عنوان پایان‌نامه

بررسی برخی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ارقام مختلف زیتون (Olea europaea L) به تنش شوری



    دانشجو در تاریخ ۲۴ مرداد ۱۳۹۶ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی برخی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ارقام مختلف زیتون (Olea europaea L) به تنش شوری" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه پردیس علوم شماره ثبت: 6548;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 81369;کتابخانه پردیس علوم شماره ثبت: 6548;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 81369
    تاریخ دفاع
    ۲۴ مرداد ۱۳۹۶
    دانشجو
    حبیب شیرزاد
    استاد راهنما
    وحید نیکنام

    این پژوهش باهدف بررسی برخی پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ارقام مختلف زیتون به تنش شوری در قالب سه آزمایش مجزا به اجرا درآمد. در آزمایش اول به‌منظور بررسی اثر شوری و ترکیب پنکونازول بر صفات ریخت شناختی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی چهار رقم زیتون (کنسروالیا، کرونایکی، زرد و روغنی) یک آزمایش گلدانی اجرا شد. در آزمایش دوم خصوصیات ریخت شناختی، عملکردی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و کمیت و کیفت روغن 11 رقم زیتون در منطقه طارم که تحت آبیاری با آب نسبتاً شور کشت‌شده بودند موردبررسی قرار گرفت. در آزمایش سوم بهینه‌سازی استخراج ترکیبات فنولی برگ زیتون با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) انجام شد. نتایج آزمایش اول نشان داد که تیمارهای موردبررسی تأثیر معنی‌داری روی ویژگی‌های ریخت شناختی، فیزیولوژیکی، عناصر غذایی و بیوشیمیایی ارقام مختلف زیتون دارد. در بین ارقام موردمطالعه کرونایکی و زرد مقاومت خوبی به تنش شوری نشان دادند که می‌تواند موردتوجه قرار گیرد. در آزمایش دوم که مقایسه بین 11 رقم زیتون انجام گرفت، نتایج نشان داد که ویژگی‌های ریخت شناختی، فیزیولوژیکی، عناصر غذایی، خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیکوشیمیایی ارقام مختلف زیتون تفاوت معنی‌داری باهم دارند. در آزمایش سوم که روش بهینه‌سازی استخراج ترکیبات فنولی برگ زیتون، برای مطالعه اثرات سه متغیر دمای التراسونیک، زمان التراسونیک و نسبت اتانول به آب و در شش پاسخ وابسته فنول کل، فلاونوئید کل، فعالیت آنتی‌اکسیدانی (DPPH%)، فعالیت آنتی‌اکسیدانی (فرپ)، کاروتنوئید کل و کلروفیل کل انجام شد، پارامترها در شرایط استخراجی بهینه برای به دست آوردن هم‌زمان پاسخ‌ها در اتانول 51 درصد، دمای التراسونیک 65 درجه سانتی‌گراد و زمان التراسونیک 15 دقیقه به دست آمد. در شرایط بهینه مقدار مطلوبیت بیش از 0/92محاسبه شد. نتایج این پژوهش می‌تواند در راستای گزینش ارقام مقاوم به شوری و ارقام دارای کیفیت بالای روغن در صنایع کشاورزی، غذایی و دارویی به‌منظور گسترش این گیاه ارزشمند در مناطق مختلف کشور بکار گرفته شود.
    Abstract
    This study was aimed at investigating some biochemical and physiological reactions of different cultivars of olive (Olea europaea L.) to salinity stresses in three distinct experiments in different experimental settings and contexts in Iran over a period of three years. In the first experiment and to study the effects of salinity and penconazole combination on morphological, physiological, and biochemical characteristics of four cultivars of olive, a factorial experiment was conducted. Experimental factors included types in four levels (Conservolea, Koroniki, Zard, Roghani), salinity levels (zero, 100 and 200 mM) and penconazole in three levels (zero, 10 and 15 mM). In the second experiment on morphological, physiological, functional, and biochemical, quantity, and quality characteristics of oil, 11 cultivars of olive (Zard, Roghani, Voliotiki, Arbequina, Karidolia, Oblonga, Amigdalolia, Koroniki, Leccino, Conservolea, Korfolia) In the region of TAROM were investigated . The third experiment was dedicated to the optimization of the extraction of phenolic compounds from olive leaves using RSM. The results of the first experiment proved that the studied treatments have significant effects on morphological factors (growth, stem diameter, defoliation percent), physiological factors (carbon dioxide under stomata, transpiration, stomatal conductance, photosynthesis), nutrient elements (boron, copper, zinc, manganese, iron, potassium, phosphorus, nitrogen, sodium, chlorine), and biochemical factors (nitrate reductase, polyphenol oxidase, peroxidase, superoxide dismutase, catalase, malondialdehyde, glycine betaine, proline, carbohydrates) of different olive types. Among different types, Koroniki and Zard showed good resistance to salinity that would prove to be of utter importance. In the second experiment, The results showed that, morphological factors (number of inflorescences on branches, number of flowers every 5 inflorescences, number of full flower in 5 inflorescences, the number of fruits per branch, the final number of fruits on the branches and levels of chlorophyll by SPAD readings), physiological factors (CO2 under stomata, transpiration, stomatal conductance and photosynthesis), nutrient elements (boron, copper, zinc, manganese, iron, potassium, phosphorus, nitrogen, sodium, chlorine), biochemical and antioxidant enzymes (soluble sugars, glycine betaine, proline, malondialdehyde, and the enzyme polyphenol oxidase, peroxidase, superoxide, catalase and nitrate reductase), and physicochemical characteristics (oil percentage, refractive index, iodine value, acidity, peroxide, saponification, fatty acid profile was analyzed by a GC) 11 cultivars of olive have significant difference together. The overall results of the study on the quality of olive types in Tarom showed that Koroniki, Voliotiki, and Arbequin types enjoy a higher quality compared to other types. Besides, Conservolea and Korfolia have considerably good levels of quality, too. The third experiment was aimed at the optimization of the extraction of olive leaves’ phenolic compounds to study the effects of three variables of ultrasonic temperature, ultrasonic time, and the ratio of ethanol to water in four-dependent responses (i.e., TPC, TFC, DPPH, and FRAP). The parameters were obtained in the optimum extraction conditions consisting of 51% ethanol, 65°C ultrasonic temperature, and 15 minutes ultrasonic time to get the results. In optimum conditions, the desirability value was estimated to be over 0.92.The results of this research could be utilized in order to choose salinity-tolerant cultivars and types of high-quality oil in agricultural, food, and pharmaceutical industries with the purpose of expansion of the valuable plant in different regions of the country.Keywords: Penconazole, Olive, Oil, Salt stresses, antioxidant, RSM