عنوان پایاننامه
بررسی تاثیر عصاره گیاه دارویی خانواده پروانه آسا برروی کیفیت و کمیت شیر تولیدی در گاو
- رشته تحصیلی
- دامپزشکی
- مقطع تحصیلی
- دکتری عمومی
- محل دفاع
- کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 3422;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 3422;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 54724
- تاریخ دفاع
- ۲۰ آبان ۱۳۹۱
- دانشجو
- محسن شیرکوند
- استاد راهنما
- پرویز تاجیک
- چکیده
- در صنعت دامپروری در هرنقطه از جهان تولید هرچه بیشتر شیر به همراه کیفیت بالاتر درکنار تولید گوساله به عنوان یکی از منابع درآمد دامپروری دردستور کار دامپروران قرار دارد. از این رو از دیرباز دامپروران از روش های متفاوتی برای افزایش مقدار تولید شیر استفاده کرده اند که برای مثال می توان به افزایش تعداد دفعات شیر دوشی در طی شبانه روز و استفاده از هورمون رشد گاوی اشاره نمود. تا به حال گزارشاتی درمورد اثرات بعضی از گیاهان دارویی بر تولید شیرانجام شده است. این مطالعه برای ارزیابی اثرات گیاهان دارویی بر کمیت وکیفیت شیر در گاوهای شیری انجام شده است. دراین مطالعه گاوها یی که از نظر تمام ویژگیهای مد نظرماه تا حدود 90 درصد مشابهت داشتند به دو گروه یک و دوتقسیم شدند به این صورت که در هرگروه 6 راس گاو به عنوان شاهد و شش راس گاو به عنوان تیمار وجود داشتند.گروه یک شامل گاوهایی بودند که 20 روز از زایش آنها گذشته بود و گروه دوم شامل گاوهایی بودند که 150روز از زایش آنها گذشته بود. جیره ی مورد استفاده در این موسسه به صورت مخلوط و در سه وعده به دامها داده می شد که شامل سیلوی ذرت، یونجه، آردجو، ذرت دانه ای، کنجاله ی کلزا، سبوس گندم و مکملهای معدنی و ویتامینی بود. پودر گیاه مورد آزمایش ما روزانه 200 گرم به ازای هرراس، ده روز قبل از شروع آزمایش به منظور هماهنگ سازی فیزیولوژی بدن گاوها با این ماده و ده روز بعد از شروع آزمایش به صورت اضافه شده به جیره به دامها داده شد. قبل از شروع آزمایش علاوه بر اندازه گیری مقدار تولید شیر با گرفتن نمونه ی شیر فاکتورهای کیفی مورد نظر (SCC1،TBC 2چربی شیر) نیز بررسی شد. سپس هر ده روز یک بار به مدت 2ماه نمونه ی شیر تهیه شدو علاوه بر بررسی فاکتورهای کیفی مورد نظر مقدار تولید شیر هم کنترل و مقایسه شد. ضمنا دراین آزمایش قبل از هر وعده شیر دوشی تست کالیفرنیا انجام شد و خوشبختانه هیچ کدام از گاوها در طی دوران آزمایش دچار ورم پستان نشدند. گاوهای تیمار گروه یک(20روز بعد زایش) از نظر مقدار تولیدشیر نسبت به گاوهای شاهد گروه یک افزایش معنا داری داشته اند . همچنین گاوهای تیمارگروه دو(150روزبعدزایش) در مقایسه با گاوهای شاهدگروه دو مقدار کاهش تولید شیرشان تقریبا یکسان بوده است و اختلاف معناداری وجود نداشته است. همچنین دربین فاکتورهای کیفی نیز در هر دوگروه مقدار SCC شیرگاوهای تیمار در مقایسه با گاوهای شاهد کاهش معناداری داشته است. درمورد چربی شیر اختلاف معنا داری دربین گاوهای تیمار و شاهد مشاهده نشد. همچنین درمورد بار میکروبی شیر نیز گاوهای تیمار هردوگروه در مقایسه با گاوهای شاهد کاهش بسیار بیشتری داشته است که این اختلاف معنادار بوده است. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که افزایش روزانه 200گرم از پودر این گیاهان به جیره ی گاوشیری می تواند باعث افزایش کمیت وکیفیت شیر شود و می توان در رژیم غذائی گاو شیری از این گیاهان استفاده کنیم.
- Abstract
- In husbandry industry anywhere around the world, producing more milk with higher quality beside beef production as some incoming sources have been considered by stock holders. So since many years ago, the stock holders used different methods for increasing milk production. For example increasing milking frequency during a 24 hours period and using bovine growth hormone. There are some reports indicating the effects of some herbal medicine in milk production. This research was carried out to evaluate the effect of some native herbal plants on the quality and quantity of milk in dairy cows. In this study two groups of cows have been chosen. Each group contained twelve cows which in each group there were six cows as control group and six as experimental groups that were of 90 percent similarity of the desired characteristics. First group contained the cows in twenty day after their parturition and second group contained the cows that were in 150th day after their parturition. The diet used in this farm was total mix ration and was given to cows three times a day which contained corn silage, alfalfa, oat grain, corn grain, rapeseed meal, wheat brain and mineral and vitamin supplements. The herbal powder used in this study was 200gr for each cow per day. It was added to the diet of experimental groups ten days before the start of the experiment for the purpose of cow’s adaptation and continued ten days after the start of the experiment. Before the experiment start milk production rate, SCC, TBC and milk fat were recorded. During two months every ten days quality factors and milk production were examined and compared. Meanwhile before each milking time CMT has done and fortunately none of the cows showed mastitis. Based on the results that we have found, the value of milk production in the first group of the experimental cows was significantly higher than the control group. In second groups of the experimental group compared with the control group, decreasing of milk production did not show a significant difference. Among qualitative factors in both experimental groups compared with control groups the SCC rate had a significant decrease. In both groups there was no significant difference between milk fat in both experimental and control cows. TBC factor in groups had a significant decrease compare with control groups. Based on the results found in this research, adding 200gr of herbal powder can have positive effect on the milk quality and quantity. Therefore we can take the advantage of this plant in dairy cows diet.