عنوان پایاننامه
مطالعه اثر آنتی اکسیدانی و آنتی رادیکالی عصاره های آبی و الکل گیاهی مرزه ایرانی در شرایط آزمایشگاهی
- رشته تحصیلی
- دامپزشکی
- مقطع تحصیلی
- دکتری عمومی
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 54303;کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 3414;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 3414
- تاریخ دفاع
- ۰۴ مهر ۱۳۹۱
- دانشجو
- مهدیه جعفری
- استاد راهنما
- ابوالفضل کامکار
- چکیده
- آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که از واکنش رادیکال های آزاد با بیومولکول ها و نیز از کاهش ارزش تغذیه ای و خصوصیات ارگانولپتیکی محصولات غذایی جلوگیری می نمایند. سرطان زایی و اثرات منفی آنتی اکسیدان های سنتزی بر سلامت انسان مشخص گردیده است. اخیرا به دلیل فعالیت آنتی رادیکالی شناخته شده برخی ترکیبات گیاهی و مشتقات آن ها توجه بسیار زیادی برای استفاده از آن ها به عنوان آنتی اکسیدان در سامانه های غذایی و بیولوژیکی شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های آبی و الکلی مرزه ایرانی (Satureja hortensis L.) به عنوان جایگزین برای آنتی اکسیدان سنتتیک بود. جهت بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های آبی و الکلی گیاه از دو روش مهار رادیکال آزاد DPPH و سامانه بتاکاروتن/ لینولئیک اسید استفاده شد.در آزمایش مهار رادیکال آزاد DPPH غلظت مهاری 50 % عصاره های آبی، اتانولی و متانولی به ترتیب 45/1 ± 39 و 7/0 ± 5/31 و 4/0 ± 37 میکروگرم بر میلی لیتر بوده و در ممانعت از اکسیداسیون لینولئیک اسید در سیستم بتاکاروتن/ لینولئیک اسید در غلظت 2 گرم در لیتر به ترتیب دارای 12/2 ± 5/79 و 5/2 ± 5/76 و 41/1 ± 72 درصد اثر مهاری بودند. در ارتباط با BHT مقادیر 8/0 ± 5/4 میکروگرم بر میلی لیتر و 44/1 ± 96 درصد به ترتیب در آزمایش های مهار رادیکال آزاد DPPH و سیستم بتاکاروتن/ لینولئیک اسید به دست آمد. عصاره های آبی و الکلی مرزه فعالیت آنتی اکسیدانی ضعیف تری نسبت به BHT به عنوان آنتی اکسیدان سنتتیک از خود نشان دادند( 05/0p<). در آزمایش DPPH عصاره اتانولی و در آزمایش بتاکاروتن/ لینولئیک اسید عصاره آبی بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی را از خود نشان دادند( 05/0p<). نتایج نشان داد عصاره ها ی مرزه آنتی اکسیدان های قوی هستند و می توانند به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی در مواد غذایی و صنایع دارویی استفاده شوند. واژگان کلیدی: فعالیت آنتی اکسیدانی، عصاره های آبی و الکلی، مرزه ایرانی
- Abstract
- Antioxidant can prevent of the reaction between free radical and biomolecules and also from losses of nutritional value and organoleptic properties of food starff. Carcinogenesis and health risks of the synthetic antioxidants. have been distincted. Recently, there is a growing intrest in using plant compounds and their derivatives in different biological and food systems, due to their antiradical properties. The purpose of this study was to evaluate antioxidant activity of aqueous and alcoholic extracts of Iranian savory (Satureja hortensis L.) as substitute for synthetic antioxidants. The antioxidant activity was investigated using two methods, DPPH free radical scavenging and ?-caroten / linoleic acid system. The aqueous , ethanolic and methanolic extracts were able to reduce the free radical DPPH with a IC50 of 39 ± 1.45 , 31.5 ± 0.7 and 37 ± 0.4 µg /ml, respectively. In ?-caroten/ linoleic acid assay, they also inhibited the linoleic acid oxidation, exhibiting 79.5 ±2.12% , 76.5 ± 2.5% and 72 ± 1.41% inhibition at concentration of 2 g/l,respectively. While these values in BHT were 4.5 ± 0.8 µg/ml and 96 ±1.44% , respectively. The aqueous and alcoholic extracts showed weaker antioxidant capacity than BHT, as a synthetic antioxidant (p<0.05). In DPPH and ?-caroten/ linoleic acid tests, ethanolic and aqueous extracts showed the highest antioxidant effect, respectively (p<0.05). According results, extracts of Satureja hortensis L. are potent antioxidants and can be used as natural antioxidant in foodstuff and pharmaceutical industry. Keywords:Antioxidant activity, Aqueous and alcoholic extract, Iranian savory