عنوان پایاننامه
مطالعه تأثیر تخمیر جیره غذایی بر رشد و سطح پروتئین همولنف در کلنی های زنبورعسل (Apis mellifera)
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - علوم دامی - پرورش زنبور عسل
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6716;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 72648;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6716;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 72648
- تاریخ دفاع
- ۱۵ بهمن ۱۳۹۳
- دانشجو
- اسمعیل غفوری
- استاد راهنما
- غلامعلی نهضتی پاقلعه, کامران رضا یزدی
- چکیده
-
زنبوران عسل در فصل گرده افشانی گیاهان اقدام به جمع¬آوری گرده گل جهت تغذیه و همچنین ذخیره آن در کندو به روش سیلو می¬نمایند. زنبورعسل به کمک میکروارگانیسم¬ها اقدام به سیلو کردن و تخمیر گردهگل می¬کند. به منظور بررسی تأثیر تخمیر بر تغذیه زنبورعسل ،آزمایشی با عنوان تاثیر جیره غذایی تخمیر شده بر پروتئین همولنف و رشد جمعیت کلنی زنبور¬عسل (( Apis mellifera راه اندازی شد. جیره¬ های آزمایشی از مواد مختلف شامل: گردهگل مخلوط، گلوتن ذرت، سویا، شکر، عسل، پودر سفیده تخم¬مرغ، مکمل ویتامینی و معدنی و روغن گیاهی با انرژی 4000 کیلوکالری و پروتئین 25 درصد تنظیم شدند. این پژوهش در زنبورستان و آزمایشگاه زنبورعسل پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (گروه علوم دامی) از مرداد تا پایان مهرماه 1393 انجام گردید. به منظور بررسی دقیق این آزمایش در دو مرحله انجام شد که شامل 4 تیمار(جیره) و هر تیمار با 6 تکرار (کلنی) در آزمایش صحرایی و 5 تکرار (قفس) در آزمایش قفس بود. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- شاهد فقط شربت شکر 2- گرده مخلوط گل3- جیره غذایی کامل تخمیر نشده 4- جیره غذایی کامل تخمیر شده بودند. نتایج به دست آمده از آنالیز آماری داده¬ها بیانگر اختلاف معنی¬دار در پارامترهای میزان خوراک مصرفی و پروتئین همولنف (05/0p<) و معنی¬دار نبودن میزان تلفات (05/0
) ولی جمعیت زنبوران بالغ دارای اختلاف معنی¬دار بود (05/0p<) . با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت انجام عملیات تخمیر باعث بهبود آن در تغذیه می شود.
- Abstract
- Honey bees collect pollen to feed and store it in their hive in pollination season.Honey bees ensile an dmaintenance pollen for a long time in the hive with help of presented microorganisms in pollen, combination of pollen with saliva enzymes, temperature and moisture conditions inside the hive and their cells which are the smallest nature silo of the world.This study has been conducted to evaluate the effect of fermented diet on honey bees feeding. In this experiment, the effect of fermented protein diet was investigated on hemolymph protein and colony population growth. Experimental diets of different materials were including:pollen mix, gluten corn, soya, sugar, honey, albumen powder, vitamin and mineral supplements and herbal oil. Experimental diet was adjusted as 4,000kcal and 25%level of protein.The study was performed in Pardis apiary and laboratory honey bees,College of Agriculture and Natural Resources,Tehran University(Department of Animal Science) in two forms: field tests and inside the cage(incubators), in August and September 2014.For more precision, the experiment was conducted in two stages, first in the laboratory and in special cages inside the incubator and the second phase was conducted in bee colonies in a field that includes four treatments (diets) and 6 replication per treatment(colony) in the experiment field and 5 repeat(the cage) on the cage testing. Experimental treatments include: 1. sugar syrup, 2. Mix of the flower pollen, 3. Not fermented diets, 4. Fermented diets (Pollen and sugar treatments were used as control) The results of the statistical analysis of the data showed significant differences in feed consumption and hemolymph protein(p < 0.05) and no signification of losses in the cage test. (p < 0.05) Also,in the field test we did not observe significant difference between the laying surface(p < 0.05), but the difference in adult bees population was significant (p < 0.05) and carcass weight between treatments tend to be significant(p < 0.07). key words: honey bee (Apis mellifera Spp.), hemolymph, fermentation, nutrition