عنوان پایان‌نامه

مطالعات فعالیت آنتی اکسیدانی و آنتی رادیکالی عصاره آبی برگ زیتون در شرایط برون تنی



    دانشجو در تاریخ ۳۱ خرداد ۱۳۹۳ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "مطالعات فعالیت آنتی اکسیدانی و آنتی رادیکالی عصاره آبی برگ زیتون در شرایط برون تنی" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    دامپزشکی
    مقطع تحصیلی
    دکتری عمومی
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 3506
    تاریخ دفاع
    ۳۱ خرداد ۱۳۹۳
    استاد راهنما
    ابوالفضل کامکار

    آنتی‌اکسیدان‌ها به عنوان افزودنی موادی هستند که ماندگاری مواد غذایی را بالا می‌برند و این کار را از طریق محافظت از آن‌ها در برابر فساد ناشی از اکسیداسیون انجام می‌دهند. همچنین آنتی‌‌اکسیدان‌ها با دارا بودن نقش در پاک کردن رادیکال‌های آزاد، به عنوان مکمل‌های غذایی دارای نقش مهمی در پیشگیری از سرطان و افزایش سلامت انسان‌ها هستند. از جمله آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی و رایج، ویتامین‌ها و رنگدانه‌های طبیعی موجود در میوه‌ها و سبزیجات هستند. با کشف اثرات مضر و سرطان‌زای آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی مانند BHT و BHA، استفاده از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی جانشین، ازجمله عصاره‌ها و اسانس‌های گیاهی که کمترین خطر را برای سلامت انسان و محیط زیست دارند، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه، تاثیر غلظت‌های مختلف عصاره آبی برگ زیتون بر میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی و آنتی‌رادیکالی در شرایط برون‌تنی و مقایسه آن‌ها با یک آنتی‌اکسیدان سنتزی مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا به کمک آزمایش‌های DPPH و بتاکاروتن- لینولئیک اسید خاصیت آنتی‌اکسیدانی عصاره ارزیابی گردید و سپس محتوای تام فنولی و فلاونوئیدی عصاره اندازه‌گیری شد. در آزمایش DPPH، IC50 عصاره برگ زیتون برابر 0.1 ± 85 میکروگرم بر میلی‌لیتر و IC50 ماده استاندارد BHT برابر 0.2 ± 15 میکروگرم بر میلی‌لیتر به دست آمد. در آزمایش بتاکاروتن- لینولئیک اسید قدرت مهار عصاره در برابر اکسیداسیون لینولئیک اسید در BHT، BHA و عصاره برگ زیتون به ترتیب 5/0 ± 4/87، 2/0 ± 2/97 و 3 /0 ± 80 درصد گزارش شد. محتوای تام فنولی در عصاره آبی برگ زیتون به روش فولین سیوکالتیو و برمبنای ماده استاندارد گالیک اسید، برابر 56/2 ± 53/217 میلی‌گرم معادل گالیک اسید در گرم ماده خشک به دست آمد. محتوای تام فلاونوئیدی با استفاده از معرف کلرید آلومینیوم و با ماده استاندارد کوئرستین، برابر 5/1 ± 45 میلی‌گرم معادل کوئرستین در گرم ماده خشک به دست آمد. بر اساس یافته‌های موجود، عصاره آبی برگ زیتون می‌تواند قدرت نسبتاً خوبی را به عنوان آنتی‌اکسیدان طبیعی داشته باشد و پس از انجام آزمایشات تکمیلی می‌تواند در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
    Abstract
    Antioxidants as additives are substances which prolong the shelf-life of foodstuffs by protecting them against deterioration caused by oxidation. Antioxidants as food supplements have a role in human health through their radical scavenging effects. They are known to prevent the occurrence of cancers. Among the common natural antioxidants, are vitamins and natural pigments found in fruits and vegetables. Considering the recent findings about synthetic antioxidants such as BHA and BHT, and the possibility of harmful and carcinogenic effects, the use of natural alternatives such as herbal extracts and essential oils, is taken into consideration as they are both safe to humans and the environment. In this study, the antioxidant and antiradical activity of different concentrations of water extract of olive leaf has been evaluated in vitro. The results were compared with that of a synthetic antioxidant. DPPH assay and ? carotene-linoleic acid test were used for the determination of antioxidant activity and the total phenolics and flavonoids content were also determined. In the DPPH assay the IC50 value of the extract and the BHT were 85±0.1 and 15±0.2 respectively. In the ? carotene-linoleic acid test, the inhibition potential against beta-carotene oxidation for the BHT, BHA and the extract was 84/7±0.5%, 97.2±0.2% and 80±0.3% accordingly. The content of total phenolic compounds obtained for extract through the folin-ciocalteu method was 217.53±2.56 mg gallic acid equivalents/g of dry extract. The content of total flavonoids was 45±1.5 mg quercetin equivalents/g of dry extract. The results have indicated a high potential of application of olive leaf extract in foodstuff and food additive. Also, it can be used to improve the shelf-life of foods.