مطالعه مورد شاهدی روی عوامل خطر اسهالهای کمپیلوباکتر وتعیین عوامل حدت در گونه های شناسایی شده با روش مولکولی
- رشته تحصیلی
- بیماری های داخلی دامهای کوچک
- مقطع تحصیلی
- دکترای تخصصی
- محل دفاع
- کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 554 ت;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 554 ت;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 63750
- تاریخ دفاع
- ۰۹ مهر ۱۳۹۲
- دانشجو
- حامد زمانخان ملایری
- استاد راهنما
- تقی زهرائی صالحی, شهرام جمشیدی
- چکیده
- کمپیلوباکتر از علل مهم و شایع ایجاد گاستروآنتریت در انسان می باشد. سگ ها به عنوان مخزن گونه های مختلف کمپیلوباکتر شناخته می شوند و با دفع این جرم در مدفوع می توانند انسان و سایر حیوانات را آلوده نمایند. شناخت ما از اکولوژی و فاکتورهای خطر دفع این باکتری در سگ محدود است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل خطر احتمالی دفع این باکتری در سگ های مبتلا به اسهال و ارزیابی وضعیت برخی ژن های حدت آن طراحی شد. این مطالعه به صورت مورد- شاهدی صورت گرفت. سگهای مورد (40 قلاده) از میان سگهای مبتلا به اسهال که از نظر کمپیلوباکتر در آزمایش مولتی پلکس PCR مثبت بودند، برگزیده شدند. انتخاب سگهای شاهد (40 قلاده) نیز از بین سگهای سالم ارجاعی و بر اساس منفی بودن نتیجه آزمایش مولتی پلکس PCR انجام پذیرفت. همزمان با نمونه گیری، در یک پرسشنامه تعدادی از عوامل خطر احتمالی دفع این باکتری جمع آوری گردید. در نهایت فراوانی چند ژن حدت در کمپیلوباکتر ژژونی های بدست آمده، تعیین شد. در بین 40 نمونه سگ اسهالی که کمپیلوباکتر- مثبت تشخیص داده شده بودند، تعداد 24 حیوان (60%) تنها کمپیلوباکتر ژژونی و 13 سگ (5/32%) فقط کمپیلوباکتر آپسالینسیس را در مدفوع خود دفع می نمودند. در 3 عدد (5/7%) از نمونه ها هر دو گونه (کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلوباکتر آپسالینسیس) وجود داشت. بر اساس آنالیز آماری صورت گرفته به روش رگرسیون لجستیک، مشخص گردید که گروه سنی زیر 6 ماه {OR=8.35 (95% CI: 2.19-31.81), p=0.002}، استفاده از جیره غذایی با غالبیت گوشت مرغ {OR=9.64 (95% CI: 1.75-53.00), p=0.009} و همچنین مصرف غذای خام نسبت به غذای تجاری {OR=10.23 (95% CI: 1.46-71.44), p=0.019} افزایش خطر دفع کمپیلوباکتر را در حیوانات مبتلا به اسهال به دنبال دارد. ژن های حدت بررسی شده در کمپیلوباکتر ژژونی های جدا شده شامل ژن های cadF، flaA، iam، cdtA، cdtB و cdtC بود که فراوانی آن ها به ترتیب 3/96، 6/92، 9/25، 3/96، 9/88 و 5/81 درصد تعیین گردید. بر اساس نتایج مطالع? حاضر حیوانات مبتلا به اسهال و جوان، به علاوه سگ هایی که به وسیله گوشت مرغ و یا گوشت خام تغذیه می شوند، به عنوان منبع مهم انتقال این عامل بیماریزای مشترک به انسان باید مورد توجه قرار گیرند.
- Abstract
- Campylobacter is an important and common cause of human gastroenteritis. Dogs are considered as reservoir of Campylobacter spp. and can infect people and other animals by shedding these organisms in stool. Our knowledge about the ecology and risk factors for shedding of Campylobacter in dogs is limited. So, the present study designed to evaluate risk factors for shedding of this organism in diarrheic dogs. Some virulence factors also assessed in acquired bacteria. In this Case-Control study, 40 diarrheic dogs selected as Case group based on positive results in Multiplex PCR analysis for Campylobacter spp. shedding in feces. Control group dogs (40 animals) chosen from healthy referred dogs with negative results in Multiplex PCR test. During sampling process with the help of a questionnaire, some data about risk factors for Campylobacter shedding collected. Finally, the presence of six virulence factors evaluated in obtained Campylobacter jejuni. Among 40 diarrheic and Campylobacter-positive dogs selected as Case group, 24 (%60) shed only Campylobacter jejuni in their feces, while 13 (%32.5) only shed Campylobacter upsaliensis. Three dogs (%7.5) shed both C. jejuni and C. upsaliensis species. Based on statistical analysis, age under 6 months, chicken meat as the major source of their ration and raw meat consumption increases the risk of Campylobacter shedding in diarrheic dogs. The prevalence of virulence factors evaluated in this study (cadF, flaA, iam, cdtA, cdtB and cadC), determined to be 96.3, 92.6, 25.9, 96.3, 88.9 and 81.5 percent, respectively. According to the results of this study, diarrheic and young pets, as well as dogs fed with chicken or raw meat should be considered as important sources of this zoonotic pathogen for humans.