بررسی توانمندی زنان روستایی در بهبود امنیت غذایی خانوار در شهرستان دیواندره
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - توسعه روستائی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5738;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 62091
- تاریخ دفاع
- ۳۱ شهریور ۱۳۹۲
- دانشجو
- مسلم سواری
- استاد راهنما
- حسین شعبانعلی فمی
- چکیده
- دسترسی به غذای کافی و مطلوب و سلامت تغذیهای همواره از محورهای اصلی توسعه بوده و زیرساختهای نسل آینده کشور محسوب میشود چرا که در دهههای اخیر با برجسته شدن مفهوم توسعه انسانی مسئله تغذیه ابعاد تازهای به خود گرفته و با گسترش روز افزون جمعیت و نیاز بیشتر جوامع انسانی جهت تامین غذا سبب شده تا متخصصان و دانشمندان راهکارهای متفاوتی جهت حل این مشکل ارائه دهند، بدون تردید در بین اولویتهای اهداف توسعه هر کشور، دستیابی به امنیت غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار است در واقع امنیت غذایی زمانی وجود دارد که همه مردم در تمام اوقات به غذای کافی، سالم و مغذی برای تامین نیازهای تغذیه ای و ترجیحات غذایی خود دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند. اما زمانی که بحث امنیت غذایی به میان میآید نمیتوان نقش روستاییان به ویژه زنان روستایی رانادیده گرفت، چرا که زنان روستایی بهرهورترین زنان جامعه هستند وهمواره درطول سالیان، در تهیه و آماده سازی غذا در خانوارهای روستایی نقش اساسی ایفا کردهاند. اما شواهد تجربی نشان هنده فقر مطالعات در خصوص بررسی نقش زنان در امنیت غذایی میباشد. از اینرو، پژوهش حاضر به منظور بررسی توانمندی زنان روستایی در بهبود امنیت غذایی خانوار در شهرستان دیواندره (استان کردستان) انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام زنان متاهل روستایی شهرستان دیواندره بود (N= 15421). با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 213 نفر به روش طبقهای تصادفی برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامهای بود که روایی آن توسط جمعی از متخصصان امنیت غذایی و اعضای هیئت علمی گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید گردید. تجزیه و تحلیل دادهها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSSwin18 و LISREL8.54 انجام شد. نتایج پژوهش نشان دهنده وضعیت نامناسب امنیت غذایی و گروههای غذایی در بین خانوارهای روستایی بود. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین تمامی ابعاد توانمندی (اقتصادی، اجتماعی و روانشناختی) زنان روستایی با امنیت غذایی خانوار آنان رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد علاوه بر این نتایج مدلسازی معادلات ساختاری پژوهش نشان داد که ابعاد توانمندی زنان روستایی با ضریب تبیین 83 درصد (?= 0.91, t= 10.90) اثر مثبت و معنیداری بر امنیت غذایی خانوار داشت. در نهایت، به منظور بهبود امنت غذایی خانوارهای روستایی و توانمندی زنان در این زمینه بر مبنای نتایج حاصل از پژوهش، پیشنهادها و راهکارهایی در جهت کمک به سیاستگذاران، مدیران و برنامهریزان توسعه روستایی ارائه گردید.
- Abstract
- Access to adequate food and nutrition and optimal health has been the main axes of development also is considered as grounds of the country's future generation. Because in the recent decades the issue of nutritional has been dimension, with the increasing population and the need for further expansion of communities due to human food supply has different approaches for the experts and scientists solve this problem. Without doubt, among the priorities of each country's development goals, achieving food security is great importance. In fact, food security is when that all people have access to sufficient, healthy and nutritious food to meet their nutritional needs, food preferences physical and economical. But when it discussion of food security it cannot be ignored the role of rural women. Because rural women they are as the most active women's society and has play the role of the preparation of food in rural households. The experimental evidence showing the poverty assessment studies regarding the role of women in food security. In this regard, empirical evidences are demonstrated the weakness of studies regarding the role of rural women in improving household food security. Hence, the present study was carried out to investigate Empowerment of rural women in improving household food security in the city of Divandarreh. The statistical population of this research was consisted of all Married women in case study (N=15421). Using Cochran's sampling formula, 213 women were selected as a sample (n=213). The main instrument in this study was questionnaire which its validity was confirmed by the panel of food security experts and faculty members of department management and agricultural development in university of Tehran and its reliability was confirmed by Cronbach's Alpha coefficient and composite reliability. Data were analyzed by SPSSWin18 and LISREL8.54 software in two parts of descriptive and inferential statistics. The results indicate improper food security and nutritional status among rural households. Correlation analysis results shown that Dimension empowerment (economic, social, Psychological) was significantly correlated food security of rural women (P < 0.01). Results of structural equation modeling showed that food security with the coefficient of determination 0.83 (?=0.72, t=7.12) had positive and significant effect on the food security and with was in the rural woman in Divandarreh city. Finally, to improve food security in rural society and women's empowerment proposed some suggestion based on the results of the study, in order to help policy makers, managers and planner of rural development.