عنوان پایاننامه
ارزیابی تاثیر عصاره متانولی مرزه ایرانی روی پایداری اکسیداتیو روغن سویا
- رشته تحصیلی
- دامپزشکی
- مقطع تحصیلی
- دکتری عمومی
- محل دفاع
- کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 3444;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 56941;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 3444
- تاریخ دفاع
- ۱۲ اسفند ۱۳۹۱
- دانشجو
- سمیرا سعادت جو
- استاد راهنما
- ابوالفضل کامکار
- چکیده
- طی سالیان متمادی، گیاهان دارویی برای درمان بیماری ها استفاده شده اند. در دهه های اخیر گسترش علم و تکنولوژی و جایگزینی طب جدید به جای طب سنتی باعث شد که داروهای گیاهی کمتر مورد توجه قرار گیرند. با این حال مشخص شدن تاثیرات مضر ترکیبات شیمیایی باعث می شود که این گیاهان به تدریج جایگاه خود را باز یابند. امروزه این گیاهان به عنوان منابع ارزشمند ترکیبات مختلف مورد توجه هستند، از جمله ترکیبات موجود در گیاهان می توان به آنتی اکسیدان ها اشاره کرد. تا کنون مطالعات زیادی بر روی آنتی اکسیدان های طبیعی صورت گرفته است. تحقیقات مختلف نشان داده مواد اکسیداتیو باعث سالخوردگی و نیز بیماری های دژنراتیو می شوند. اخیراً تقاضای فزاینده ای برای یافتن خواص آنتی اکسیدانی گیاهان به وجود آمده است. در صنایع غذایی و پزشکی انگیزه مضاعفی برای یافتن ترکیبات آنتی اکسیدان و ضد میکروبی طبیعی شکل گرفته است و در این رابطه ترکیبات زیستی موجود در بسیاری از گیاهان مورد آزمایش قرار گرفته اند. در پژوهش اخیر اثرات آنتی اکسیدانی عصاره متانولی گیاه مرزه در پایدار کردن روغن سویا مورد آزمایش قرار گرفت. غلظت های ppm 200 و ppm 400 از عصاره متانولی مرزه مورد استفاده قرار گرفتند و مقدار پراکسید و اسید تیوباربیتوریک فعال در این مواد اندازه گیری شد. به منظور تسریع در روند واکنش ها، روغن در دمای 65 درجه سانتی گراد نگهداری شد. مدت ذخیره سازی 49 روز بود و هر 7 روز یکبار مقدار پراکسید و اسید تیوباربیتوریک اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده از عصاره متانولی با بوتیلات هیدروکسی تولوئن(ppm 200) به عنوان کنترل مثبت مقایسه شد. تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که عصاره متانولی مرزه در غلظت های ppm 200 و ppm 400 در روغن سویا، می توانند به طور معنی داری (05/0 < p ) مقدار پراکسید و تیوباربیتوریک اسید روغن نگه داری شده در دمای 65 درجه سانتی گراد را کاهش دهد. در این آزمایش از روغن بدون افزودنی به عنوان شاهد (کنترل منفی) استفاده شد. این مطالعه همچنین نشان داد که عصاره متانولی مرزه نیز دارای اثر آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه هستند که در غلظت ppm400 بیشتر از ppm 200 می باشد. مقدار پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در نمونه های آنتی اکسیدان شیمیایی (بوتیلات هیدروکسی تولوئن با غلظت ppm 200) کمتر از عصاره متانولی بود. غلظتی از عصاره ها که 50 درصد اثر مهار رادیکالی داشت (IC50) برای عصاره متانولی 3/31میکروگرم بر میلی لیتر و برای بوتیلات هیدروکسی تولوئن 0/37میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. در سیستم بتاکاروتن-لینولوئیک اسید، میزان بازدارندگی برای عصاره متانولی مرزه 31/85 درصد به دست آمد، در حالی که این مقدار برای بوتیلات هیدروکسی تولوئن 0/87 درصد بود. این یافته ها نشان داد که عصاره های مرزه دارای اثر آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه ای هستند، لذا پیشنهاد می شود که این عصاره ها به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی به صنایع غذایی معرفی شوند.
- Abstract
- Plants have been used for years as a source of traditional medicines to treat various diseases. Many of these medicinal plants are also excellent sources for phytochemicals, such as potent antioxidant activities. Natural antioxidants are being extensively studied for their capacity to protect organisms and cells from damages, the latter being considered a cause of ageing and degenerative diseases. It is evident that there is an increasing demand to evaluate the antioxidant properties of direct plant extract. Recently, interest has considerably increased for finding naturally occurring antioxidant and antimicrobial compounds suitable for use in food and/or medicine. In this regard, a growing rate of research was conducted on many plant species in order to find new natural bioactive compounds in them. Protective of different concentrations (200 and 400 ppm) were tested, Satureja methanolic extract in stabilizing of soybean oil, by measuring their peroxide (PVs) and thiobarbituric acid-reactive substances (TBARs) values during accelerated storage at 650C in comparison with butylated hydroxytoluene (BHT; 200 ppm) for 49 days every 7 days. Results showed that plant extracts at concentrations of 200 and 400 ppm in soybean oil, were significantly (P < 0.05) decrease the peroxide and thiobarbituric acid values of oil during storage at 650C .The study also indicated a better antioxidant effect for methanol extract at 400 ppm than 200 ppm. Samples with chemical antioxidant (BHT; 200 ppm) had PVs and TBARs lower than the methanol extract.The IC50 value for methanolextract was 31.3 µg/ml and IC50 for BHT was 37µg/ml. In the ?- carotene/linoleic acid system, methanol extract exhibited 85.31 % inhibition against linoleic acid oxidation and for BHT was 87 %. These findings suggest that Satureja methanol extracts may have potential application as natural antioxidants in the edible oil and food industry.