عنوان پایاننامه
مقایسه قابلیت استفاده بیولوژیکی منگنز و ویتامینK۳ به شکلهای نانو و میکرو در تغذیه طیور
- رشته تحصیلی
- تغذیه دام - تغذیه طیور
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6921;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 75166
- تاریخ دفاع
- ۲۶ خرداد ۱۳۹۴
- دانشجو
- لیلا لطفی
- استاد راهنما
- مجتبی زاغری, سعید زین الدینی
- چکیده
- این پژوهش با هدف استفاده از فناوری نانو در علم کشاورزی و تغذیه طیور و به منظور تعیین اثر و زیست فراهمی دو ماده منگنز و ویتامین K3 به صورت نانو و میکرو در جیره غذایی جوجه¬های گوشتی، به عنوان یک مدل حیوانی و مقایسه تفاوت¬های دو مقیاس این دو ماده مغذی به مرحله اجرا درآمد. شکل میکروی این دو ماده در بازار به صورت ترکیب¬های متفاوتی با زیست فراهمی متفاوت، موجود است. با توجه به اینکه ذرات کوچک¬تر جذب بیشتر و سریع¬تری دارند، استفاده از مقیاس نانوی این ترکیب¬ها، روشی برای افزایش زیست فراهمی آن¬ها است. به کارگیری روشی تلفیقی جهت کوچک نمودن اندازه ذرات این دو ماده، پس از بررسی روش¬های گوناگون، منجر به تولید ذرات در مقیاس نانو گردید. ذرات منگنز از سه منبع مختلف (MnO، MnCO3 و MnSO4) در 3 سطح 70، 120، 170 میلی¬گرم در کیلوگرم و ذرات ویتامین K3، از دو منبع مختلف (MSB و MSBC) در 3 سطح 2، 4، 6 میلی¬گرم در کیلوگرم، در دو مقیاس میکرو و نانو به همراه تیمار شاهد (بدون افزودن مکمل)، در جیره خوراکی304 قطعه جوجه¬¬گوشتی نر، در بخش نخست مطالعه و 208 قطعه جوجه گوشتی نر در بخش دوم، مورد استفاده قرار گرفتند. هر دو آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی به انجام رسیدند. وزن بدن و مقدار خوراک مصرفی هر تکرار به صورت هفتگی اندازه¬گیری و ثبت شد. در پایان، در آزمایش نخست، یک مرغ از هر تکرار کشتار و استخوان درشت¬¬نی به روش جوشاندن در آب از بافت¬های اطراف جدا شد و در آزمایش دوم پیش از کشتار از هر تکرار یک مرغ به صورت تصادفی به منظور بررسی زمان پروترومبین، خونگیری و سپس یک مرغ از هر تکرار به صورت تصادفی کشتار و استخوان درشت¬نی به روش پختن در اتوکلاو از بافت¬های اطراف جدا شد. فراسنجه¬هایی همچون طول، قطر، وزن، حجم، مقاومت در برابر نیروی شکست، خاکستر استخوان، وزن کبد و زمان پروترومبین، مورد اندازه¬گیری و بررسی قرار گرفتند. یافته¬های این پژوهش، حاکی از افزایش معنی¬دار (01/0P<) میزان منگنز و استحکام استخوان در آزمایش نخست، افزایش معنی¬دار (01/0P<) وزن استخوان و کاهش معنی¬دار (01/0P<) زمان پروترومبین پلاسما در آزمایش دوم و با استفاده از مکمل نانوی هر دو ماده مغذی در جیره بود. بین تیمارهای مختلف هر آزمایش از نظر وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی تفاوت معنی¬داری مشاهده نشد. زیست فراهمی ترکیب¬های مختلف منگنز و وی
- Abstract
- Abstract The aim of this study was using of nanotechnology in agricultural sciences and poultry nutrition. This research is designed to determine the effect and bioavailability of Manganese and Vitamin K3 in broilers diet as an animal model, both in nano and micro shapes and the comparison between them. Both of these two materials are available in their micro type with different features and so different bioavailability. Using of the nano particles, is a way to increase their bioavailability, because of their smaller size and so their much more absorption. Applying an integrated approach, after trying many methods, caused to produce particles in their nano size. In the experiment1, micro particles of manganese from three different sources (MnO, MnCO3 and MnSO4) with three levels (70, 120, 170 mg/Kg) were minimized to nano scale and applied with their micro particles, and a control diet (without any added Mn) in 304 broilers diets as different treatments. In the experiment 2, micro particles of vitamin K3, from two different sources (MSB and MSBC) in 3 levels (2, 4, 6 mg/Kg), were minimized to their nano scale and applied with their micro particles, and a control diet (without any added vitamin K) in 208 broilers diets as different treatments. Both of the experiments were conducted as a completely randomized design. BW and FI, for every replicates were measured and recorded weekly. At the end, one bird per replicate was selected randomly to slaughter, the tibia was separated and de fleshed by cooking in boiling water in the first study and in the second study, one bird per replicate was selected for bleeding and one bird for slaughtering, randomly. Parameters like: tibia length, diameter, weight, volume, ash, breaking strength, liver weight and blood prothrombin time were measured. The results of this study showed that: nano particle size affected positively bone weight and its Mn content in the first experiment, prothrombin time and bone strength, in the second experiment, significantly (P<0.01). There was no significant difference in broilers body weight, feed intake and feed conversion ratio, between treatments in each study. Relative bioavailability of different compounds of manganese and vitamin K3, in both scales were determined with a slope ratio regression that showed an increased bioavailability in nano scale. As conclusion, this means: with a reduction in supplementation of these nano materials in broilers diets, no negative effect will be seen. Key words: Broilers, Nano Mn, Nano Vitamin K3, Bioavailability