of DM of CA- treated barley was lower than other treatments. Total volatile fatty acid concentration was lower at 6 h post- feeding in LA and CA- treated barley. Ruminal fluid pH was greater in these two treatments at 6 h post- feeding. Blood glucose concentration was higher in cow fed LA and CA diets at 6 h after feeding. Milk composition percentage and yield except protein and non- solid fat percentage, was greater in CA- treated diet, and was not different among treatments. Milk production had not significantly effected by treatments. Key words; Barley grain, lactic acid, citric acid, lactating cow, gas production and digestibility