عنوان پایان‌نامه

بررسی برهم کنش شوری و غرقابی بر برخی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه پونه آبی (Mentha aquatica L.)



    دانشجو در تاریخ ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی برهم کنش شوری و غرقابی بر برخی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه پونه آبی (Mentha aquatica L.)" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه پردیس علوم شماره ثبت: 5697
    تاریخ دفاع
    ۱۴ بهمن ۱۳۹۳
    استاد راهنما
    وحید نیکنام

    پونه آبی گیاهی دارویی و معطر متعلق به تیره Lamiaceae می‌باشد. در این پژوهش اثر برهم کنش شوری و غرقابی بر برخی پاسخ‌های فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و تشریحی گیاه پونه آبی (Mentha aquatica. L) مورد مطالعه قرار گرفته است. شوری و غرقابی بر رشد، محتوای رنگیزه¬ها، H2O2، MDA، پرولین، کربوهیدرات، پروتئین، فعالیت زیمایه ها و ساختار تشریحی گیاه تأثیر گذاشت. وزن تر و خشک، طول ریشه و ساقه و RWC در اثر شوری کاهش و تحت شرایط غرقابی افزایش یافت. ولی در بر هم کنش شوری و غرقابی پارامترهای رشد کاهش یافتند. در اثر تنش شوری محتوای کلروفیل به طور چشمگیری افزایش و در اثر شرایط غرقابی کاهش یافت و برهمکنش شوری و غرقابی باعث کاهش معنی دار در محتوای کلروفیل شد. همچنین افزایش شوری تا 100 میلی مولار و غرقابی منجر به افزایش جزئی در میزان کاروتنوئید شد، اگرچه در غلظت 150 میلی مولار NaCl و 900 میلی لیتر غرقابی به کمترین حد رسید. در پایین‌ترین سطح غرقابی افزایش چشمگیر H2O2 با افزایش شوری مشاهده شد ولی سطوح بالای غرقابی در غلظت‌های مختلف شوری باعث کاهش میزان H2O2 شد. پراکسیداسیون لیپیدها تحت شوری افزایش یافت. در صورتی که غرقابی تأثیر معنا داری بر محتوای MDA نداشت. به علاوه محتوای پرولین، قندها تحت تنش شوری افزایش یافت و غرقابی باعث کاهش محتوای پرولین در سطوح مختلف شوری شد. اما بر میزان قندها تأثیر معنی داری نداشت. افزایش شوری و غرقابی منجر به افزایش محتوای پروتئین کل شد. همچنین فعالیت SOD و CAT تحت شوری افزایش یافت ولی به نظر می‌رسد غرقابی اثری بر فعالیت SOD نداشت. در حالیکه فعالیت CAT در پایین‌ترین سطح غرقابی در غلظت¬های مختلف NaCl کاهش داشت. فعالیت POD،APX و PPO نیز با افزایش شوری کاهش یافت و افزایش سطوح غرقابی نیز منجر به افزایش فعالیت POD و PPO در تمام سطوح شوری شد.به علاوه به نظر می‌رسد شوری باعث متراکم و محکم تر شدن لایه آندودرم ریشه و غرقابی باعث افزایش آئرانشیم در ساقه و ریشه شد. واژگان کلیدی: پونه آبی، شوری، غرقابی، تنش اکسیداتیو، پرولین، پروتئین، زیمایه های پاداکساینده.
    Abstract
    Mentha aquatica is an aromatic medicine plant of Lamiaceae family. In this study, effect of salinity and waterlogging interaction on some physiological, biochemical and anatomical responses of Mentha aquatica L. has been studied. Salinity and waterlogging affected the growth, pigment, H2O2, MDA, proline, carbohydrate and protein content, activity of antioxidant enzymes and anatomical structure of plant. Fresh and dry weight, shoot and root length and RWC decreased under salinity and increased under waterlogging. But interaction of salinity and waterlogging reduced the growth parameters. Chlorophyll content significantly increased and decreased under salinity and waterlogging conditions, respectively.Salinity and waterlogging interaction caused significant decreased in chlorophyll content. Also increasing of salinity up to 100 mM and waterlogging led to slight increase at carotenoid content. Although get lowest at 150 mM Nacl-900 mL waterlogging. Under lowest waterlogging level significant H2O2 content with increase of salinity was observed. But high level of waterlogging caused reduction of H2O2 content at different concentration of salinity. Lipid peroxidation increased under salinity, while didn’t have considerable effect on MDA content. Increase of salinity and waterlogging caused increase of total protein content. Also SOD and CAT activity increased under salinity, but seemed that waterlogging did have any effect on SOD activity, whereas under lowest waterlogging level CAT activity was reduced at different NaCl concentration. POD, APX and PPO activity decreased by salinity increase. Increase of waterlogging led to increase of POD and PPO at all of salinity levels. In addition, salinity caused compressed at root endoderm, and waterlogging caused increase of root and shoot Aerenchyma. Keywords : Mentha acuatica, salinity, waterlogging, oxidative stress, proline, protein, antioxidant enzyme.