مطالعه اثر جیره های نشاسته ای مکمل شده با اسیدهای چرب ضروری بر متابولیسم، عملکرد تولیدمثل و شیردهی میش
- رشته تحصیلی
- علوم دامی - فیزیولوژی دام - تولیدمثل
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6558;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 70749
- تاریخ دفاع
- ۲۵ شهریور ۱۳۹۴
- دانشجو
- حامد کرمانی موخر
- استاد راهنما
- آرمین توحیدی, سعید زین الدینی
- چکیده
- هدف پژوهش حاضر مقایسه برنامه 3 بار جفت گیری و زایش در طول 2 سال با استفاده از برنامه مدیریتی قطع شیر، اثر قوچ، ملاتونین و تغذیه با جیره های سر شار از نشاسته (گلوکوژنیک) مکمل شده با اسید های چرب غیر اشباع جهت بهبود وضعیت متابولیکی، عملکرد تولید و ترکیب شیر و فراسنجه های تولید مثلی در میش بود. 100 راس میش نژاد ایران بلک تازه زا انتخاب شد. 75 میش در گروه الف و 25 میش در گروه ب قرار گرفت. تمامی میش های گروه الف با هدف برنامه مدیریتی 3 بار جفتگیری و زایش در مدت 2 سال در روز های 80 و 90 بعد هر زایش به ترتیب قطع شیر و قوچ اندازی شدند. علاوه براین، ایمپلنت رگولین 40 روز قبل از قوچ اندازی (روز 50 بعد از زایش) زیر پوست گوش میش¬های این گروه قرار داده شد. جهت مقایسه اثرات منابع مختلف اسید های چرب روی وضعیت متابولیکی، تولید و ترکیب شیر و فراسنجه های تولید مثلی، میش های گروه الف در 3 گروه 25 تایی جدا نگهداری شدند. میش های هر گروه به ترتیب از جیره های حاوی نشاسته بالا اما مکمل شده با اسید های چرب متفاوت تغذیه شدند. گروه کنترل: مکمل شده با پودر چربی اشباع، گروه امگا3 : مکمل شده با دانه اکسترود شده کتان، گروه امگا 6: مکمل شده با سویا فرآوری شده. میش های گروه ب به ترتیب در روز های 120 و 180 قطع شیر و قوچ اندازی شده و از جیره گروه کنترل تغذیه شدند. مصرف خوراک، وزن بدن، نمونه خون، نمونه نمونه شیر میش ها تقریبا هر هفته یکبار اندازه گیری شد. چند نمونه از بافت پستان با استفاد از بیوپسی بعد از زایش برداشته شد. جهت مقایسه فراسنجه های تولید مثلی: تعداد میش¬های فحل، نرخ آبستنی، تخمک ریزی، بره زایی، چند قلوزایی و... در گروه های مختلف آزمایش مورد بررسی قرار گرفت. سونوگرافی جهت مشاهده تعداد فولیکول، جسم زرد و رویان به ترتیب در روز های یک، هفت و 30 روز بعد از ظهور نشانه های فحلی انجام شد. علاوه بر این وزن بره در زمان زایش، 3 و 4 ماهگی مورد بررسی و آزمایش قرار گرفت. مصرف خوراک و وزن بدن میش ها تحت تاثیر جیره آزمایشی قرار نگرفت. نتایج نشان داد که تغذیه میش ها با جیره حاوی امگا 3 به صورت معنی داری باعث کاهش اسید های چرب غیر استریفه خون می شود. میانگین تولید شیر و گلوکز خون در گروه امگا 6 بیشتر از گروه های دیگر بود. نتایج بافت شناسی پستان میش ها نشان داد که استفاده از اسید های چرب ضروری غیر اشباع ب
- Abstract
- Abstract The aim of current study was three mating and birth times duration two years by using of cutting milk, ram effect, the melatonin implant and nutrition with high starch diets (glycogenic) complemented with unsaturated fatty acids in order to improving metabolic status, composition and production milk and performance of reproductive factors in ewe. One hundred head ewes with Iran Black bred were chosen. 75 ewes were placed in A group and 25 ewes in B group. All ewes of A groups with the aim of managing protocol of three mating and birth times duration two years were milk-cutted and introduced rams 80 and 90 days after each parturition respectively. Moreover, melatonin implant was laid A group under skins of ewes 40 days before ram interduced (50 days after parturition). In order to effect comparing of sources of various fatty acids on metabolic status, composition and production milk and performance of reproductive factors, 75 ewes of A group were kept separately in three groups of 25. Every group (25 heads) were feed by high starch diet but different from fatty acid sources including: control group (supplemented with saturated fatty acid source), omega 3 group (supplemented with cotton seeds) and omega 6 group (supplemented with full fat soybean). B group’s ewes were milkcutted and rams introduced 120 and 180 days after parturition and were feed the same as control group diet. Feed intake, body weight, blood and milk sample of ewes were examined almost once week. Several samples of breast tissue were removed by biopsy after parturition. In order to comparing reproductive factors: the number of estrus ewes, pregnancy, ovulation, lambing and twining rate were studied in various experimental groups. Ultrasonography with the purpose of observation of the number of dominant follicle, corpus luteum, and embryo were applied in days of 1, 7 and 30 after appear of estrus sings.In addition to, the weight of lambs were measured in time of birth, 3 and 4 month in trail groups. Feed intake and body weight weren’t affected by test diets. The results of this investigation showed that NEFA concentration of blood were decreased significantly in ewes of omega group. Average production milk and blood glucose in omega 6 group was higher than other groups. The results of breast histology of ewes showed that nutrition of unsaturated fatty acids certainly omega 6 increase significantly epitlial cells percentage than saturated fatty acids. The results of reproductive factors performance including estrus, lambing and twining rates were higher in omega 3 and omega 6 groups that others groups. The consequences of these factors reduced meaningfully from first to third mating. Also the result showed that omega 3 fatty acids increase the number of male lambs in ewe flocks. The most lamb weight performance in 3th and 4th month were reported in B group. But as opposite to, less total of lamb weight per ewe were reported in this group. Generally, the consequences this study showed that 1. The using of glycogenic diet accompanying with unsaturated fatty acids were caused improvement of metabolic status in transition period, production and composition milk and enlargement in reproductive factors performances. 2. The using of protocol of three mating 158 and birth duration 2 years although decrease reproductive factors performances in second and third mating but overall, increase lambing rate and total lamb weight per ewe. Therefore, these results can expenditure for improving of productive and reproductive performances in midindustrial flocks in Iran. Key words: ewe, glycogenic diets, reproductive performance, lactation performance, melatonin, unsaturated fatty acid.