عنوان پایان‌نامه

بررسی کمی وکیفی اسانس وعصاره گیاه



    دانشجو در تاریخ ۲۲ خرداد ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی کمی وکیفی اسانس وعصاره گیاه" را دفاع نموده است.


    مقطع تحصیلی
    دکتری تخصصی PhD
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 446 ت;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 48574;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 446 ت
    تاریخ دفاع
    ۲۲ خرداد ۱۳۹۰
    استاد راهنما
    ابوالفضل کامکار

    استفاده از آنتی اکسیدان ها در بسیاری از مواد غذایی بویژه روغن ها جهت جلوگیری از فساد اکسیداتیو آنها امری ضروری و معمول می باشد. اخیرا" به دلیل فعالیت آنتی رادیکالی شناخته شده برخی ترکیبات گیاهی و مشتقات آن ها، توجه بسیار زیادی برای استفاده از آن ها به عنوان آنتی اکسیدان در سامانه های غذایی و بیولوژیکی شده است. هدف از این مطالعه بررسی فیتوشیمی گیاه علف هیزه وارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس وعصاره های آبی ،اتانولی و متانولی آن در روغن سویا در طول مدت نگهداری می باشد. این مطالعه از نوع تجربی است و گیاه مورد استفاده در این پژوهش بر اساس اطلاعات حاصل از طب سنتی و با توجه به منطقه رویش آن (شهرستان بجستان)، انتخا ب و در طی سال 1389 جمع آوری گردید. اسانس آن به روش تقطیر با آب تهیه شد. عصاره ها با استفاده از روش سوکسله و ماسراسیون تهیه شدند. غلظت های (200،400و800 پی پی ام )از اسانس و عصاره ها در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی)BHT, 200 و 100 پی پی ام )به روغن سویا اضافه و به مدت 35روز دردمای 65 درجه نگهداری شدند و با روش DPPH و بتا کاروتن –لینولئیک اسید اثرات انها تعیین شد. سپس پارامترهای پراکسید ،آنیزیدین و TBARs آنها به طور هفته ای تعیین گردید.آنالیز اسا نس با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (Gc/Ms ) انجام شد. آنالیز عصاره ها با استفاده از کروماتوگرافی لایه نازک انجام شد. همچنین میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه تعیین و آزمایشات فیتوشیمیایی گیاه انجام شد.نتایج آزمایشات در هرگروه در طول مدت گرمخانه گذاری با آزمون ANOVA آنالیز گردید. در مجموع، پس از3 بار تکرار آزمایش، بر اساس روشها DPPH و بتا کاروتن – لینولئیک اسید،عصاره های علف هیزه نتایج نزدیکی با آنتی اکسیدان سنتزی BHT داشتند.بعلاوه درآزمایش روی روغن سویا درتمام طول مدت آزمایش عصاره های علف هیزه توانستند بطور معنی داری پارامتر های پراکسید ،آنیزیدین و TBARs را نسبت به کنترل کاهش دهند.که عصاره آبی نسبت به سایر عصاره ها اثر قویتری داشت.اسانس گیاه اثر نسبتا کمتری از عصاره آبی و الکلی نشان داد. همچنین محتوی فنلی و فلاونوئیدی گیاه آزمایش ،که نشان دهنده وجود ترکیبا ت فنلی و فلاونوئیدی بالاست.در این پژوهش، با توجه به نتایج حاصل از مقایسه اسانس و عصاره های آبی ،اتانولی و متانولی مورد آزمایش با یکدیگر مشخص گردید که همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (P=0/005 ). از یافته های حاصل از این تحقیق می توان نتیجه گرفت که اسانس و عصارهای آبی ،اتانولی و متانولی علف هیزه دارای اثرات قوی آنتی اکسیدانی می باشند که در این ارتباط اثر عصاره آبی از بقیه قویتر بود. بنابر این پس از انجام آزمایش های تکمیلی و بکار بردن در مدل غذایی می توانند به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی در برخی مواد غذایی به کار رود.
    Abstract
    Recently, there is a growing interest in using plant compounds and their derivatives in different biological and food systems, due to their antiradical properties. The purpose of this study was to evaluate antioxidant activity of essential oil and extracts of pulicaria gnaphalodes as a substitute for synthetic antioxidants.. In this study , different concentration of pulicaria Gnaphalodes .L. essential oil and extracts (0,200,400,800 ppm_and BHT (100,200ppm) were prepared. Their antioxidant activities were tested using DPPH and B –Carotene Linoleic acid methods. Then ,the prepared concentrations were added to soy bean oil and kept incubated at 65 for 35 days during the incubation period the peroxide, Anisidine and TBARs values (parameters) were analyzed using ANOVA test. According to DPPH and Beta carotene – linoleic acid the pulicaria Gnaphalodes extracts anti oxidant activities were similar to these of BHT. In addiation , during the study the parameters such as peroxide , Anisidine and TBARs in soy bean oil were reduced signifcants(P=0.005) by pulicaria Gnaphalodes extracts comparing to our results the effect of pulicaria Gnaphalodes extracts were stronger then pulicaria Gnaphalodes essential oil and among the extracts the aqueous one showed the strongest anti oxidant activity . From the results of this research it can be con cluded that pulicaria Gnaphalodes essential oil and extracts have considerable antioxidant properties . How ever ,the aqueous extract has the best antioxidant activitiy which may candidates it as a natural antioxidant in oil and other oil products.