عنوان پایان‌نامه

مطالعه اثر ضد میکروبی فیلمهای تهیه شده از کیتوزان و جدایه پروتئین آب پنیر حاوی اسانس آویشن شیرازی نانو کپسوله بر برخی باکتریهای بیماریزا




    رشته تحصیلی
    دامپزشکی
    مقطع تحصیلی
    دکتری عمومی
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 3521;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 3521;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 64534
    تاریخ دفاع
    ۲۳ شهریور ۱۳۹۳
    استاد راهنما
    علی خنجری

    یک روش جدید در نگهداری غذا، استفاده از بسته بندی فعال به منظور افزایش حاشیه ی امنیت و اطمینان از حفظ کیفیت مواد غذایی است. بسته بندی فعال در واقع استفاده از عوامل ضد میکروبی در فیلم ها است. برای افزایش پایداری فیزیکی و فعالیت زیستی مواد فعال ضد میکروبی ،می توان این ترکیبات را نانوکپسوله نمود. در این مطالعه از فیلم های خوراکی ضد میکروبی کیتوزان و جدایه ی آب پنیر حاوی غلظت های مختلف اسانس آویشن شیرازی معمولی و اسانس آویشن شیرازی نانوانکپسوله استفاده شد و تاثیر آن ها بر روی تعدادی از باکتری های بیماری زای مواد غذایی به روش انتشار دیسک سنجیده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش غلظت اسانس در رابطه با فیلم های کیتوزان و هم چنین جدایه ی آب پنیر، هر چند که روند ایجاد قطر هاله عدم رشد منظم نیست ولی به طور کلی می‌توان گفت با افزایش غلظت اسانس قطر هاله عدم رشد به صورت معنی داری افزایش یافت (05/0p< ) همچنین بیشترین اثر ضد میکروبی فیلم های مذکور روی لیستریامونوسایتژنز و کمترین اثر ضد میکروبی روی اشریشیاکلای وجود داشت. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که فیلم های تهیه شده از کیتوزان و جدایه پروتئینی آب پنیر حتی در بالاترین غلظت پودر نانوانکپسوله اسانس آویشن شیرازی (% 4) نیز توانایی ایجاد هاله عدم از رشد در مورد هیچ یک از باکتری ها نداشتند. بر اساس یافته های موجود، فیلم های خوراکی کیتوزان و جدایه ی آب پنیر حاوی اسانس آویشن شیرازی، دارای خواص ضد میکروبی بسیار خوبی هستند و استفاده از آن ها به عنوان بسته بندی فعال در صنایع غذایی، مفید به نظر می رسد.
    Abstract
    A new method in food preservation is using active packaging in order to increase safety margin and becoming sure of maintaining the quality of food products. Active packaging is incorporation of antimicrobial agents in films. In order to increase physical stability and bioactivity of active compounds, these compounds can be nanoencapsulated. In this study, Chitosan and Whey edible antimicrobial films incorporated with Zataria multiflora Boiss (both in free and nanoencapsulated forms) were used and their antimicrobial activity against four foodborne bacteria were evaluated using disc diffusion test. The results indicated that by increasing the concentration of Zataria multiflora Boiss essential oil in both whey and chitosan films, a statistically significant increase occurred in inhibition zones’ diameters(P<0.5). The most and the least antimicrobial effect of films were on Listeria.monocytogenes and Escherichia.coli respectively. The results also indicated that both chitosan and whey films incorporated with nanoencapsulated form of Zataria multiflora Boiss , did not have any antimicrobial effect on tested bacteria(no inhibition zone was formed) even at high concentrations of the essential oil (4%). According to the results of this study, whey and chitosan edible films incorporated with Zataria multiflora Boiss essential oil, showed a good antimicrobial effect and it seems advantageous to use them as active packaging in food products. Keywords: Active packaging, chitosan, whey protein isolate, Zataria multiflora Boiss