عنوان پایان‌نامه

ارزیابی شیمیایی اسانس مرزه



    دانشجو در تاریخ ۰۴ مهر ۱۳۹۰ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "ارزیابی شیمیایی اسانس مرزه" را دفاع نموده است.


    مقطع تحصیلی
    دکتری تخصصی PhD
    محل دفاع
    کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 457 ت;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 457 ت;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 50832
    تاریخ دفاع
    ۰۴ مهر ۱۳۹۰

    آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که از واکنش رادیکال های آزاد با بیومولکول ها و نیز از کاهش ارزش تغذیه ای و خصوصیات ارگانولپتیک محصولات غذایی جلوگیری می نمایند . سرطان زایی و اثرات منفی آنتی اکسیدان های سنتزی بر سلامت انسان مشخص گردیده است. با توجه به این واقعیت که یکی از بهترین منابع آنتی اکسیدان های طبیعی ، ترکیبات فنلی موجود در گیاهان است. بنابراین، امروزه استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی به جای انواع سنتزی مورد توجه محققین قرار گرفته است مرزه تابستانی (Satureja hortensis L) گیاه دارویی ارزشمند هست که در طب سنتی ایران به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. در تحقیق حاضر به ارزیابی خاصیت آنتی اکسیدانی مواد مؤثره گیاه دارویی مرزه در روغن آفتابگردان پرداخته شد. در این تحقیق، اسانس با دستگاهGC/MS تجزیه و اجزای شیمیایی آن شناسایی شد. نتایج تجزیه اسانس مرزه، مواد تشکیل دهنده عمده آن را تیمول (1/29 درصد)،کارواکرول (6/26 درصد)،گاماترپینن (72/24 درصد)وپاراسیمن ( 55/7 درصد) را گزارش کردند. به جهت بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس ، از دو آزمون رادیکال2 و'2- دی فنیل 1-پیکریل هیدرازیل(DPPH?)و سامانه ی بتاکاروتن/ لینولئیک اسید استفاده شد. در قسمت دوم این تحقیق، رفتارآنتی اکسیدانی اسانس مرزه و خاصیت تقویت کنندگی اسانس با سایر آنتی اکسیدان های طبیعی در روغن آفتابگردان، با اندازه گیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید مورد ارزیابی قرار گرفت. اسانس مرزه درسه تیمار(200و400وppm800) وتیمارهای آنتی اکسیدان طبیعی [آلفا توکوفرول(Toc)، آسکوربیل پالمیتات(Ap)و اسید سیتریک(Cit)100ppm] و مخلوط آنها با اسانس مرزه(S-Ap,S-Cit,S-Toc) به ترتیب(100و200ppm) به روغن آفتابگردان افزوده شد ودر دمای C° 65 نگهداری و اثر آنتی اکسیدانی آنها با BHT به عنوان آنتی اکسیدان سنتزی در دو تیمار(100و200ppm) در شش دوره زمانی صفر، هفت، چهارده، بیست ویک، بیست وهشت وسی وپنج روزه، مقایسه شدند. در آزمون DPPH?، مقدار IC50به دست آمده برای اسانس 13/0± 15/96 (g/mlµ) بود. در آزمون بی رنگ شدن -? کاروتن، بیشترین بازدارندگی در غلظتmg/ml 2را BHT (9/0± 88/88%) رانشان دادو سپس اسانس مرزه (62/1± 46/52%) .قرار داشت. در هر دو سامانه یDPPH?و بی رنگ شدن بتاکاروتن قدرت فعالیت آنتی اکسیدانی به این ترتیب بود: BHTوبعد اسانس مرزه. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس با افزایش غلظت، به طور معناداری افزایش یافت .در آزمون آون، اسانس توانایی جلوگیری از تولید محصولات اولیه و ثانویه ی اکسیداسیون، در روغن آفتابگردان را داشت. نتایج آماری نشان داد که اسانس مرزه در غلظت 800 ppm تفاوت معنا داری در عدد پراکسید در مقایسه با غلظت ppm 200 BHT نداشته و(S-Cit)و(S-Ap)و(Cit) فعالیت آنتی اکسیدانی پایینتری در مقایسه با غلظت BHT 0/2 داشت. اندازه گیری عدد تیوباربیتوریک اسید نشان داد با افزایش غلظت اسانس مرزه، اثر آنتی اکسیدانی بیشتر شده وبه طوری که اسانس در سطح غلظتی 800 و ppm 400، به ترتیب معادل با آنتی اکسیدان شیمیایی BHTدر سطح غلظتی200و100ppm رفتار کردند و وتیمارهای مخلوط فعالیت آنتی اکسیدانی پایینتری نسبت به هر دو سطح غلظتی BHT داشتند. نتایج آزمایش شش دوره، نشان دهنده آن است که ترکیب (S-Ap)و(S-Cit) از خود خاصیت سینرژیستی نشان می دهند ولی تقریباً می توان گفت که ترکیب اسانس مرزه با توکوفرول (S-Toc)نه خاصیت سینرژیستی دارند نه آنتا گونیستی،بلکه تقریباً می توان گفت جدا از هم عمل می کنند. نتایج نشان داد که اسانس می تواند به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی عمل نموده وپس از انجام آزمایشهای تکمیلی می توان از اسانس و مخلوط آن بااسید سیتریک و آسکوربیل پالمیتات، به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی در مواد غذایی به ویژه روغن های خوراکی استفاده کرد.
    Abstract
    Antioxidant can prevent from reaction free radical with biomolecules and also from losses of nutritional value and physiological properties. Carcinogenesis and health risks synethic antioxidants, have been distincted. Due to the fact that one of the best sources of natural antioxidants, is the phenolic compounds with plant origin. So, there is an increasing trend among food scientists to replace these synethic antioxidant with natural ones. Savory (satureja hortensis L.) is well known and valuable medicinal plant that is used widely in Iranian traditional medicine. In this study antioxidant activity of Satureja hortensis L. essential oil (SO), in sunflower oil has been investigated. Savory essential oil was analyzed by GC/MS and its chemical compositions were identified. Results showed that thymol (%29.1), carvacrol (%26.6), ?-terpinene (%24.72) and ?-cymene (%7.55) were the major compositions of essential oil. The antioxidant activity was investigated using two methods, DPPH? free radical scavenging and ?-carotene/linoleic acid system. In the second part of this research, antioxidant activity of essential oil and the synergistic effect of essential oil were determined with other natural antioxidants (Toc,Ap,Cit) by measuring peroxide and thiobarbituric acid values in sunflower oil. The Savory essential oil (200,400,800 ppm) , natural antioxidants ]?- tocopherol, ascorbyl palmitate and citric acid )100 ppm ) [and their combination with Savory essential oil )S-Ap,S-Cit,S-Toc) (100 ,200 ppm ) concentrations,.were added to sunflower oil. They kept in 65 C° and their antioxidant effects were compared with BHT as syntethic antioxidant (100 and 200 ppm ) in six time intervals, zero, seven, fourteen, twenty one, twenty eight and thirty five days. In DPPH?, IC50 value of savory essential oil was 96.15± 0.13 µg/ml. In ?-caroten bleaching assay, by concentration of 2 mg/ml BHT showed the highest inhibition effect (%88.88 ±0.9) and followed savory essential oil. In both systems, the sequence of the power of antioxidant activity was BHT then (SO). In addition, by increasing the essential oils concentrations, their antioxidant activities were increased. In oven test, essential oil inhibited primary and secondary oxidation products of Sunflower oil Statistical results revealed that SO in concentration of 800 ppm did not showed significant difference for PV comparing with 200 ppm BHT .and S-Cit, S-Ap and Cit had lower antioxidant activity in comparision with 200 ppm BHT (p<0.05). Determination of TBA value showed that increasing the concentration of SO, will result in stronger antioxidant activity. The results in six different time intervals showed that the two combination of (S-Ap) and (S-Cit) had synergistic effects but the combination of (S-Toc) neitherhave synergistic effects nor antagonist effects. Acocording to Results, satureja hortensis L. is a potent antioxidant for stabilization of sunflower oil and can be used as a natural antioxidant. It seems that after complementary test, the essential il and its combinations (S-Ap) and (S-Cit) can be used as natural antioxidant in foodstuff, especially in edible oils.