عنوان پایان‌نامه

ارزیابی LC۵۰ توکسیکوکینتیک اسانس زیره سیاه در ماهی قزل آلای رنگین کمان



    دانشجو در تاریخ ۰۲ دی ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "ارزیابی LC۵۰ توکسیکوکینتیک اسانس زیره سیاه در ماهی قزل آلای رنگین کمان" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    دامپزشکی
    مقطع تحصیلی
    دکتری عمومی
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 3618;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 3618
    تاریخ دفاع
    ۰۲ دی ۱۳۹۴

    این مطالعه به منظور تعیین مقدار سمیت حاد و غلظت کشندگی 50 درصد (LC50) اسانس زیره سیاه (Bunium persicum) و همچنین بررسی توکسیکوکینتیک آن بر روی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) انجام شد. ابتدا اسانس‌گیری انجام و سپس با استفاده از دستگاه GC/MS ترکیبات زیره سیاه شناسایی و مقادیر آن تعیین شد. سپس آزمون سمیت حاد طی دوره 96 ساعته با پروتکل استاندارد OECD 203 و آزمون سمیت مزمن طی دوره 14 روزه بر اساس استاندارد جهانی OECD 204 در آب ساکن انجام گرفت. در این آزمون از هفت گروه تیمار و یک گروه شاهد با میانگین وزنی 5/0±5/3 گرم با حجم نه لیتر آب استفاده شد. در هر گروه، از پنج قطعه ماهی استفاده و برای افزایش دقت و اطمینان، آزمون سه بار تکرار شد. در آزمون سمیت مزمن، هر چهار ساعت یک‌بار از آب نمونه‌گیری و تغییرات ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس توسط دستگاه HPLC ثبت شد. داده‌ها با استفاده از روش آماری Behrens–Karber و نرم‌افزارهای 2010 Excel Microsoftو 19 Analysis Probit مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. میزان LC50 اسانس زیره 35 ppm به‌دست آمد و نمودار مربوط به تغییرات غلظت اسانس در آب رسم شد. بر اساس نتایج به‌دست آمده از نمودار غلظت اسانس، مشخص شد که از غلظت اسانس به تدریج کاسته شده و پس از طی حدود 48 ساعت، به سطح پایدار می‌رسد. نتایج آسیب‌شناسی نشان داد که آبشش دچار پرولیفراسیون سلولی و اتصال تیغه‌ها به هم شده است. در مغز نیز نکروز سلولی و نفوذ سلول‌های التهابی تک‌هسته‌ای به پارانشیم مغز مشاهده و ثبت شد و نشان داد که بیشترین ضایعات بافتی در این دو عضو اتفاق افتاده است. با توجه به نتایج بررسی آسیب بافتی، نمودار تغییرات غلظت اسانس و رفتارهای بالینی ماهی‌ها، می‌توان نتیجه گرفت که زیره سیاه با حلالیت سریع در آب، سبب تغییر خواص فیزیکی آب و کاهش میزان اکسیژن آب اعمال اثر می‌کند و اختلال در سیستم اکسیژن‌رسانی ماهی، سبب مرگ آن‌ها می‌شود. با توجه به میزان پایین غلظت اسانس در بافت، رسم نمودار توکیسکوکینتیک اسانس میسر نشد. پارامترهای مؤثر بر آب همچون سختی، pH، میزان اکسیژن محلول و درجه حرارت در تمام طول آزمایش بررسی و میزان آن‌ها در حد استاندارد بود.
    Abstract
    This research was carried out to determine LC50 for Bunium persicum essential oil and study about it’s toxicokinetic in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). At first the essential oil extraction was obtained, then the components of caraway were identified and determined by GC/MS. A 96-h acute toxicity and 14 days chronic toxicity were performed through static method according to OECD 203 and OECD 204 respectively. This study was conducted using 7 treatment and 1 control group of rainbow trout weithing 3.5 ± 0.5 gr in 9 L tank of water. In each group 5 fish were placed in each tank with three duplication.In chronic toxicity test sampling was performed each 4 hours and changes in concentration of essential oil’s compounent were recorded by HPLC. Data was analysed by Behrens-carber method and probit analysis. LC50 was found 35 ppm and diagram regarding concentration of constituents was drawn. Diagrams has showed that the concentration of compounds was gradually decreased and after 48h reached to steady state. The pathologic results, fusion of secendary lamella and proliferation in gill cells were observed.monocelular cell infiltration and necrosis were also observed in brain and it showed the most pathological effects happened in these 2 organs.Due to the histopathological results, HPLC’s diagrams and fishes behavior can be concluded that caraway affected by changing the water physical features and also decreasing soluble O2 with it’s fast solubility in water and then caused hypoxy and death in fish.Because of low density of essential oil in tissues,getting the toxicokinetic results was impossible.The important parameters such as hardness, dissolved O2, pH and water temperature were stabled and checked during the entire experiments.